Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?
Malulen emeklilik şartları nelerdir ? Engelli vatandaşların malulen emeklilik şartlarını açıklıyoruz. Engelli vatandaşlarımız ne şekilde emekli olabilirler? Malulen emekli nedir? Her vatandaş malulen emekli olabilir mi? Bu sorularımız ışığında malulen emeklilik şartları nelerdir sorusuna cevap vereceğiz.

Şu anda toplumumuzda emekli olmaya çalışan ve emeklilik kriterlerini karşılamaya çalışan yaklaşık 500.000 kişi var. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı malulen emekli olmaya çalışmaktadır.
Herkes emekli olmak ister ancak elinde her engelli raporu olan kişi malulen emekli olamaz. Malulen emekli olmak isteyen kişinin sigortalı bir İşte çalışırken yani hali hazırda işyerinde çalışırken herhangi bir kaza sonucunda ya da sağlık sorunlarından dolayı engelli duruma düşmüş olması gerek. Zaten malulen emekliliğin ne olduğuna baktığımız zaman hali hazırda çalışıyor olma şartı vardır. Şimdi malulen emeklilik şartları nelerdir konusunu biraz daha açalım.
Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları
1- Malulen Emeklilik Heyet Raporu
Malulen emeklilik şartları nelerdir diye baktığımızda en önemli şart tabiiki rapor şartıdır. Bulunduğunuz ilde ya da ilçede tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacağınız engelli raporu çok önemlidir. Bu engelli raporunda çalışma gücünde %60 kayıp olduğunun belirtilmesi gerekiyor. Yani normal engelli raporunda %90 veya %80 de yazabilir. Bu önemli değil. Normal engelli raporu değil, almış olduğunuz engelli raporunda çalışma gücünün %60 oranında kaybedildiğini gösteren bir ibarenin olması, bir yazının yazıyor olması gerekir.
Sigortalı olarak çalışırken herhangi bir kaza veya sağlık sorunları sebebiyle vatandaşın mesleğinde veya iş ve kazanma durumunda % 60 oranda azalma olması gerekiyor. Bu durumda ancak malulen emekli sayılabilir. Yani doğuştan ya da sonradan engelli olmak malulen emekli için yeterli değildir. Bu şartlar malulen emekliliği karşılamaz. Yani sizin %60, % 70 hatta % 90 Engelli raporunuz da olabilir ama siz herhangi bir işyerinde sigortalı olmadığınız için yani çalışıyor durumda olmadığınız için sizin bu maaşı almanız mümkün değildir. Çalışmak şart.

2- Malulen Emeklilik Prim Gün Sayısı Şartı
Malulen emeklilik şartları nelerdir diye baktığımızda ikinci şart olarak prim gün sayısı öne çıkar. Malulen emekli olmak için 10 yıl hizmet ve 1800 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. 10 yıl boyunca SGK lı bir işte çalışıyorsanız ve bu 10 yıl süre zarfında da 1800 günlük yani en az 5 yıllık priminizi ödemiş olmanız gerekmektedir. Eğer 10 yıl boyunca 1800 günden daha az priminiz varsa SGK ya primlerinizi borçlanarak da bu 1800 günü tamamlayarak emekli olma şansınız vardır.
Malulen emeklilik hastalıkları içinde KANSER hastaları dikkat !!!
Prim gün sayısını da önemli olan bir nokta şu: Kanser hastalarına özel bir madde bulunmaktadır. Bu rahatsızlığı geçiren kişiler teşhis konulduktan sonra malulen emekli sayılırlar. 18 ay içinde de bu kişiler tam teşekküllü bir devlet hastanesinden engelli olduklarına dair raporu getirmeleri halinde malulen emeklilikleri sürer.
Yani teşhis konulmasından itibaren zaten emekli sayılıyorlar. Daha sonra da 18 ay boyunca zaman veriliyor. Bu zaman zarfında da hastaneden engelli olduklarına dair rapor getirirlerse emeklilikleri devam etmektedir.
Malulen emeklilik şartları nelerdir diye baktığımızda önemli bir nokta daha var. Eğer raporumuzda başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunuza dair bir madde varsa malulen emekliliğin bağlanabilmesi için gereken 10 yıl süresi ortadan kalkıyor. Bu durumda 10 yıl şartı aranmaksızın malulen emekli olma şansınız doğmaktadır.

3- işten ayrılmış olmanız gerekir.
Malulen emeklilik şartları nelerdir diye baktığımızda 3. maddemiz karşımıza çıkar. Bu da sizin aktif olarak çalışmıyor olmanızdır. Malulen emekli olmak isteyen SSK’lı çalışanın işten ayrılmış olması gerekiyor. Yine malulen emekli olmak bağkurlunun ticari faaliyetine son vermiş olması ve en son prim borçlarını tamamen ödemiş olması gerekiyor. Yine malulen emekli olmak isteyen emekli sandığına bağlı kişilerin görevinden ayrılmış olma şartı vardır. Yani bu şahıslar hem çalışırken hem de Malülen emekli aylığı alamamaktadır. Bu şahısların görevlerini tamamen bırakmış olmaları gerekiyor.
Zaten malulen emekli en önemli koşullardan bir tanesi daha önce bahsettiğimiz gibi % 60 oranında işgücü kaybının olmasıydı. Yani çalışamayacak durumdaki kişiler zaten malulen emeklilik için başvuru yaparlar. Dolayısıyla bu şahısların bu işleri ve görevleri bırakmış olması gayet doğaldır.
Malulen Emeklilik Evrak Takibi
Malulen Emeklilik İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
(4/a’lı) ve kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile köy ve mahalle muhtarları (4/b’li) sigortalılar için;
1- Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi
2-Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi (işten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde talepte bulunanlar için)
Kamu görevlisi olan (4/c’li) sigortalılar için;
- Şahsen/vekâleten veya görevde bulunanlar için Kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,
- Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onayı
- Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu
Malulen Emeklilik Süreci
- Elinizde engelli raporu olduktan sonra çalışmış olduğunuz iş yerine getirmeniz lazım. Buradaki işyerinin veya fabrikanın ya da işletmenin sağlık kurumuna sormanız gerekiyor. Çalışmış olduğunuz işletme veya kurumun sağlık kurulu da raporumuzda yazan oran ve rahatsızlığınızı göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu raporunuza göre malulen emeklilik kriterlerine göre bir değerlendirme yapar.
- Kişi malül durumda olduğunu Sgk’ya bildirilir ve malulen emekli olmak için başvuru yapar. SGK ise kişinin elinde hastalığa ilişkin rapor varsa bu raporu inceler. Bazı durumlarda da kişiden yeniden rapor olmasını ister. Değerlendirme yaparken başvuru yapan kişi bütün tetkiklerini ve raporlarını SGK’ya vermek zorundadır. Kişi hakkında malül kararı vermezse kişi isterse itirazda bulunabilir ve bu itirazı da yine SGK yoluyla yapabilir.
- SGK aldığı tetkikleri ve raporları değerlendirerek kişi hakkında son kararı verir. Malülen emekliliğe karar verilebildiği gibi bu başvuru reddetme yetkisine de sahiptir. Raporunuzun yüzde kaç olması ve üzerinde yüzde kaç oran olması önemli değildir. Önemli olan raporunun üzerinde bu kişinin çalışma güç kaybının % 60 olduğunu gösteren bir ibarenin olmasıdır. Buna özellikle dikkat ediyoruz arkadaşlar. Başlıca şartlarımız bunlardır.
- Sizler de çalışamaz duruma geldiğinizi düşünüyorsanız bu adımları uygulayın. İlk yapmanız gereken şey tam teşekküllü bir Devlet Hastanesi’ne giderek engeli raporu almanız gerekir. Daha sonra da bu engel raporunuzu çalışmakta olduğunuz işletmeye ya da iş yerine götürerek malulen emekli olmak istediğinizi bildirmenizdir.
- Bunları yaptıktan sonra bu kurum bunları göz önünde bulundurarak karar verecektir. Eğer buradan da olumlu bir sonuç alırsanız malulen emekli olursunuz.
Malulen Emeklilik Aylığı Neden Kesilir ?
- Sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları,
- Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması,
hallerinde kesilir.
Kontrol muayenesi; sigortalının veya hak sahiplerinin malullük, engellilik ve iş göremezlik raporlarında belirtilen rahatsızlıklarının mevcut olup olmadığının tespiti amacıyla Kurumca muayeneye tabi tutulmasıdır.
3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı Özetlersek
Değerli okurlarım, Malulen emeklilik şartları nelerdir konusunu kısaca özetleyelim. Çalışma güç kaybı oranı %60 ve üzerinde olanlar 10 yıl ve 1800 iş günü prim ödemesi yapmak koşuluyla malulen emekli olabilirler. Ancak başkasının bakımına muhtaç derecede malül olanlar için 10 yıl şartı aranmaz. 1800 iş günü prim ödemiş olanlar malulen emekli saymaktadır.
Aynı zamanda raporun üzerinde sürekli bakıma muhtaç ibaresi olan kişilerde yine 10 yıl şartı aranmaz. Aynı zamanda kanser hastalarında da bu şart yoktur. Teşhis konulduktan sonra malulen emekli olma şartına sahip olurlar. Burada en önemli noktalardan bir tanesi de % 60 çalışma güç kaybını gösteren bir ibarenin olması gerekir. Bunun için çalışma güç kaybı oranı özellikle tespit edilmelidir. Ancak bu durum engelli sağlık raporunda yer alan engelli oranı ile karıştırılmamalıdır.
Değerli okurlar Malulen emeklilik şartları nelerdir konusunu enine boyuna işledik. Bir çok alanda sağlanan sosyal yardımlar bulunmaktadır. Engelli vatandaşlarımıza sağlanan diğer yardım ve haklarla ilgili yazılarımız için tıklayınız.
Değerli okurlar Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmet Bakanlığının vermiş olduğu destek ve yardımlarla ilgili burayı tıklayınız.