Sosyal Yardımlara Haciz Gelir mi?
Sosyal yardımlara haciz gelip gelmeyeceğini yazımızın devamında görebilirsiniz. Hangi durumlarda sosyal yardımlara gelen hacizler kaldırılabilir? Sosyal yardımlara gelen hacizler nasıl kaldırılır? Bütün detaylar yazımızda

Sosyal Yardımlara Haciz Gelir Mi?
Sosyal yardımlara haciz gelir mi sorusu halkın kafasını karıştırır. Ortaya çıkan haberler halkın çok daha kafa karışıklığı yaşamasına neden olmaktadır. Kanunlara göre sosyal yardım parasına haciz konulamaz. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun 29.maddesine göre durumu olmayan kişilere verilen yardım paralarına haciz konulamaz. Fakat kanunun aksine bazen yardımlarda haciz görüldüğü de olmuştur.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi yasal olarak sosyal yardım parası kesilemez. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda yapmanız gereken tek şey dava açıp paranızı geri almaktır. Kendi isteğinizle imza attıysanız sosyal yardım paranızdan kesinti yapılabilir. Ancak imzanız bulunmuyorsa itiraz dilekçesi yazarak kesilen paranızı geri alabilirsiniz.

Sosyal Yardım Parasına Konulan Haciz Nasıl Kaldırılır?
Sosyal yardım parasına haciz konulması durumunda yapmanız gereken tek şey vardır. Bu süreçte adım adım ilerleyeceğiniz süreç şu şekildedir;
- Sosyal yardım parası almış olduğunuza dair gerekli belgenin çıktısını almalısınız.
- Sonrasında haciz geldiğine dair belgenin çıktısını dosyaya eklemelisiniz.
- Sosyal yardım parası aldığınıza ve hacizi kabul etmediğinize dair dilekçe doldurmalısınız.
- Bütün belgeleri toplayarak ikamet ettiğiniz ilin icra dairesine gitmeniz gerekir.
Tüm dökümanların nüshasını elinizde bulundurmalısınız. Dilekçelere 15 gün içerisinde cevap yazılması gerekir. Dilekçe cevabı ile kanunen yardım paranıza haciz konulamayacağı için parayı geri almanız mümkündür.
Haciz Kaldırıldıktan Sonra Ne Olur?
Sosyal yardım parasına haciz konulduğunda dilekçe gelmeden bankayı aramak doğru değildir. Önce dilekçeye cevap alarak sonrasında bankayı aramanız gerekir. İlgili kurumlardan alacağınız belgeler ile hacizi kaldırabilirsiniz.
Sosyal Yardım Parasına Bloke Konulabilir Mi?
Sosyal yardım parasına kanun gereğince hiçbir şekilde bloke konulamaz ve sosyal yardım parası haciz edilemez.
Sosyal Yardım Parası Veren Kurumlar Hangileridir?
Yoksul ve dar gelirli bireylerin sosyal yardım parası almak için başvurabilecekleri kurumlar aşağıdaki gibidir;
- Belediyeler
- Kaymakamlıklar
- Valilikler
- Aile ve Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı
- Sosyal Yardımlaşma Derneği
Sosyal Yardımlaşma Telefon Numarası
Sosyal Yardımlaşma için ALO 153, ALO 183 ve ALO 144 hattını arayabilirsiniz.
Sosyal Yardım Parası Nedir, Kimlere Verilir?
Sosyal yardım parası farklı tutarlarda yardıma muhtaç kişilere verilir. Örnek vermek gerekirse pandemi döneminde 1000 TL sosyal yardım parası verildi. Sosyal yardım paraları devlet kurumları ya da vakıflar tarafından ödenmektedir. Kimler sosyal yardımlardan faydalanamaz?
- Herhangi bir devlet kurumunda aktif olarak çalışan kişiler,
- İşsizlik maaşı alan bireyler,
- Kamu işçileri,
- Emekliler,
- Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı çalışan kişiler
Bu listenin dışında yer alan kişiler sosyal yardım parasına başvuru yapabilir. Ancak kimlere sosyal yardım çıkıp çıkmayacağı kesin değildir. Buna ilgili kurumlar karar verir. Eğer geliriniz açlık sınırının altındaysa sosyal yardım parası almanız olasıdır.

Sosyal Yardım Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sosyal yardım parasına başvurmak için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra sosyal destek ön başvurusu sayfasına yönelmelisiniz. Karşınıza çıkan sayfada tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurarak Sosyal Yardım Destek parasına başvuru yapıp yapamayacağınızı sorgulama ekranından görebilirsiniz. E-devlet üzerinde başvuru ve sorgulama ekranı aynı yerdedir.
Sizler de sosyal yardım parasına başvuru yaparak e-devlet üzerinden sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Haciz konması durumunda ilgili birimlere başvurunuzu gerçekleştirerek haczi kaldırabilirsiniz.
Mikro işletme kredilerimizle hareket halindeyken fon alın ve uygun zamanda geri ödeyin. İlgileniyorsanız bu e-posta ile iletişime geçin: vystarcreditunionbank@fastservice.com