SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir? Kesilme Sebepleri Nelerdir?
SED yardımı hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında öğrenebilirsiniz. Sosyal ve ekonomik destek hakkında bütün detayları bu yazımızda bulabilirsiniz. Lütfen yazımızı baştan sona kadar dikkatlice okuyunuz!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı muhtaç ve yoksul olan ailelere yönelik olarak yapmış olduğu SED yardımı ile kendileri ve çocuklarının asgari ihtiyaçlarını karşılamakta sıkıntı çeken ailelere yardım sağlıyor.
İlköğretim, lise ya da üniversitede eğitim gören maddi imkansızlık içerisinde olan çocuklar için sağlanan SED yardımları ile ilgili bakım ve tedbir kararı alınmış çocuklar yanında ekonomik yoksulluk içindeki ailelerin çocukları da bu yardımlardan faydalanabilir. Sadece yoksul ve muhtaç ailelerin yararlanabildiği SED yardımları bazı durumlarda kesilebilmektedir.
Yazımızda SED yardım başvuruları nasıl yapılır? SED yardımları hangi durumlarda kesilir gibi konu ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

SED Yardımı Nedir?
Kendileri ile çocuklarının barınma, beslenme, sağlık, giyim, eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılarken maddi açıdan zorluk çeken ailelere yapılan maddi ve psiko sosyal destekler SED yardımı olarak isimlendirilir.
SED açılımı, Sosyal ve Ekonomik Destek şeklindedir. SED, yoksul ailelerin çocukları kendi ayakları üzerinde durana kadar yani çocuklar maddi açıdan kendilerine bakmaya başlayana kadar yapılır. Bu açıdan çocukların meslek sahibi olabilmeleri adına SED yardımı kapsamında çocukların İŞ-KUR’a veya farklı meslek kurslarına kaydedilmesi sağlanır.
Maddi desteğin yanında psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan çocuklara okulla uyumlu olarak eğitimlerine devam edebilmeleri, aile içindeki sorunları çok daha kolay bir şekilde çözebilmeleri, aileleri ve çevrelerindeki kişilerle uyumlu olabilmeleri gibi konularla ilgili destek de sunulur.
SED yardımları yılda bir veya iki defa yapılabildiği gibi gerçekten ihtiyacı olan muhtaç ailelere sürekli olarak da yapılması mümkündür. Süreli olan yardımlar 1 yıl içerisinde gerçekleştirilir. 1 yıllık sürenin dolması durumunda ailenin muhtaçlığının tespit edilmesi halinde bu yardımın 2 yıl daha uzatılması mümkündür. 2 yılın ardından yeniden bir 2 yıl kadar uzatılabilir. Yardımların ne kadar süre ile verileceği vakıf mütevelli heyeti tarafından belirlenmektedir.
SED yardımı alan aileler ile çocukları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlükleri tarafından görevlendirilerek yetkili kişilerce üç aylık sürelerde takipleri sağlanır. Sosyolog, psikolog, rehber öğretmen gibi mesleklere sahip olan yetkililer, üç ayda bir gerçekleştirdikleri incelemelerden sonra hazırlamış oldukları raporları il müdürlüklerine teslim ederler. Bu raporlarda ailenin muhtaçlığının ortadan kalktığı belirtilirse aileye yapılan SED yardımlarının kesilmesi durumları söz konusu olur.
SED Yardım Başvuruları Nasıl Gerçekleştirilir?
SED yardım başvurusunda bulunmayı düşünen ihtiyaç sahibi ve dar gelirli olan ailelerin ikametgahlarının bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek burada başvuru formlarını doldurmaları gerekir. Bunun yanında SED yardımlarına e-devlet üzerinden de başvuruların gerçekleştirilmesi mümkündür.
E-devlet üzerinden gerçekleştirilen başvurular, ön başvuru olarak kabul edilir ve bu şekilde değerlendirmeye alınır. E-devlet üzerinden SED yardımına başvuru yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru linkine tıklayabilirsiniz.
SED Yardımı Başvuru Sorgulama İşlemleri
Ekonomik yoksunluk içerisinde olan aileler, çocuklarının eğitimleri, beslenme, kırtasiye, sağlık gibi temel giderlerini karşılamak adına SED yardımı başvurularını yaptıktan sonra bu başvuruların kabul edilip edilmediğini e-devletten kısa sürede öğrenebilirler.
Bunun yanında vatandaşlar, ALO 183 veya ALO 144 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Destek hattını arayarak da yetkili kişilerden başvuruları ile ilgili detaylı bilgiler edinebilirler. Ayrıca başvuruların gerçekleştirildiği sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayıp veya vakfı ziyaret ederek de başvuru sonuçlarını öğrenmeleri mümkündür.
SED Yardımları Kimlere Verilir?
SED yardımlarından faydalanabilecek kişiler;
- Deprem gibi olağanüstü felaket, hastalık, kaza vb. durumlardan dolayı mağduriyet yaşayan, kendisine ve ailesine bakamayan, ölümcül hastalıkları nedeniyle ameliyat olması gereken veya vefat eden ailelerin çocukları
- Hakkında bakım tedbir kararı olan ve sosyal hizmet kurumlarında bakılan fakat ailesi SED yardımı ile desteklendiği takdirde ailesi veya yakınlarının yanında bakılabilecek çocuklar
- Öncesinde bakım tedbir kararı alınmış olup yaş sınırlarının doldurulmasından sonra sosyal hizmet kurumu veya korucu ailenin yanından ayrılan, iş bulmayı ve meslek sahibi olmayı başaramayan ve ailesine SED yardımı yapılmadığı durumlarda muhtaç duruma düşecek çocuklar
- Hakkında bakım tedbir kararı alınmamış ancak SED yardımı almadığında muhtaç olacak çocuklar
- Öncesinde hakkında bakım tedbir kararı alınmış olan, yaş sınırını doldurduktan sonra sosyal hizmet kurumu veya kendisine bakan koruyucu ailenin yanından ayrılarak İş-Kur veya meslek kurslarında eğitim alan kişiler
Bahsedilen mağdur ve muhtaç çocuklar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bu çocukların aileleri veya yakınlarına çocukların ihtiyaçlarını karşılamak adına SED yardımı yapmaktadır.
Ailelerin çocukları adına SED yardımı alabilmeleri için işsiz, muhtaç veya yoksul ya da dar gelirli olmaları gerekir. Muhtaçlık sınırı altında olan aileler SED yardımı alabilirler. Hane halkının kişi başı aylık ortalama net kazancının asgari ücretin 1/3’üne ve altında bir rakama denk gelmesi durumunda aileler SED yardımı alabilirler.
Muhtaçlık sınırı altında kalmalarına rağmen üzerlerine kayıtlı olan değerli menkulü veya gayrimenkulü olan ailelere yardım yapılmaz. Yardım yapılacak ailelerin gerçek manada muhtaç veya yoksul olmaları gerekir.
SED yardımı, aynı ailede yer alan en çok iki çocuğa verilir. Hakkında koruma kararı alınan ve sosyal hizmet kurumlarına bakılan, ailesine SED yardımı verildiği halde aileleri veya yakınlarınca bakılabilecek çocuklar söz konusu olduğunda 2 üzerinde çocuğa da SED yardımları verilebilir. Bu gibi durumlarda herhangi bir kişi sınırlaması yoktur.
SED Yardımında Başvuru İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
SED yardımına başvurmayı düşünen kişilerin ilk önce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıtlarını yapmaları gerekir. Aileler, vakıfta başvuru formlarını doldurup, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı gibi farklı yardımlara da başvurabilir. Başvuru sırasında başvuru sahiplerinden talep edilen belgeler şu şekildedir;
- Mal beyanı
- SED yardımı başvuru dilekçesi
- Kirada oturan bireylerin kira sözleşmeleri
- Başvuru sahibi ve çocuğa ait olan TC kimlik kartı aslı ile fotokopisi
- Başvuru sahibi ile ailede bulunan bireylerin gelir belgeleri
- İkametgah belgesi
- Muhtardan alınan fakirlik belgesi
- Sağlık raporları
- Çocukların öğrenci belgeleri
- Çocuğun İş-Kur veya meslek kurslarına kayıtlı olduğuna dair belge
Başvuruda bulunanların özel durumlarına bağlı olarak ek belgeleri teslim etmeleri de gerekli olabilir. Örnek verecek olursak; engeli nedeniyle çalışamayan ve ailesine bakamayan kişilerin tam teşekküllü hastaneden 2023 sağlık kurulu raporu alması gerekir.
Başvurudan sonra başvuru sahipleri tarafından doldurulan başvuru formunda yer alan bilgiler ve başvuru sahiplerinin teslim ettikleri belgeler, vakıf mütevelli heyetince detaylı olarak incelenir. Muhtaç ve yoksul olduğu tespit edilen bireylere SED yardımları yapılır.
SED Yardımı Ne Kadar 2023?
SED yardımı 2023 yılında yapılan zam ile tekrardan hesaplandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 18 yaşını doldurmuş olan ihtiyaç sahibi ve eğitimi devam eden gençlere SED hizmeti sunulmaktadır. Bu destekten faydalanmak için bazı şartlar gerekirken, destek ödemesine 2023 Ocak zammı yapıldı.
2023 Temmuz zammı sonrası SED yardımları şu şekilde;
- Okul öncesi Çocukların maaşları 1.584 TL’den 2.060 TL’ye
- 1-8 Sınıf öğrenci maaşları 2.376 TL’den 3.090 TL’ye
- 9-12 Sınıf Öğrenci maaşları 2.535 TL’den 3.296 TL’ye
- Ortaokul seviyesinde olup da okula gitmeyen 1.547 TL’den 2.011 TL’ye
- Yüksek Okul Öğrenci maaşları ise 2.785 TL’den 3.708 TL’ye çıkarılmıştır.
- Kuruluş bakımından ayrılan gençler 1.635 TL ye yükseltilmiştir.
SED yardımları süreli bir şekilde verilebileceği gibi yılda bir defa veya tek sefer de verilebilir. Bu aşamada ailelerin muhtaçlık seviyeleri dikkate alınarak yardımlar gerçekleştirilir.
Süreli olarak yardım yapılması kararlaştırılan ailelere aylık olarak ödemeler yapılır. Her ay için ödeme yapılmasının yanında SED yardım ödemeleri 3 ayda 1 olacak şekilde bireylerin PTT hesaplarına da yatırılabilir. Hak sahibi olan kişiler 3 ayda 1 SED yardımlarını PTT hesaplarından toplu bir şekilde çekebilirler.
SED Yardımları Nereye Yatırılır?
SED yardımları, başvurusu kabul edilmiş olan bireylerin PTT hesaplarına yatırılır. İlk defa SED ödemesi alacak olan kişilerin ödemeleri ise Ziraat Bankası’ndan çekilir. Sonraki ödemelerde herhangi bir PTT şubesinden ödemelerini almaları mümkündür.
SED Yardımları Ne Zaman Yatacak 2023?
SED yardımları hak sahibi bireylerin PTT hesaplarına Mart, Haziran, Eylül, Aralık aylarında toplu bir şekilde yatırılır. SED yardımlarının hangi günlerde hak sahibi olan bireylerin hesaplarına yatırılacağı ise kişilerin doğum tarihlerinin son rakamlarına göre değişiklik gösterir.
Doğum tarihinin son rakamları 0 veya 5 olanlara ayın 5’inde, 1 veya 6 olanlara ayın 6’sında, 2 veya 7 olanlara ayın 7’sinde 3 veya 8 olanlara ayın 8’inde 4 veya 9 olanlara ise ayın 9’unda olacak şekilde ödemeler gerçekleştirilir.
SED Yardımı Başvurusu Telefon Numaraları?
SED yardımı başvuru şartları, başvuru belgeleri, SED yardımı alıp alınamayacağı ile ilgili detaylı bilgilere ALO 183 veya ALO 144 Sosyal Destek hatlarından ulaşılabilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen yardımlarla ilgili soru, görüş ve öneriler için bu numaralar aranabilir.
SED Yardımları Hangi Durumlarda Kesilir?
SED yardımı, yoksul ve muhtaç ailelere çocuklarının ihtiyaçlarını karşılaması için sunulan bir yardımdır. Düzenli olarak SED yardımı yapılan kişilerin bu yardımları kesildiğinde SED yardımının neden kesildiği ile ilgili araştırmalar yaparlar.
Ailelerin muhtaçlıklarının ortadan kalkması ile beraber ailelere yapılan SED yardımlarının kesilmesi durumu söz konusu olur.
SED yardımı kesildiği durumlar;
- İller arasında ikametgah değişikliği olması
- Ailelerin muhtaçlıklarının ortadan kalkması
- Hak sahibi kişilerin vefat etmesi
- Aileye SED yardımı verilmesine sebep olan durumun ortadan kalkması
- Çocuğun vefat etmesi
- Çocuğun kendi yaşamını sürdürebileceğine ve kendi maddi imkanları ile ihtiyaçlarını karşılayabileceğine dair bir kanaatin söz konusu olması
Çocuğun vefat etmesi halinde bakanlık tarafından yapılan SED yardımları süresiz bir şekilde kesilir.
İller arasında ikametgah değişikliği yapmış olan ailelere de yardımlar durdurulur. Yeniden SED yardımı almayı düşünen kişilerin yeni ikametgah adreslerinin bağlı olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek burada başvuruda bulunması gerekir.
Ailenin muhtaçlığının ortadan kalkması, anne veya babanın geliri yüksek olan bir işe girmesi halinde SED yardımları sona erer. Çocukların iyi bir iş bulması halinde de yardımlar sonlandırılır. Aile veya çocuğun muhtaçlığının ortadan kalkmasına rağmen bu durumun sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına bildirilmemesi halinde SED ödemelerinin alınmaya devam edilmesi yasal açıdan bir suçtur. Bu durumun sonradan vakıf tarafından fark edilmesi halinde hak sahiplerinin muhtaçlıkları ortadan kalktıktan sonra aldıkları SED yardımlarının tamamının güncel faizleri ile beraber vakfa geri ödenmesi gerekir. Hak sahiplerinin ödeme yapmaması durumunda kendilerine dava açılabilir.
SED Yardımı Yatmadı
SED yardımının neden yatmadığı sorusu sosyal yardımı alan kişilerin en merak ettiği sorulardan biridir. SED yardımının ayın hangi gününde yatacağı belli olmadığı için mutlaka bu yardımın herkese yatıp yatmadığının öğrenilmesi gerekir. Bu yardım bazı aylarda geç yattığı için kişilerin beklemesi gerekebilir. Muhtaçlığın ortadan kalkması veya ikametgah değişikliği bildirilmesi SED yardımının yatmamasına neden olabilir.
Merhaba ne olur cvp verirmisiniz benim eşim cezaevinde 3 tane çocuğum var ailemin yanında kalıyorum abim eyt den emekli oluyor sed yardimim kesilirmi aynı evde kalıyoruz ne olur cvp verin
Detaylı bilgi için https://yardimbasvurusu.com/sed-yardimi-hangi-hallerde-kesilir/
yardımım kesildi