Engelli AylığıFaydalı Bilgiler

Kanser Hastaları Engelli Raporu Alabilir mi?

Kanser hastalarının engelli raporu alıp alamayacağını ve ne şartlarda rapor alabileceklerini yazımızın devamında görebilirsiniz.

Kanser hastaları engelli raporu alabilir mi, nasıl alınır ve şartları nelerdir sorularının cevabını öğrenebilirsiniz.

Kanser hastaları yönetmeliğe göre engelli raporu alabilir. Belirlenmiş olan hesaplama cetveline göre oranlar verilerek kanser hastalarının engelli raporu almasına olanak tanınır. Günümüzde bilindiği üzere kanser hastalığı büyük risk teşkil eder. Bu nedenle kanser hastaları engelli raporu alıp alamayacağını merak eder.

Kanser Nedir?

kanser nedir
kanser nedir

Kanser hastalığı, düzensiz olarak yayılan ve çoğalan hücrelerin kötü huylu olması ve organlara zarar vermesi demektir. Doku bozukluklarının tamamı kanser olarak adlandırılır. Kötü hücreler bölünerek çoğaldıktan sonra diğer organlara sıçrayarak hayati tehlike oluşturur.

Kanser Türleri Nelerdir?

Kanser çok farklı türlere ayrılır. Kanserin meydana geldiği organ kanserin adını belirler. Aşağıda kanser türlerini görebilirsiniz;

  • Meme kanseri
  • Rahim kanseri
  • Bağırsak kanseri
  • Mesane kanseri
  • Tiroid kanseri
  • Cilt kanseri
  • Lenf kanseri
  • Karaciğer kanseri
  • Akciğer kanseri
  • Mide kanseri
  • Ağız kanseri
  • Prostat kanseri
  • İlik kanseri
  • Kemik kanseri
  • Çocukluk çağı kanseri
  • Yumurtalık kanseri
  • Beyin tümörü
  • Gırtlak kanseri

Bu kanser tiplerine sahip kişiler kanser için engelli raporuna başvuru yapabilir.

Kanser Ne Sıklıkta Görülür
Kanser Ne Sıklıkta Görülür

Kanser Ne Sıklıkta Görülür?

Kanser, kişinin genetik yatkınlığına ve çevresel faktörlere göre farklılık gösterir. Ancak dünyada %60 oranında kanser görülür. En sık görülen kanser türleri ise meme kanseri ve akciğer kanseridir.

Kanser Evreleri Nelerdir?

Kanser 4 evreden oluşur fakat hastalığın türüne göre 5 evrede de incelenebilir. Örneğin bağırsak kanseri 5 evrede incelenir. 1.evre en erken evre yani hastalığın teşhis edildiği evredir. 4.evre ise teşhisin geç konduğu ve hayati riskin en çok olduğu evredir. Kanser evreleri şu şekilde incelenebilir;

  • Evre 0: Kanserin var olup olmadığı ancak kanser olma ihtimalinin yüksek olduğu evredir.
  • Evre 1: Kanser vardır ancak çok küçük bir tümördür. Bu evrede erken teşhisle tedavi edilebilir.
  • Evre 2.ve 3. Kanser: Hastalığın ilerlediğini ve komşu dokulara yayıldığını ifade eder.
  • Evre 4: Son evre olan kanser evresinde hücrelerin diğer dokulara yayılarak metastaz adı verilen durumun yaşandığını gösterir.

Kanser Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanser tedavisi kişinin durumuna göre değişir. Ameliyat ile halledilecek bir durumsa cerrahi operasyondan faydalanılır. Fakat operasyon da kurtarmıyorsa kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinden faydalanılır. Bu konuda kişinin sahip olduğu kanser türü ve hekim kararı oldukça etkilidir.

Kanser Masraflarını Devlet Karşılar mı
Kanser Masraflarını Devlet Karşılar mı

Kanser Masraflarını Devlet Karşılar mı?

Kanser hastalarının tedavisi tamamen ücretsizdir ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca tüm masraflar karşılanır. Kanser tedavisi gören kişilerden hiçbir şekilde muayene ücreti ve ilaç ücreti alınmamaktadır.

Kanser Engelli Raporu

Kanser olan kişiler Sağlık Kurulu tarafından muayene edildiğinde hastalığın kritik durumuna göre engel oranı verilir. Kişi hastalığın tedavisine olumlu yanıt verirse belirli aralıklar ile kontrolü sağlanarak engelli raporu kaldırılır. Bunun dışında kanser hastalarının engelli raporu almaya yönelik hakları mevcuttur.

Sağlık Kurulu Raporunun Kanser Hastaları İçin Faydaları Nelerdir?

Sağlık kurulu tarafından alınacak rapor sayesinde hastalar engelli kimlik kartı çıkararak engelli haklarından faydalanabilir. Elektrik fatura yardımı, toplu taşımalara ücretsiz binmek ve su faturası yardımı bunlardan birkaçıdır. Aynı şekilde malulen emekli olarak emekli maaşlarına da bağlanabilirler. Bu da ekstra avantajdır.

Sık Sorulan Sorular

Yazımızın devamında kanser hastalığı ile ilgili sık sorulan soruları ve yanıtlarını görmeniz mümkündür. Buna göre engelli raporu çıkartarak devletin sizlere vermiş olduğu haklardan faydalanabilirsiniz.

Kanser hastası engelli raporu nasıl alınır?

Kanser hastalığı olan kişiler tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu bölümüne başvurarak engelli raporunu alabilir. Engelli raporu başvuru dilekçesi, iki adet biometrik fotoğraf ve kimlik fotokopisi ile sağlık kuruluna başvuru yapabilirsiniz.

Kanser hastası maaş alabilir mi?

Kanser hastalarının ödenmiş sigorta primi kurtarıyorsa hiçbir başvuruya gerek duyulmaksızın malulen emeklilik maaşı alırlar. Malul aylığı bazı kanser türlerinde 12 ay bazılarında 18 ve bazılarında 24 aydır.

Kanser hastaları evde bakım maaşı alabilir mi?

Sağlık kuruluna engelli raporu almak için başvurduğunuzda raporda ‘’ağır engelli’’ ibaresi yer alıyorsa kişinin bakımını üstlenen bakıcıya evde bakım maaşı verilebilir. Bunun için gelir kriterini de karşılamanız gerekir.

Kanser hastaları en fazla ne kadar rapor alabilir?

Kanser hastalıklarında en fazla 18 ay rapor verilebilir. 18 ayın sonunda kişinin tedavi sürecine göre tekrar rapor çıkartılabilir.

Engellilik durumu nasıl tespit edilir?

Engellilik tespiti organ kaybı, fonksiyon kaybı ve hastalığın şiddeti ile belirlenebilir. Erişkin ve çocuklara göre farklı engellilik tespiti durumları söz konusudur.

Kanser hastaları raporla araç alabilir mi?

Kanser hastalarının raporla araç alması için rapor oranının %90 ve üstü olması gerekir. %90 altı hastalarda gereksinim olmayacağı düşünülür bu nedenle gerekli kriteri karşılamak gerekir.

ENGELLİ RAPORLARI NASIL ALINIR VE ENGELLİ RAPORLARI İLE HANGİ HAKLARA BAŞVURULUR? YAZIMIZI MUTLAKA OKUYUNUZ!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu