SGK İş Görmezlik Ödeneği Nedir?
SGK İş Görmezlik hakkında her şey içeriğimizin devamında. SGK İş Görmezlik konusunda aradığınız herşey burada. Lütfen yazımızı sonuna kadar okuyup aklınıza takılanları yorumlara yazınız!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişiye bir takım nedenlerden dolayı SGK iş görmezlik ödeneği ödenir. Özellikle hastalık, analık ve iş kazası gibi durumlar bunlardan bazılarıdır. İş görmezlik ödeneği genel olarak halk arasında rapor parası olarak bilinir. SGK iş görmezlik için hazırlanan raporda belirtilen istirahat süresi için, SGK işçiye iş görmezlik ödeneği taktım eder. SGK iş görmezlik ödeneği alabilmesi için kişinin is görmezliğe sebebiyet veren durumdan dolayı rapor alması gerekir. Tüm bunların yanı sıra işveren tarafından SGK’ya tüm gerekli bildirimlerin yapılması gerekir.
İş Kazası
İş kazası, iş ile alakalı bir durum sebebiyle yaşanan kazalara denir. İş kazaları sonucunda işçinin bedenen veya psikolojik olarak zarar görmesi oldukça mümkündür. Kaza sonucunda meydana gelen kayba göre bireyin bir takım haklardan yararlanabilmesi söz konusudur. Eğer ki iş kazası sonucunda ölüm olur ise sigortalı bireyin hak sahiplerine ölüm sigortası neticesinde farklı haklar sunulur. İş kazası geçiren bireyin hakları, SGK tarafından karşılanır. İşverenin kazayla ilgili sorumluluğu üstlenmesi halinde işçi için yapılan her masraf işverene rücu edilmektedir.
SGK İş Göremezlik Raporu Nedir?

İş göremezlik raporu genel olarak SGK tarafından verilen ve çalışan kişilerin istirahat nedenlerini ortaya koyan bir belgedir. SGK rapor iş görmezlik halinde ve kişinin gerekli tüm tetkiklerinin yapılmasının ardından verilir. SGK iş görmezlik belgesinin üzerinde sigortalı kişiye ilişkin, istirahat durumu belirtilir.
İş Görmezlik Raporu Almak İçin Ne Yapılmalı?
SGK iş görmezlik raporu alabilmek için bir takım yerlere başvuruda bulunmak gerekir. Özellikle sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilen aile sağlığı merkezleri, hastaneler ve özel hastanelerdir. SGK iş görmezlik genel olarak doktor tarafından tespit edilir ve öylelikle verilir. Hastalık, kaza, iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlardan dolayı SGK iş görmezlik raporu alınabilmesi mümkündür.
SGK iş kazası bildirimi, rapor talep etmek isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken konulardan bir tanesidir. İş kazasında iş veren yetkilinin de sorumluluğu bulunduğu için bildirimin genel olarak işveren kişi tarafından yapılması sonucunda rapor düzenlenir. UYG SGK rapor girişi için rapor nedeni olarak iş kazası diye yazar. Tüm bunların yanı sıra işverenin iş kazasını bildirmesi için uç iş günü süresi bulunur. SGK rapor sorgulama işleminde bulunarak rapora ilişkin her detaya ulaşmak oldukça mümkündür.
İş Görmezlik Rapor Parası Ne Zaman Alınır?
SGK iş görmezlik rapor ücreti genel olarak on beş gün içerisinde yatmış olur. SGK iş görmezlik ödemesini görebilmek için e-Devlet üzerinden sorgulama yapılması mümkündür. Şahıs ödemesi sorgulama bölümünden rapor parasıyla ilgili her detaya ulaşılması kolaydır. SGK iş görmezlik ödeneği alınan durumlarda rapor parası genel olarak PTT üzerinden gerçekleştirilir. Şahıs ödemesi için bir banka hesabı belirterek ödemenin banka hesabına yatırılması o belirtmeniz de mümkündür. SGK iş görmezlik ödeneğinin PTT şubesine yatırılması durumunda en geç bu paranın iki ay içerisinde çekilmesi gerekir. Aksi halde yapılan bu ödeme yeniden SGK tarafına iade edilir. Rapor parası iş görmezlik durumuna göre geçici süreliğine veya devamlı bir halde ödenebilir. Eğer ki iş gücü kaybı %10’nun üzerindeyse o zaman sürekli olarak iş görmezlik ödeneğinin verilmesi mümkündür. Rapor parası yatırılmadığı zaman işvereninizden veya Sosyal Güvenlik Kurumundan gerekli bilgiyi edinebilirsiniz
İş Görmezlik Ödemesi Nedir?
İş görmezlik ödemesi genel olarak çalışan bireylere hekimler tarafından istirahat verilmesi durumunda ödenen bir tutardır. İstirahat sebepleri hastalık, kaza, meslek hastalığı veya iş kazasından kaynaklanan bir durum olabilir. SGK devamlı iş görmezlik durumunda yapılan geçici ödemeler, kalıcı bir hale gelebilir.
İş Göremezlik Ödemesi Alınan Durumlar Nelerdir?
İş görmezlik ödemesi alınan durumlar, genel olarak kaza, analık, hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası gibi durumlar olabilir. SGK iş Görmezlik raporu sorgulama ile çalışan bireyin hangi nedenden dolayı rapor aldığı işveren kişi tarafından görünebilir. Analık durumunda sigortalı olarak çalışan bir kişi doğumdan önce 8 ve daha sonra 8 olmak üzere toplamda 16 hafta olacak şekilde raporlu gözükebilir. İkiz, ucuz ve daha çoğul gebelik durumlarında ekstra iki hafta daha süre tanınması mümkündür. Kaza, hastalık ve iş kazası gibi durumlarda iş görmezlik ödemesinin ne kadar daha devam edeceği tamamen hekim tarafından verilen rapora bağlı bir durumdur.
SGK devamlı iş görmezlik ödeneği, iş gücü kaybının %10’u geçmesi haline verilir. Hastalık ve farklı durumlardan dolayı verilen rapor süresi boyunca çalışan bireye geçici olarak iş görmezlik ödeneği verilir. Çalışan kişilerin bir yıl süre boyunca aynı hekim tarafından en fazla 40 günlük rapor alması mümkündür. Yalnız bir seferde alınabilecek raporun süresi eğer ki on günden fazla olursa tek hekim imzası böyle bir durum için yeterli sayılmaz. Bunun için bilhassa kurul imzası gereklidir.
Geçici İş Görmezlik Ödeneği Nasıl Alınır?
Geçici iş görmezlik ödeneğinin alınabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekir. Gerekli şartların yerine getirilmesi durumunda işçinin malulen emekli olması da oldukça mümkündür. İş görmezlik girişi oluşturulurken hekim tarafından iş görmezlik sebebi belirtilir. İş kazası nedeni ile rapor oluşturulması durumunda işçiye raporlu gözüktüğü tüm günler için ödeme sağlanır. Farklı durumlarda üçüncü günden sonra ödeme yapılır. SGK iş görmezlik ödeneği hesaplaması işlemleri sırasında tedavi sürecine dikkat edilir.
Ayakta gerçekleştirilen tedavi için ödenen günlük ödeme miktarı daha az olurken yatarak tedavide ise daha yüksek ödeme olur. Tedavi yatarak oluyor ise günlük kazancın yarısı ödenir. Ayakta yapılan tedavi için ödeme oranı üçte iki olur.
e-Devlet SGK iş görmezlik ödemesi almak isteyen kişilerin belirli koşulları da sağlaması gereklidir. İş görmezlik rapor tarihi itibariyle son bir yıl içinde genel olarak 90 gün prim ödemesi bulunan kişilerin, bu haktan yararlanması mümkündür. Fakat bu durum iş kazası için geçerli sayılmaz, iş kazası geçiren kişiler, prim ödemesi olmasa dahi geçici süreliğine iş görmezlik ödemesini alabilirler.
Geçici iş ödeneği, PTT şubesinden ödenir. Ayrıca banka hesabınız e-devlet üzerinden tanımlıysa o zaman bankadan da ödeme almanız mümkündür. PTT şubelerinden gidip ödemeyi alabilirsiniz. İş görmezlik ödeneğini sizin almanız gerekir. Sizin yerinize başka kimse alamaz. Geçici iş görmezlik ödemesi zamanında yatırılmayanlar, Sosyal Güvenlik Kurumunu arayıp gerekli tüm bilgiye ulaşabilir. Tüm bunların yanı sıra işverenle de bu durum hakkında görüşme sağlanabilir.
Geçici İş Görmezlik Ödemesi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Geçici iş göremezlik ödemesi hesaplaması yapmak için sigortalı kişinin brüt ücretine bakılır. SGK iş göremezlik hesaplaması nasıl yapılır öğrenmek için son üç aylık brüt ücret, prim ödemesi, prim gün sayısı, tedavinin türü ve raporlu kalınan gün sayısı ele alınarak hesap yapılır. SGK iş göremezlik parası sorgulaması için genel olarak ilk önce üç aylık brüt gelir, üç aylık prim gününe bölünür. Ayakta tedavide ise üç aylık brüt gelir, üçe bölünür ve daha sonra iki ile çarpılır. Yatarak tedavide söz konusu olan tutar ikiye bölünür. Bu şekilde hesaplama yapılır. Tüm bu gibi konular hakkında YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.