Ölüm Parası Nasıl alınır? Belediye Cenaze İşlemleri 2022
Ölüm parasının nasıl alınacağını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Ölüm Aylığı Nedir?
Ölüm aylığı, SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı’na bağlı olan kişilerin yakınlarına verilen aylıktır. Bu hak 5510 sayılı kanun ile saklanır. Emekli ölüm parası da aynı şekildedir.

Cenaze Ödeneği Nedir?
Ölüm Parası Kimler Alabilir ?
Cenaze ödeneği SGK kapsamında vefat eden kimselerin birinci dereceden akrabalarına ödenmektedir. Ölüm parası cenazeyi kaldıracak hak sahiplerinden öncelikli olarak eşe verilmektedir. Cenaze ödeneği, Eğer eş yoksa vefat eden kişinin çocuklarına verilir. Bunlar yaşamıyorsa anne ve babasına, anne-babanın olmaması durumunda kardeşlerine veya cenazeyi kaldıran diğer kişilere verilmektedir.
Demek ki cenaze ödeneği için hak sıralaması şu şekilde:
- Eş
- Çocuklar
- Anne veya Baba
- Kardeşler
- Cenazeyi Kaldıran Kişiler
Eğer vefat edilen kişinin cenazesi tüzel kişiler tarafından kaldırılıyorsa ölüm yardımı tüzel kişilere de ödenebilmektedir. Ancak cenaze işlemlerin yapıldığına dair gerekli evrakların bildirilmesi gerekmektedir. Cenaze Ödeneği belli bir tutardır. Bu tutar üstünde harcama yapılsa dahi sadece belirli bir tutar ödenmektedir. Cenaze masraflarını yapan kişinin bu masrafları belgelendirilmesi önemlidir. Aksi halde ölüm parası alınamamaktadır. Cenaze ödeneği yasaldır. Herkes alabilir ancak şartları da oldukça belirgindir.
Cenaze Ödeneği Dilekçesi
Başvurular cenaze işlemleri tamamlandıktan sonra yapılabilmektedir. Cenaze yardımına vefat tarihinden itibaren 5 yıl içinde başvurulabilir. 5 yıl başvurulmadığı takdirde hak kaybı olmaktadır. Aşağıdaki evraklar tamamlandıktan sonra ölüm parası için gidip başvurmak gerekmektedir.
Gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir:
- Cenaze ödeneğine başvuru formu ( Ölüm parası için cenaze ödeneğine başvuru formunun muhtarlıktan alınması gerekmektedir. Bu evrağın muhtarlıktan onaylı ve imzalı olması gerekmektedir. Muhtarlığın vefat eden kişinin ikamet ettiği yerin muhtarlığı olması gerekmektedir.)
- Vefat eden kişinin ölüm belgesi
- Başvuru sahibinin kimlik belgesi. Buraya kadar ölüm parası nasıl alınır konusunu biraz açmış olduk. Şimdi daha fazla detay zamanı.
ölüm parası yardımı için örnek dilekçe
Ölüm Parası Nasıl Alınır?
Cenaze Ödeneğinin verilebilmesi için, bu yardımı almaya hak kazanmış kişilerin ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile başvuru yapmaları gerekir. Ölüm parası almak için başvurular Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yapılmaktadır.
2022 Yılında Ölüm Parasından Yararlanmanın Şartları
SGK tarafından verilen ölüm parasından yararlanmanın belli şartları bulunmaktadır. Ölüm parası;
- Meslek hastalığı ya da iş kazası sonucu,
- Malullük,
- Sürekli iş göremezlik ya da işsizlik maaşı alıyorken,
- Kendisi için en az 1 yıl malullük, yaşlılık ya da ölüm sigortası primi yaptırmışken ölen kişinin hak sahiplerine verilir.
Ölüm Parası Ne Kadar?
2022 ölüm parası ne kadar? Cenaze yardımı her yıl TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre değişkenlik göstermekte olup 2022 yılı için 1250 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar Türkiye sınırları içinde her yerde aynıdır. Emekli sandığına bağlı kişilerin ölümleri halinde ise cenaze ödeneği 3.479,94 TL dir.
Memur Ölüm Yardım Ödeneği Ne Kadar?
Eş ve çocuk ölümünde ölüm yardım ödeneği 1708 TL’ye, memurun ölmesi durumunda ise 3416 liradan 4475 TL’ye yükseltilmiştir.
Yurt dışında defnedilen kişiler için de eğer 5510 sayılı kanun şartlarını taşıyorlarsa ölüm aylığı verilmektedir. Ölüm Parası nasıl alınır konusunu videomuzdan da izleyebilirsiniz.
Cenaze Ödeneği Nereden Alınır?
Vatandaş olarak bir çok anayasal haklarımız vardır. Çeşitli bakanlıklar eliyle bu haklarımızı kullanmak mümkündür. Bu temel hakları kullanmak için ise bunları bilmek gerekir. İnsan yaşarken hak sahibi olduğu gibi öldükten sonra da bazı haklarını saklı tutabilmektedir. Konumuz tam da buna uygun bir örnek.
Ölüm parası nasıl alınır ? Cevabımız kolay. Bu tarz sosyal işlerdeki adresimiz her zaman SGK. Ölüm parası ya da diğer adıyla cenaze ödeneği SGK tarafından verilir. Ödemeler ise Ziraat Bankasına yatırılmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra en geç 2 ay içinde cenaze ödeneği ödenmektedir.

Ölüm Maaşı İle Cenaze Ödeneğinin Farkı
Cenaze ödeneği bir kereliğine verilen ve cenazenin defin işlemleri için verilen bir yardımdır. Ancak ölüm maaşı, belirli koşulları sağladığı takdirde, vefat eden sigortalının birinci dereceden yakınlarına her ay ödenen bir maaştır. Buna halk arasında dulluk maaşı veya ölüm aylığı denmektedir. Ölüm Parası nasıl alınır diye araştırma yapan okurların buna dikkat etmesi gerekir.
Ölüm Parası Sorgulama
Cenaze ödeneğinin size çıkıp çıkmadığınız e devlet sistemi üzerinden sorgulamanız mümkün. Aşağıdaki linke tıklayın ve açılan sayfada şahıs ödemeleri kısmını seçin. Buraya bilgilerinizi girdiğinizde sizin cenaze yardımınız veya cenaze ödeneğinizin sonucu çıkacaktır. Ölüm Parası nasıl alınır ve SGK ölüm parası sorgulama sorusunun cevabı bu şekilde öğrenilebilir.


Belediye Cenaze Hizmetleri
Ölüm parası nasıl alınır ? Bu sorularımıza cevap verdik. Şimdi de belediyelerin cenaze işlemlerine bakalım. Bir akrabanız, tanıdığınız veya yakınınız vefat ettiğinde ne yapmanız gerekiyor? Cenaze işlemlerini ne şekilde yapmanız gerekiyor? Detaylara bakalım.
Belediye cenaze işlemleri resmi kurum tarafından düzenlenen ölüm belgesinin alınmasıyla başlar. Vefat evde olmuş ise, bağlı bulunan İlçe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından, hastanede olduysa da Başhekimlik tarafından düzenlenmektedir. Yani hastane dışında gerçekleşen ölümlerde İlçe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından gelen ekipler tarafından inceleme yapılıp ölüm belgesi düzenlenmektedir.
Trafik kazası ve şüpheli ölümlerde savcılık işlem yapmadan herhangi bir şekilde cenaze hakkında bir işlem yapılamamaktadır. Ölüm belgesi alınmayan cenazeler için de herhangi bir işlem yapılamamaktadır.
Ölüm belgesinin sisteme kaydıyla belediyeler cenaze sahibi ile iletişim kurup araç yönlendirmektedir.

Belediye Cenaze İşlemleri
Ölüm belgesiyle en yakın cenaze şefliğine başvurulması gerekmektedir. Cenaze aile kabrine defnedilecekse Mezar Yeri Kullanım Belgesi gerekmektedir. Böylece belediye cenaze işlemleri de başlamış olur.
Cenazeler, ilgili şefliklerce alınıp başkanlığa bağlı en yakın gasil haneye nakledilir. Gasil hanede defin için dini vecibelere göre ücretsiz olarak hazırlanır. Genellikle bu işlemlerle cenaze işleri müdürlükleri ilgilenir.
Şehir dışında nakledilecek cenazeler için ücretsiz nakil desteği sağlanmaktadır.
Cenazenin defninden 30 gün sonra vefat eden kişinin 1.derece yakını tarafından kimlikle belediyelerin Yazı İşleri ve Kontrol Müdürlüğüne başvurulduğu takdirde Mezar Yeri Kullanım Belgesi verilmektedir.
Cenaze işlemleri için ayrıca ALO 188’i de arayarak detaylı bilgi alma şansınız vardır. Böylece cenaze hizmetleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Değerli okurlarımız bu yazımızda da sizlere Ölüm parası nasıl alınır ? Cenaze ödeneği nedir ? Bu konuları anlatmaya çalıştık. Lütfen yorumlar kısmına sorularınızı da yazınız. En kısa sürede sizlere dönüş sağlanacaktır.
Değerli arkadaşlar Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının vatandaşlarımıza sunmuş olduğu yardım ve destekler için burayı tıklayınız.
cenaze işlemleri şeması
Cenaze Parası İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Yazımızın devamında cenaze parası ile ilgili sık sorulan soruları ve cevaplarını bulabilirsiniz.
Ölüm Parası Miktarı Neye Göre Belirlenir?
Cenaze Parası Zaman Aşımı Ne Kadardır?
Cenaze parasının alınması için kişi vefat ettikten sonra 5 yıl zaman aşım süresi vardır. 5 yıl sonra bu hak sistemden otomatik olarak düşecektir.
Cenaze Parası Nereye Yatar?
Cenaze parası belirlenen süreç içerisinde hak eden kişinin Ziraat Bankası hesabına yatar.
Cenaze Parası Ne Zaman Yatar?
Cenaze parası, kişinin öldüğü ayın 8’i ya da 14’ünde yatar.
EVİM KİRA ANNEMİ KORONADAN KAYBETİM KİRAMI VEREMİYORUM ELEKTİRİK SU FATURAMI ÖDÜYEMİYORUM İŞİM YOK BOŞTAYI YİYECEK İCECEK BİŞEYİM YOK ÇOK KÖTÜ DURUMDAYI YARDIMINIZI BEKLİYORUM TEL O537 621 81 30 YEŞİLYUR MAH 70406 SK NO 10 ADANA SEYHAN