İş Kazası Nedir
İş Kazası ve buna bağlı gerekli bilgileri içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

İş kazası, işle ilgili durumlardan dolayı yaşanan kazalardır. İş kazaları sonucunda bir işçinin fiziksel olarak ya da psikolojik anlamda zarara uğraması söz konusu olabilir. Kaza sonucunda oluşan kayba göre işçinin farklı birçok haktan yararlanması söz konusu olmaktadır. İş kazası sonucu ölüm gibi kötü bir durum ortaya çıkmışsa sigortalının hak sahiplerine ölüm sigortası baz alınarak çeşitli haklar sağlamaktadır. İş kazası yaşayan işçinin hakları, SGK tarafından karşılanmaktadır. İşverenin kazayla alakalı olarak sorumluluğu olması durumunda işçi için yapılmış olan masraflar işverene rücu edilmektedir.
İş kazasının tanımını yapmak gerekirse, kanunda bulunan tanımı dikkate alınması tavsiye edilir. Kanun, yalnızca iş yeri sınırları içerisinde yer alan kazaları bu kapsamda değerlendirmeye almaz. İşe gidip gelme sırasında, iş seyahatlerinde yaşanan kazaların bu kapsamda değerlendirilmesi söz konusudur. İş kazası tanımı genel olarak her alındığında 4b sigortalılarına ilişkin bir ifade de bulunmaktadır.
4b’li olanlar yani kendi adına ve bağımsız bir şekilde çalışanlar, işleriyle alakalı bir kaza geçirdikleri zaman bu durum, iş kazası olarak adlandırılmaktadır. SGK iş kazası değerlendirmelerinde emzirme sürelerini de dikkate almıştır. Emziren kadın sigortalı, çocuğuna süt vermek amacıyla dışarı çıktığı zaman kaza geçirmesi durumunda bu da kaza iş kazası olarak değerlendirilen bir durumdur.
İş Kazaları Nelerdir?

İş kazaları hangi kazaları kapsar diye somut örnekleri ele almak gerekirse, Yargıtay tarafından iş kazası olarak kabul edilen durumlara değinmek gerekecektir. İşçinin işveren tarafından herhangi bir amaçla bir yere gönderilmesi, bu zaman diliminde bir parkta dinlenmek üzere bulunması ve daha sonra parkta meydana gelen bir bombalı saldırıda hayatını kaybetmesi; Yargıtay tarafından iş kazası olarak değerlendiren bir durumdur.
İş kazaları genel olarak özellikle sigortalının ya da hak sahiplerinin gelir, aylık, tazminat gibi haklardan faydalanması için önemlidir. Bu sebeple çelişkili durumlarda mutlaka mahkeme yoluna başvurulması gerekir.
İş Kazası Sonucunda Çalışanların Hukuki Hakları Nelerdir?
İş kazası yaşandığı zaman işçinin hakları; ödenek, tazminat, tedavi şeklinde kısa bir şekilde özetlenebilir. İş kazası yaşamış olan bir işçinin hakları hem SGK hem de işveren tarafından eksiksiz bir şekilde sağlanmaktadır. Burada sorumluluk çok önemli bir konudur. İşverenin her zaman işçiyi gözetme yükümlülüğü oğlundan dolayı gerekli önlemleri alması bir nevi mecburidir. Gerekli tedbirlerin alınmasının yanı sıra bunların hayata geçirilmesi ve daha sonra denetlenmesi gerekir.
İş Kazası Geçiren İşçinin Hakları Nelerdir?
İş kazası yaşamış olan işçinin hakları; devamlı ya geçici süre iş göremezlik ödeneği, maddi ve manevi tazminat biçiminde farklı şekillerde olabilir. İş kazası için tedaviler hastanelerde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ücretli tedavi masrafları, eğer gerekiyorsa işveren tarafından ödenir.
İş Kazası Geçiren İşçi İşverenden Neler Talep Edebilir?
İş kazası geçirmiş olan işçinin ilk olarak işverenden isteyeceği şeyler maddi ve manevi tazminattır. Maddi ve manevi tazminat için iş mahkemelerine dava açılması gerekir.
İş Kazasında İşçiye Ödenecek Maddi Tazminat Kalemleri Nelerdir?
İş kazasında işçi için ödenmesi kararlaştırılan maddi tazminat kalemleri dörde ayrılır. Maddi, manevi tazminat; sürekli ya da geçici iş görememe tazminatı olarak adlandırılır.
İş Kazası Tazminat Nasıl Hesaplanır?
İş kazası tazminatı hesaplamak için işçinin, iş gücü kaybı, maddi durumuna ve iki tarafın ekonomik şartlarına dikkat edilir. Çoğu işçinin merak ettiği konulardan biridir. Hesaplamasının yapılma şartları olduğu için değişiklik gösterir.
İş Kazası Geçiren Kişi Ne Yapmalı?
İş kazası yaşamış olan kişi gerekli tıbbi tedavi için derhal bir sağlık kuruluşuna gitmeli ya da imkanı yoksa götürülmelidir. İş kazası sonucunda işçinin bir an önce sağlık kuruluşuna sevkinin yapılması gerekir. Ambulans, polis gibi yetkili birimlere işveren tarafından hemen haber edilmelidir. İş kazasının saklanması durumunda işverene ceza verilmektedir.
İş Kazası Raporu
İş kazası raporu, meydana gelen kazanın tutanakla detaylandırılması manasına gelir. Tutanakta kazayı geçiren işçinin kimlik bilgileri yer olur. Aynı zamanda meydana gelen kazanın detayları en ince ayrıntısına kadar anlatılır. Kazayı gören tanık varsa, kim olduklarından bahsetmek gerekir. Ayrıca herhangi bir uzuv kaybı, iş yeri doktorunun yaptığı müdahalelerde raporda yer alır. https://www.youtube.com/watch?v=fROQVPvNL0g adresinden YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.