Güncel Konular

SGK Şahıs Ödemeleri Hakkında Her Şey !

SGK şahıs ödemeleri vatandaşlarımızın merak ettiği konulardan biri. Şahıs ödemeleri sorgulama yapmayan kişiler hesabında binlerce lirayı unutabiliyor. Şahıs ödemeleri ne zaman yatar ? Şahıs ödemeleri nedir ? Sizler için araştırdık. E devlet üzerinden banka hesabı tanımlama nasıl yapılır ? Haberimizde.

SGK şahıs ödemeleri vatandaşların hakkında pek de bilgi sahibi olmadığı konulardan. Bu yüzden devlet tarafından hesaplarına yatırılan binlerce lira geri ödeme listesine giriyor ve vatandaşlar ödemeyi alamadan para devlete geri iade edilmektedir. Bizlerde bu mağduriyetlerin oluşmaması için sizler için bu konuyu araştırdık.

Devlette unutulan paralar nerdeyse milyonlarca lirayı bulmaktadır. Bu ödemelerin başında da rapor parası, doğum parası, süt parası, yol yardımı ve cenaze yardımı gelmektedir. Şahısların hesaplarına ödenen bu paralardan vatandaşın haberi olmayınca uzun süre bekleyen bu ödemeler devlete geri iade edilmektedir. Emekli maaşları ve emekli ikramiyeleri dışında SGK tarafından yapılan ödemeler T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile her ayın 8 ile 14 arasında hesaplara aktarılmaktadır. Vatandaş eğer 14 gün içerisinde parayı çekmemesi durumunda ödeme tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilmektedir.

SGK Şahıs Ödemesi Kimler Alabilir
SGK Şahıs Ödemesi Kimler Alabilir

SGK Şahıs Ödemesi Kimler Alabilir?

SGK tarafından verilen bu yardımlardan kişinin faydalanabilmesi için, kuruma bağlı hizmet dökümlerinden faydalanıyor olması gerekir. Bu bağlamda SGK şahıs ödemesi alabilecek kişiler şunlardır;

  • 4A hizmet dökümüne bağlı çalışanlar,
  • 4B hizmet dökümüne bağlı çalışanlar,
  • 4C hizmet dökümüne bağlı çalışanlar,
  • Emekliler

Peki bu iade sürecinin önüne geçmek için ne yapmalıyız ? Dilerseniz şimdi de biraz ayrıntılara bakalım.

SGK Şahıs Ödemeleri Nedir
SGK Şahıs Ödemeleri Nedir

SGK Şahıs Ödemeleri Nedir ?

Şahıs ödemeleri nedir sorusunun en net cevabı SGK tarafından sizlere yapılan ödemelerdir diyebiliriz. Bu ödemeler çok çeşitli alanlarda olabilmektedir. Peki nedir bu ödemeler hemen bakalım.

4A Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımları, 4B Nakdi Tazminat Eğitim Öğretim yardımları, Bağ-Kur emekli aylık ödemeleri, Bağ-Kur tütün ödemesi, Bloke koyulan emekli aylığı, Hareketsiz emekli maaş iadeleri, Emsan devir öncesinde emanet iadeleri, Gelire ret ve iadeler, Diş ödemeleri, İlaç ödemesi, Yol ve gündelik ödemesi, Tedavi sağlık iadeleridir.

SGK Şahıs Ödemeleri Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır ?

SGK şahıs ödemeleri sorgulama işlemleri yapabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna kadar gitmeniz gerekmemektedir.  E devlet üzerinden kolaylıkla bu işlemleri yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle bir e devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer e devlet şifreniz yoksa PTT’ler aracılığı ile çok cüzi bir ücret karşılığında temin edebilirsiniz. E devlet şifrenizi aldıktan sonra şahıs ödemeleri e devlet sorgulama ekranına https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odeme-goruntuleme buradan ulaşabilirsiniz. Buradan şahıs ödemeleri kullanıcı giriş ekranı kısmından gerekli bilgileri doldurarak işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Ayrıca şahıs ödemeleri medula sistemi için de https://medsahis.sgk.gov.tr/sahis/pages/login.jsp burayı tıklayabilirsiniz.

SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama İşlemi Nasıl Yapılır
SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama İşlemi Nasıl Yapılır

SGK Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama İşlemi Nasıl Yapılır ?

SGK ödemeleri banka hesabı tanımlama işlemleri için SGK’ya bizzat gidebilir ve talep dilekçesi doldurabilir yada e devlet üzerinden işlemlerinizi halledebilirsiniz. Eğer benim vaktim kısıtlı SGK’ya gidemediğim için Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama olmuyor diyorsanız e devlet üzerinden de işlemlerinizi halledebilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-sahis-odemeleri-banka-hesabi-tanimlama linkine tıklayabilirsiniz.

Şahıs Ödemeleri Ne Zaman Yatar ?

Şahıs ödemeleri ne zaman yatar sorusunun cevabı alacağınız ödemenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin istirahat raporu parası ödemeleri 15 gün içerisinde yatarken sağlık harcamalarına ait ödemeler ise 3 ayı bulabilmektedir. Bu süre dolmadığında ise işlem devam ediyor açıklaması görmeniz muhtemeldir. Peki şahıs ödemeleri nereden alınır ?

Şahıs ödemeleri PTT’ye yatması durumunda parayı ya PTT’den almanız gerekiyor yada 2 ay bekleyip paranın tekrar SGK’ya aktarılmasını bekledikten sonra banka hesap numarası tanıtarak paranızın banka hesabına aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

Konu hakkında sormak istediklerinizi mutlaka yorum kısmından bizlerle paylaşın. Düşünceleriniz bizler için çok önemli.

SubSystem Admin

Toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu insanlarımızı Sosyal Yardımlara yönlendirmiş ve bu konuda insanları gerçek manada kaynak eksikliği bizi bu siteyi kurmaya teşvik etmiştir. Amacımız insanlarımıza Sosyal yardımlar konusunda en gerçekçi ve en güncel bilgileri sunmaktır. Resmi yada özel kurumlarla hiç bir ilgimiz yoktur. Amacımız, sizleri sosyal yardımlar konusunda bilgilendirmektir. Bize ulaşın sayfasından her türlü konuda ulaşabilirsiniz. Ayrıca yorum kısmından aklınıza takılan soruları bize muhakkak iletin.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Şahıs ödemeleri sorgulama ekranında görülen ödemeler için ödeme durumu 5 ne anlama geliyor acaba

  2. Çölyak yardımı olarak ücret alıyordum ama 1 senedir e devlette görünmesine rağmen pttden alamıyorum yatmamış deniyor.

  3. E devletten şahıs ödemeleri banka talimatı
    yaptım Sosyal yardımlarda bu banka hesabı bölümüne yatarmi acaba?

  4. Son ödeme tarihi geçmiş olan meblağı SGK ya başvurarak alabilirmiyiz

  5. Sağlık yardımı alabimek için hangi yolu takip etmem gerekir. Diş yaptıracağım.

  6. Merhaba. Bana son ödeme tarihinin geçmesi nedeniyle ödenmeyen 2 adet mevla bulunmakta. Hangi tarihte işlem yapıldığı da belirtilmiyor. Bu ödemelerden tekrar yararlanabilir miyim?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu