Genel Sağlık Sigortası Borcu ( GSS ) Nedir ?
Genel sağlık sigortası prim borcu ve borç sildirme nasıl yapılır ? GSS sorgulama nasıl yapılır ? GSS borcu ödeme, öğrenme, sildirme, taksitlendirme ve yapılandırma nasıl yapılır ? Detaylar haberimizde.

Genel sağlık sigortası, 2012 yılında yasallaşan sağlık sigortası sistemidir. Bu sağlık sigortasının diğer ismi ise zorunlu genel sağlık sigortasıdır (GSS). GSS kapsamında 18 yaşına dolduran ve herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmayan bireyler bu kapsama dahil edilmektedir. Peki GSS nedir ? dilerseniz önce bu sorunun cevabı ile başlayalım.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Nedir ?
GSS nedir sorusu son zamanlarda sıklıkla sorulan sorulardan oldu. Peki gerçekten Genel Sağlık Sigortası Nedir ? 2012 de çıkan kanuna göre 18 yaşını doldurmuş, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve eğitim görmeyen kişiler bu kanun kapsamına alındı. Daha öncesinde herhangi bir sosyal güvencesi olmayan her birey otomatik olarak yeşil kartlı oluyordu.
Fakat 2012’de yapılan son değişiklikle beraber bu durum ortadan kaldırıldı. 18 yaşına giren erkek çocukları eğer sosyal bir güvencesi yok ise ve eğitim görmüyorlar ise 18 yaşına kadar Devletimiz tarafından sigortalıdır. Ancak 18 yaşına girdikten sonra kısa ismi GSS olan genel sağlık sigortasına başvurmak zorundadır. Yapılacak gelir testi sonucu ya ücretsiz sağlık sigortasından eski ismiyle yeşil karttan faydalanacak yada belirli bir sağlık sigortası primi ödeyecek.
Genel Sağlık Sigortası Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır ?
Genel Sağlık sigortası borcu sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını merak ettiğinizi biliyoruz. Özellikle GSS borcu olanlar gss borcu ödeme işlemlerinin nasıl yapıldığını epey merak etmektedir. Peki GSS borcu öğrenme işlemi nasıl yapılır ona bakalım.
a) E Devlet GSS Borcu Sorgulama
e devlet GSS prim borcu olanlar yada borcu olması muhtemel kişilerin sıklıkla kapısını çaldığı bir sorgulama aracıdır. e devlet genel sağlık sigortası sorgulama işlemleri bir tık kadar uzağınızda. Bunun için e devlet Genel Sağlık Sigortası Tescil Ve Prim Sorgulama işlemleri sayfasından işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
b) Sgk’ya Giderek Sorgulama
Gss prim borcu sorgulama işlemleri yapabileceğiniz diğer bir kapı ise bizzat SGK’ya giderek sorgulama işlemi yapmaktır. SGK genel sağlık sigortası primi işlemlerinizi yapabileceğiniz en sağlam yol olduğunu söyleyebiliriz.
c) Hastaneye Giderek Sorgulama
SGK GSS borcu sorgulama yapmak isteyen vatandaşların gidebileceği bir diğer yer ise hastanelerdir. Hastaneye gidip muayene olmak istediğinizde eğer GSS tescili yapılmamışsa muayene olmanız mümkün olmayacaktır. Bu sayede sağlık sigortası borcu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası ( GSS ) Başvuru İşlemleri Nereye Yapılır ?
GSS gelir testi yaptırmak için ikamet ettiğiniz ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmanız gerekmektedir.
Gelir Testi Yaptırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir ?
Gelir testi için gerekli evraklar şunlardır:
- T.C. Nüfus Cüzdanı
- Varsa adınıza kayıtlı olan arsa ve gayrimenkullerin belediyeden rayiç bedelleri
- ÇKS (Çiftçi kayıt sistemi) kayıtlı ise ÇKS belgesi
Ayrıca adreste ikamet ediyor olmasına rağmen ikamet adresi mevcut adreste görünmeyenler de nüfus dairesinden ikamet adreslerini mevcut adrese taşımalıdır.
Genel Sağlık Sigortasına Kimler Başvuru Yapmalıdır ?
Genel sağlık sigortasına başvuru yapacak kişiler kimlerdir en çok karıştırılan konular arasında gelmektedir. Bizde daha iyi anlaşılması için bu durumu erkekler ve kızlar olarak 2’ye ayırma gereği duyduk.
Erkekler:
18 yaşına girmiş ve öğrenci olmayan erkek bireyler bu kapsama dahildirler. Eğer birey öğrenci ise 25 yaşına kadar varsa babasının sigortasından faydalanabilir. Eğer babası da yeşil kartlı ise bu durumda gelir testine başvuru yapması gerekecek. Ailede bulunan 18 yaşından büyük bütün erkek bireyler ayrı ayrı gelir testine başvurması gerekmektedir. Eğer baba ve ailede ki bütün bireyler yeşil kartlı ise babanın başvurması yeterli olmaktadır.
Erkek birey gelir testi yaptıktan sonra sigorta giriş çıkışı bile yapsa 90 günlük sağlık sigortası kapsamından sonra otomatik olarak yeşil kartlı olmaktadır. Çok nadir de olsa bu otomatik işlemde aksilik olmaktadır. Bu durumda SGK’ya giderek GSS provizyonunuzu açtırabilirsiniz. Yani hastaneye gidememe gibi bir durum olmadığı sürece tekrar GSS’ye başvurmanız gerekmemektedir. Yani GSS tesciliniz yapılmıştır bir defa artık.
Kadınlar:
Kadınlarda GSS sigorta işlemleri biraz daha farklıdır. Genel sağlık sigortası prim borcu ile karşılaşmak istemeyen kadın vatandaşlar ise 2 durumu göz önüne almalıdırlar. Birincisi eğer birey 1 Ekim 2008’den önce doğmuşsa, bekarsa ve çalışmıyorsa ömür boyu babasının sigortasından faydalanabilir. Ancak baba yeşil kartlı ise babanın yeşil karta başvurması yeterli olacaktır. İkincisi eğer vatandaş 1 Ekim 2008’den sonra dünyaya gelmişse bu durumda 18 yaşına kadar faydalanabilmektedir babasının sigortasından. 18 yaşından sonra lise okuyorsa 22 yaşına kadar üniversite okuyorsa 25 yaşına kadar babasının sigortasından faydalanabilir. Aksi durumda GSS işlemlerine başvuru yapması gerekmektedir.
GSS Borcu Nereye Ödenir ?
GSS borçları, PTT şubelerinden yada Ziraat Bankası ve Vakıfbank aracılığı ile ödenebilmektedir. Genel sağlık sigortası nasıl ödenir öğrendikten sonra şimdi de genel sağlık sigortası ne kadar ona bakalım.
Genel Sağlık Sigortası Sonuçları Kaça Ayrılmaktadır ?
GSS sonuçları 2’ye ayrılmaktadır. Bunlar G0 ve G1‘dir. Şimdi bu kavramlara biraz daha yakından bakalım.
G0: Gelir testi sonucunun ilki G0’dır. Peki G0 nedir ? Gelir testinizin sonucunun G0 çıkması demek eski ismi ile yeşil kartlı olmanız demektir. Gelir testi G0 sıfır çıkan bireyler devlete prim ödemezler. Yeşil karttan ücretsiz olarak faydalanırlar. Ancak sadece devlet hastanelerine gidebilirler. Özel hastaneye gitmeleri durumunda fark öderler. Gelir testi sonucu G0 çıkan kişilerin aile gelirleri asgari ücretin 1/3’ünden ( 701,32 TL ) az olanlardır.
G1: Gelir testi sonucunun ilki G1’dir. Peki G1 nedir ? Gelir testinizin sonucunun G1 çıkması demek ailenizin gelir testi sonucunun kişi başına düşen gelir olan 701,32 TL’yi geçtiği anlamına gelmektedir. Bu durumda 2020 yılı itibariyle devlete ödemeniz gereken miktar 88,29 TL’dir. Peki genel sağlık sigortası özel hastanede geçerli mi ? Bu ödenen prim karşılığında devlet G0’dan farklı olarak size özel hastaneye gitme yetkisi vermektedir. Yani SGK’lı çalışıyormuş gibi Özel hastanelere gidebilirsiniz.
GSS Borcu Sildirme Mümkün Mü ?
GSS borcu silinir mi ? GSS borcu taksitlendirme yada yapılandırma mümkün mü ? gibi sorular GSS borcu olup borcu ile ilgili ne yapacağını bilmeyen kişilerin merak ettiği sorulardan. GSS borcu sorgulama işlemi yapıp borcu olduğunu öğrenen kişiler GSS borcu ödeme işlemlerinden önce GSS borcunun taksitlendirmesi yada yapılandırması mümkün mü diye merak etmektedir.
Genel sağlık sigortası prim borcu olanların borcu sildirme işlemleri yapabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şart ise tarafınıza herhangi bir tebligat yollanmamışsa ve yapılan gelir testi sonucu geliriniz G0 çıkarsa bu durumda genel sağlık sigortası kapsamı içerisine alınırsınız ve borcunuz silinir. Özellikle genel sağlık sigortası kapsam dışında kalanlar borcu olup olmadığını mutlaka sorgulamalıdır. Öğrenci olanların sıklıkla karşılaştığı durumlardan bir tanesidir bu. Yapılandırma konusu ise tamamen af olduğu dönemlerde gündeme gelmektedir.
Genel Sağlık Sigortası İtiraz Hakkı Var Mı ?
GSS prim borcu olanlar yada GSS prim borcu sildirme işlemi yapmak isteyen vatandaşlar sıklıkla bu soruyu sormaktadır. Eğer yapılan gelir testi sonucunuz G1 çıktıysa ve ilerleyen dönemlerde üzerinize kayıtlı araç, ev, arsa ve gayrimenkul gibi mal varlıklarınızda azalma olduysa yani bunlardan birini sattıysanız yada daha önce SGK’lı çalışıp daha sonra işten çıkan bir birey varsa evde bu durumda gelirinizde azalma olacağından tekrar genel sağlık sigortasına itiraz hakkınızı kullanarak hesaplama yaptırılmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda GSS prim borcu ödeme külfetinden kurtulabilirsiniz eğer gelir testi sonucunuz G0’a düşerse.
GSS Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur ?
GSS prim borcu ödenmezse bu durumda borcunuz işlemeye devam eder ve genel sağlık sigortası kapsam dışında kalanlar içerisine girerek hastaneye gidemezsiniz. Belki bu durum hastane ihtiyacınız olmadığı zamanlarda önemsiz bir durum olarak görülebilir ancak acil bir hastalık durumunda ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden GSS prim borcu sorgulama işlemi muhakkak yapmalısınız.
Yorumlarınızı ve sorularınızı mutlaka yorum kısmında bizlere yazın. Düşünceleriniz bizim için çok önemli.
I loved your blog post. Much thanks again. Much obliged. Netty Dwain Severson