İş Kazası Tazminatı Nedir? Nasıl Alınır?
İş Kazası Tazminatı hakkında merak ettikleriniz içeriğimizin devamında yer almaktadır.İş Kazası Tazminatı konusunda aradığınız herşey burada. Lütfen yazımızı sonuna kadar okuyup kafanıza takılanları yorumlara yazınız!

İş kazası tazminatı, işçinin iş ile ilgili yaşadığı herhangi bir kazada işverenin aleyhine açmış olduğu bir davadır. İş kazası durumunda kişi ciddi bir yaralanmaya maruz kalabilir veya kaza ölüm ile sonuçlanabilir. İş kazası tazminatı da işçinin yaşamış olduğu kayıpları telafi etme hakkı olarak geçer. İş kazası sonucunda maddi tazminat davasının yani sıra manevi tazminat davası da açılması mümkündür. İş kazası tazminat hesaplama işlemi, genel olarak hakim tarafından bir takım farklı unsurlar ele alınarak yapılan bir hesaplamadır. İş kazası davaları gerek iş veren gerekse işçi lehine sonuçlanabilir.
İş Kazası Nedir?

İş kazası, iş ile ilgili bir durum sonucunda yaşanan kazalara denir. İş kazaları sonucunda işçinin bedenen veya psikolojik açıdan zarar görmesi oldukça olasıdır. Kaza sonucunda ortaya çıkan kayba göre işçinin farklı haklardan yararlanabilmesi söz konusudur. İş kazası ölüm ile sonuçlanırsa sigortalının hak sahiplerine ölüm sigortası nedeniyle bir takım haklar verilir. İş kazası yaşayan işçinin hakları, SGK tarafından kişiye verilir. İşverenin kazayla ilgili sorumluluğu bulunması durumunda işçi icin sağlanan masraflar işverene rücu edilir.
İş Kazası Tazminatı Nedir?
İş kazası tazminatı, iş kazası sonucu işverene açılan bir tür davadır. İş kazasında tazminat, kaza sonrası işçinin gelir kaybı ile karşı karşıya kalması, işten kovulması, yaralanması ve ölmesi sonucunda açılabilir. İşçinin ölümü sonucunda ailesi tarafından tazminat davası açılması oldukça mümkündür.
İş Kazası Tazminatı Nasıl Alınır?
İş kazası tazminatı almak için iş mahkemelerine dava açılması gerekir. İş kazası davası nasıl açılır konusu, genellikle en çok iş kazası geçiren kişiler ve yakınları tarafından araştırılan bir konudur. Dava açma durumunda zaman aşımı süresine çok dikkat etmek lazımdır. İş kazası nedeni ile tazminat davası için zaman asim süresi 10 yıl olarak belirlenir. 10 yılın sonunda dava hakkı düşüşe uğrar. İş kazası tazminat davaları, iki şekildedir. Biri maddi tazminat davası olurken diğeri ise manevi tazminat davasıdır. İş kazası maddi ve manevi tazminat davası için işçinin kayıpları dikkate alınır. Maddi kayıp olarak, sağlık açısından yaşanan sorunlar ve ruhsal yönden yaşanan problemler, bu durumda incelenen konular arasında yer alır. Ölümlü iş kazası tazminat süreci içerisinde hak sahibi olan kişiler destekten yoksun kalma davası açma hakkına sahiptir. İş kazası mahkemesi olarak da iş mahkemeleri bu konuda yetkilendirilir. Bulunduğunuz konumda iş mahkemesi bulunmuyorsa o zaman asliye hukuk mahkemesine dava açılması mümkündür.
İş Kazası Tazminatı Kimler İçin Geçerlidir?
İş kazası tazminatını alabilecek kişiler, iş kazası geçiren kişiler ve onların yakınları olarak yer alır. İş kazası tazminatı kimler için geçerlidir noktasında işler, ölüm ya da yaralanma olmasına gire değişiklik gösterir. Ölüm durumunda ölen işçinin yakınları, vasisi tarafından dava açılması mümkündür. İş kazası sonucunda tazminat hakları işçinin kendisi tarafından da kullanılabilir. Bu durumda on yıl kadar zaman aşım suresi söz konusu olduğundan dolayı kaza geçiren işçi iyileştiği zaman dava açabilir. Tüm bunların yanı sıra avukatına vekalet verip davayı iyileşmeden de açabilir. İş kazası tazminatı konusunda hak talep edebilmek için kazanın ispatlanması oldukça önemli bir konudur. İş kazası için tutanağın bulunmaması, hastanede bu konuyla ilgili bir raporun düzenlenmemiş olması davanın kazanılma durumunu bir hayli zora sokar.
İş Kazası Tazminat Davası Açmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
İş kazası tazminat davası açabilmek için öncelikli olarak iş mahkemesine başvuruda bulunmak gerekir. İş mahkemesinin olmadığı bir yer için asliye hukuk mahkemesi de geçerlidir. Kazayla ilgili tüm belgelerin sunulması gerekir. İş kazası manevi tazminat davası ve diğer farklı davalardan önce iş kazası tespit davasının da açılması ön görülebilir.
İş Kazasının Tespiti Davası Nedir?
İş kazasının tespiti davası, genel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılan bir davadır. İş kazası manevi ve maddi tazminat için öncelikli olarak olayın iş kazası olarak sonuçlanması gerekir. İşveren kaza sonrası ilk üç gün içerisinde bir tutanak hazırlayarak kazanın nasıl olup bittiğini, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir. SGK, yaptığı inceleme sonucunda kazanın iş kazası olup olmadığına karar verir. Bu tür durumlarda işçi tarafından veya yakınları tarafından tespit davası açılabilir. Bu davanın sonuçlanmasından sonra iş kazası manevi tazminat davası veya manevi tazminat davası açılması mümkündür.
İş Kazası Sonrası Tazminat Hakları Nelerdir?
İş kazası sonrası tazminat hakları, bir kaç madde olarak sıralanabilir. Maddi, manevi ve destekten yoksun olarak sıralanması oldukça olasıdır. Bu tazminat haklarının kullanılabilmesi için tam olarak on yıl süre vardır. On yıl içinde işverenin aleyhine dava açılıp tazminat talep edilmesi mümkün olur. İşçi öldüğü zaman yakınlarının da tazminat talebinde bulunması oldukça kabul edilebilir bir durumdur. Bu gibi konular hakkında YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.