Faydalı Bilgiler

Vasi Tayini Nasıl Yapılır ? Kimler Vasi Olabilir?

Bu yazımızda sizlere vasi tayini nasıl yapılır? Kimler vasi olabilir konularını işledik. Vasilik önemli bir konu ve çeşitli şartları bulunuyor. Gelin şimdi vasiliğe dair bütün detaylara birlikte bakalım.

Vasi Tayini Nasıl Yapılır

Vasi henüz reşit olmamış küçüklerin ya da reşit olsa dahi kısıtlama altında bulunan kişilerin menfaatlerini korumakla yükümlü kişilere verilen isimdir. Vasi tayini ve vasiliğe ilişkin tüm ayrıntılar Türk Medeni Kanunu’nca yönetilmektedir. Kayımla vasinin çok karıştırıldığı bu anlamda bir gerçektir. Vasi tayini nasıl yapılır konusunda daha fazla ayrıntılara bakalım. Şimdi Kayyım ile Vasi arasındaki farka bakalım.

Kayyım kişinin sadece kanunda belirlenen yükümlülükleri yerine getirmek ya da mal varlığını yönetmekle ilgilenir. Ancak vasi kişinin mal varlığı da dahil olmak üzere tüm menfaatlerini korumakla yükümlüdür. Vasi ataması nasıl yapılır sorusuna gelinecek olunur ise yanıt aşağıdaki gibidir.

Vesayet Davası ve Vasi Ataması

Velayet altında ve reşit olmayan çocuklar ile kısıtlama altında bulunan kişilerin menfaatlerini korumak amacıyla atanan vasiler, vesayet davası ile görevlendirilmektedir. Vasi tayini davası olarak da bilinen vesayet davası, adli tatillerde ya da resmi tatillerde de sürebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, vasinin bu dava sonucunda bazı yükümlülüklerinin olduğudur. Bunlardan en önemlisi de yerleşim yeridir. Türk Medeni Kanunu’nun 410. Maddesi uyarınca, atanan vasi, vesayet makamı tarafından izin verilmeden değiştirilemez. Vasi tayini nasıl yapılır sorusunu cevaplandırdık sayılır. Peki kimler vasi olamaz?

Kimlere Vasilik Verilmez

Her yıl onlarca insan vasi ataması için mahkemelere başvuru yapıyor. Ancak Türk Medeni Kanunu vasilik maddeleri uyarında, her isteyenin vasi olarak atanması mümkün olmuyor. İşte mahkemeye başvuru sağlamış olsa dahi vasi olarak atanamayacak olan o kişiler,

  • Vasisi olarak atanacak olduğu kişi ile fikri ve fiziki çatışma içinde bulunmamış olmak,
  • Aile yaşam tarzına uygun davranmayan ve haysiyetsiz bir yaşam sürdürenler,
  • Kamu hizmetlerinden mahrum edilmiş kişiler,
  • Vesayet dairelerinde hakimlik yapanlar,
  • Hali hazırda bir başkası tarafından vesayet altında olan kişiler,

Vasi ataması uzun incelemeler sonucunda gerçekleşen bir hukuki işlemdir. Dolayısıyla başvuru sonrasında vasi olarak atanmak isteyen kişi adına titizlikle bir araştırma gerçekleştirilecektir.

Kimler İçin Vasi Ataması Yapılmaktadır

Vasi ataması genel hatları ile reşit olmayan ve kısıtlı olan kişiler için yapılmaktadır. Ancak detaylı bir şekilde incelendiğinde, aslında korunmaya ihtiyacı olan kişiler için yapılan bir işlem olduğunu anlamak zor değildir. İşte kimler için vasi atanır sorusunun yanıtı;

  • 18 yaşından küçük olan çocuklara,
  • Aile düzenine uyum sağlamayan ya da düzeni bozacak eylemler içerisinde bulunan kişilere,
  • Akıl sağlığından mahrum olan ve çalışamayacak durumda olan kişilere,
  • 1 yıl ya da 1 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmış kişilere,
  • Ağır hastalığı bulunan, sakatlığı olan ya da yaşlılık sebebi ile bazı işlerini yerine getirmekte zorlanan kişilere, kendileri istemeleri halinde vasi ataması yapılabilmektedir,

Amaç yaşamını idame ettirmekte zorlanan, kendi iradesi ile sağlıklı karar alabilecek durumda olmayan ya da işlerini sürdürme konusunda bazı engellere takılan kişilerin menfaatlerini korumaktır. 

Vasi ataması nasıl yapılır sorusuna cevap verirken vasilikten kaçınma yollarına da değinmeden geçmeyelim.

Vasilikten Kaçınmak Nedir

Vasi olmak istemeyen, özellikle de kişiye yakın vasi adayları, özel haller doğrultusunda vasilikten kaçınmakta özgürdür. İşte vasilikten kaçınmak mümkün müdür ya da vasilikten kimler kaçabilir sorusunun yanıtı;

  • 4’ten fazla çocuğu olan kişiler isterler ise vasi olarak atanmazlar,
  • 60 yaşını doldurmuş olan kişiler vasilikten kaçınabilirler,
  • Bedensel engelli ya da sürekli hastalanan kişiler, vasilik görevlerini yerine getiremeyeceklerinden, bu görevden kaçınabilirler,
  • Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, hakimler ve savcılar isterler ise vasilikten kaçınabilirler,

Buradan da anlaşılacağı üzere, kişinin meşguliyet durumu, yaşı, sağlık durumu ve işi, onun vasilikten kaçınması için birer sebep olabilmektedir.

Vesayet Davası Ne Kadar Sürer

Bazı vesayet davalarının çekişmeli olduğunu söylemekte fayda bulunuyor. Ancak mahkeme kararı olmaksızın vasi ataması yapılması imkansızdır. Bu nedenle Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından vesayet davasının açılması gerekmektedir. Vesayet davası 120 ile 330 gün arasında değişmektedir.

Vasi ataması nasıl yapılır? Kimler vasi olabilir? Vasilikten nasıl kaçınılır? Bu sorular ışığında vasilik konusunda bilgi vermeye çalıştık. Sorularınızı aşağıya yazabilirsiniz. 

Web sitemizdeki diğer faydalı bilgiler yazılarımız için lütfen tıklayınız.

SubSystem Admin

Toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu insanlarımızı Sosyal Yardımlara yönlendirmiş ve bu konuda insanları gerçek manada kaynak eksikliği bizi bu siteyi kurmaya teşvik etmiştir. Amacımız insanlarımıza Sosyal yardımlar konusunda en gerçekçi ve en güncel bilgileri sunmaktır. Resmi yada özel kurumlarla hiç bir ilgimiz yoktur. Amacımız, sizleri sosyal yardımlar konusunda bilgilendirmektir. Bize ulaşın sayfasından her türlü konuda ulaşabilirsiniz. Ayrıca yorum kısmından aklınıza takılan soruları bize muhakkak iletin.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ben ÖTV için rapor aldım orada vasi tayin edildi yazıyor kardeşim için araba almak için ben MS hastasıyım kendimi biliyorum aklım yerinde rapor daki vasilik yazıyı sildirebilrmiyiz itiraz etsem % 94 puan dusermi yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler ediyorum saygılar not mail adresime gönderirseniz sevinirim tokairfan@hotmail.com

  2. Merhabalar HAKAN YILMAZ Ben., 20002 Senesinde Babama Sahibi Olduğu, Tarla Araziler Bulunmakta., Bu Tarihte Beni Vasi Tain Ettiğini bununla Alâkalı Mahkeme Celp Kağıdı ile Baraber Mahkeme Kararı ile Vâsi Tain Edildim., Sormak istediğim Basılık iptal Edilirmi? Veya Kişi Verdiği Vâsi Kararından Vaz Geçebilir iptal Edebilirmi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu