Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır ?
Evde bakım maaşı kimlere verilir? Evde bakım maaşının şartları nelerdir? Hangi engelli raporları ile evde bakım maaşına başvurmanız gerekiyor? İşte bütün detaylar! Lütfen yazımızı sonuna kadar dikkatlice okuyunuz!

Evde Bakım Maaşı Nasıl Alınır?
Evde bakım maaşı yılında en çok merak edilip araştırılan konuların başında gelmektedir. Bizde bu konuyu ayrıntıları ile işleyeceğiz. Konumuzun genel başlıkları : Evde bakım maaşı nasıl alınır ? Bakıcı maaşı ne kadar oldu ? Bakıcı maaşını kimler alabilir gibi konuları olacak. Hadi başlayalım
Evde Bakım Maaşı Nedir ?
Evde Bakım maaşı; kendi özel ihtiyaçlarını(yemek yeme,giyinme,banyo-tuvalet vs.) gideremeyecek kadar ağır engelli olan kişilerin bakımının yapılması,ihtiyaçlarının giderilmesi ve sağlık takibinin yapılması için engelli yakınlarına verilen bakım parasıdır. Evinde ağır hastası bulunan muhtaç durumda ki ailelerin sağlık ve zaruri ihtiyaçlarının giderilmesine destek olmak için aylık olarak ödenen bir yardımdır.
Evde Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur ?
Evde bakım parası için adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olduğunuz ilde ki Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.
Bakım Parası İçin İstenen Belgeler

Evde Bakım Maaşı başvurusu sırasında istenen belgeler şunlardır:
- Engelli bakıcı maaşı alacak engellinin ve ona bakıcılık yapacak kişinin T.C. kimlik kartlarının fotokopisi
- Tam teşekküllü bir hastahaneden alınmış en az %50 engelli sağlık kurulu raporu ve bu raporda ağır engelli ibaresinin geçiyor olması
- Özürlü sağlık kurulu raporunun aslı yada aslı gibidir ibareli rapor örneği
- Engellinin bakıcılığını yapacak kişinin varsa malı ,mal beyanı
- Engellinin bakıcı aylığını alacak kişinin vasii belgesi yada mahkeme kararı
- Engelli kişinin ve engelliye bakacak kişinin ikametgah belgesi.
- Engellinin 2 adet vesikalık fotoğrafı
- Evde varsa çalışanların maaş bodrosu
Evde Bakım Parası Almak İçin Aranan Şartlar Nelerdir ?
- Evde bakım maaşı alabilmek için öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınması gerekiyor. Bu rapor en az %50 oranında olmalı ve raporda ki ağır engelli ifadesinin karşısında EVET yazıyor olmalı. Raporunuzun %90 olması ağır engelli olduğunuz anlamına gelmiyor. Çünkü her engelli bakıma muhtaç değildir. Örneğin şahıs kanser hastasıdır ve ileri derece engelli sayılır. Belki %95 raporu vardır ama kendi kişisel ihtiyaçlarını kendisi giderebildiği için bakıma ihtiyacı yoktur ve dolayısıyla bakım maaşını da almayı hak etmiyordur. Ayrıca 18 yaş altı çocuklara çoğu zaman ağır engelli raporu verilmez. Verilse de bu rapor süreli olur.Sebebi ise engellik durumunun iyiye yada kötüye gitmeye müsait olması. Çünkü çocuk henüz gelişimini tamamlamamıştır.
- Bakıma muhtaç engelli kişisel ihtiyaçlarını gideremiyor olmalı. Yani kendi başına yürüyemiyor, yemek yiyemiyor,banyo ve tuvalet ihtiyacını gideremiyor olmalı. Bunları kendi başına yapan engellinin evde bakım maaşı alması zora girebilir.
- Bakıcı 24 saat süreyle hasta ile ilgilenebilmeli. Bu süre minimum 8 saattir.
- Hastanın vefat etmesi durumunda haber verilmezse aile hakkında yasak işlem başlatılır.
- Gelir değişikliği olması durumunda 1 ay içinde haber verilmeli.
- Adres değişikliği durumunda 10 gün içinde ilgili kuruma haber verilmeli
- Evde bakım maaşı almak için aranan diğer bir kriter ise engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin 2023 yılı itibariyle 5.000 TL’yi geçmemesi gerekiyor. Bu rakam evde bakım aylığı muhtaçlık sınırıdır. Kişi başına düşen gelir hesaplanırken o hanede yaşayan bütün vatandaşların gelirleri hesaplanmaktadır. Bu hesaplama da asgari ücretin 2/3’ünü geçmemelidir. Ayrıca eğer hanede 2022 aylığı varsa buda hanenin gelirine dahil edilmektedir. Fakat evde öğrenci bulunuyorsa öğrencinin aldığı burs gelire dahil edilmez.
Başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılarak sosyal hizmetler ,maaş başvurunun sonucu hakkında başvuru sahibini bilgilendirmektedir. İtiraz süresi 30 gündür.
Peki Kimler Bakıcı olabilir ?

Evde bakım maaşından yararlanabilmek için engelli kişi ile bakıcısı akraba olmalı. Eğer engelliye bakıcılık yapacak bir akrabası yok ise mahkeme kararı ile istenen kişi vasis olarak atanır. Vasis olarak atanan kişi mahkeme kararı ile bakıcı olabilir.Bakıcı olacak kişi mümkünse engelli ile aynı hanede ikamet ediyor olmalı. Eğer aynı hanede ikamet etme durumu yok ise yasal olarak en az 8 saat engellinin bakım ihtiyaçlarını gidermeli. Eğer hanede birden fazla engelli var ise bu durumda aynı kişi 2 kişiye birden bakıcılık yapabilir. Eğer hanede 2 den fazla ağır engelli varsa bu durumda yeni bir bakıcı atanmak zorunda. Bir diğer konu ise bakıcının sosyal güvencesinin olması durumu. Bakıcı yada engelli kişi bir yakınının sosyal güvencesinden faydalanabilir. Yani sağlık güvencesinden faydalanabilir. Y0asal olarak hastaya bakım süresi 8 saat olduğundan bakıcı isterse de SSK’lı olarak çalışabilir. Fakat çalışan bakıcının geliririn gelir hesaplamasına dahil edeceğini de unutmamak gerekir.
Yeni Engelli Raporunda Belirtilen Seçenekler 2023
Yeni engelli rapora sahip kişiler ağır engelli olarak nitelendirilir ve şartlarının uygun olması durumunda bakıcı maaşı alabilirler. Engelli raporunun sonucunda bunun için Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinime İhtiyacı var, Belirgin Özellikte Özel Gereksinim Var (BÖGV), ve Özel Koşul Gereksinim Var (ÖKGV) ifadelerinden biri geçmelidir. Bu ifadeler geçmezse bakım maaşı alınamaz. Engelli raporunda belirtilen yeni seçenekler ise şu şekildedir;
- Özel Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %20 ile %39 arasında engele sahiptir. Dolayısıyla bakıcı maaşı alamazlar.
- Hafif Düzeyde Özel Gereksinim Var: Rapora sahip kişiler %40 ile %49 arası engele sahiptir. Bakıcı maaşı almaya hak kazanamazlar.
- Orta Düzeyde Özel Gereksinim Var: Rapora sahip kişiler %50 ile %59 arası engele sahiptir. Bu kişiler bakıcı maaşı alamazlar.
- İleri Düzeyde Özel Gereksinim Var: rapora sahip kişiler %60 ile %69 arası engele sahiptir. Bakıcı maaşı alamazlar.
- Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinim Var: Bu kişiler %70 ile %79 arası engele sahiptir. Gerekli şartları taşımaları durumunda bakıcı maaşı alabilirler.
- Belirgin Düzeyde Özel Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %80 ile %89 arası engele sahiptir. Şartların uyması durumunda bakıcı maaşı alabilirler.
- Özel Koşullu Gereksinim Var: Bu rapora sahip kişiler %90 ile %99 arası engele sahiptir. Bakıcı maaşı alabilirler.
2023 Evde Bakım Bakıcı Maaşı Ne Kadar?
En çok sorulan soruların başında bakım parası ne kadar? Ya da engelli bakıcı maaşı ne kadar oldu sorularıdır.
2023 Temmuz ayı zammıyla bakıcı maaşları 5098 TL’dir.
Evde Bakım Maaşı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?
Engelli evde bakım maaşı ödeme bilgileri sorgulama işlemleri e devlet üzerinden yapılabilmektedir. 2023 Ocak ayı bakım maaşı yatan illere ait bilgiyi, başvuru sonucunuzu, ve alacağınız ödemeye Buraya tıklayarak ilgili alandan ulaşabilirsiniz.
Engelli %59 yardıma ihtiyacım var
gulerferiha41@gmail.com
Dayım yatalak. Bakıcı maaşı olmasa ne yapardık biz bilmiyorum. Bakımları çok zor. Allah hepsinin yardımcısı olsun
Bakıcı maaşı ödemeleri devletin halkına en büyük hizmeti bence.