2021 Engelli Raporu Nasıl Alınır? Nasıl İtiraz Edilir?

Engelli Raporu nasıl alınır? Nasıl itiraz edilir? Bu konu oldukça merak edilen bir konudur. Engelli bireylerin aileleri genellikle engelli raporu nasıl alınır bilmiyor. Engellisi olmasına rağmen engelli raporunu nasıl alacağını bilmeyenlerin yanı sıra elinde engelli raporu olup da bu raporun avantajlarının ne olduğunu bilmeyen kişi sayısı da fazladır.
Hastanelerden yeni engelli raporunu aldıktan sonra memnun kalmayıp bu engelli raporuna itiraz etmek de mümkün. Elinizdeki engelli raporundan memnun değilseniz buna itiraz edip değiştirebilirisiniz.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda : Yeni engelli rapor yönetmeliği ışığında engelli raporu oranları, engelli raporu sorgulama, engelli raporu veren hastaneler, engelli raporu hesaplama, engelli raporu yenileme veya yeni engelli raporu alma gibi konularla engelli raporları ile ilgili bütün detayları sunuyoruz.
Yeni Engelli Raporu Nedir?
Engelli bireylerin hayatının bazı alanlarda rahatlık yaşamaları için engel düzeyleri oranında engelli sağlık kurulu raporu verilmektedir. Engelli raporu, devlet ve üniversite hastaneleri tarafından verilen bir rapordur. Bu raporla Engelli maaşı ve Engelli yakını aylığı alınabildiği gibi aynı zamanda evde bakım aylığı çin de bu raporlar şarttır.
Engelli Raporunun Faydaları
Engelli raporları aynı zamanda farklı olanaklardan yararlanmak amacıyla da kullanılmaktadır. Bu raporu alan vatandaşlar ve yakınları devlet tarafından kendilerine sunulan çeşitli sosyal ve ekonomik haklardan yararlanabilirler. Engelli raporunun faydaları konusuna tekrar gelecek olursak. Bu kişiler çeşitli indirimlerden ve haklardan yararlanabiliyorlar. Erken emeklilik, indirimli araba alımı, ÖTV indirimi gibi avantajlar için engelli raporu ve engellilik hesaplaması önem arz ediyor.

Engelli Raporu Nereden Alınır?
Engelli raporu nasıl alınır? Engelli raporuna nasıl itiraz edilir? Bu temel sorularımıza cevap vermeye devam edelim. Engelli Sağlık Raporu devletin belirlediği listedeki devlet hastanelerinden alınmaktadır. Yani başvuracağınız hastanenin Engelli Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkisinin bulunması gerekmektedir.
Bunların başında da tam teşekküllü devlet hastaneleri ve araştırma hastaneleri gelmektedir. Ayrıca engelli raporlarını veren bütün hastanelerin listesine bu yazımızın en alt kısmından ulaşabilirsiniz.
Engelli Raporu nasıl alınır? Nasıl itiraz edilir? Bu önemli sorular etrafında konumuzu genişletmeye devam edelim.
Engelli Raporu Almak İçin Gereken Şartlar
Engelli Sağlık raporuna başvurabilmek için gereken şartlar şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Birden fazla doktor tarafından muayene edilmek
- Fiziksel veya zihinsel bir engelinin olması
- 18 yaşından küçük bireyler için mahkeme kararıyla atanmış vasileri işlem yapabilmektedir.
- Akli dengesi yerinde olmayan bireylerin işlemleri yine vasileri tarafından yapılabilmektedir.
Engelli Raporu İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Engelli raporu almak için ilk olarak başvurulacak hastane belirlendikten sonra ALO 182’den randevu oluşturulması gerekmektedir. Hastanelerden alacağınız bu engelli raporları sadece kurul günlerinde verilebilmektedir. Bu sebeple randevu oluşturulduktan sonra randevu verilen gün sabah erkenden hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Çünkü raporun alınabilmesi için farklı bölümlerde tetkitler yapılmalıdır.
Randevu günü hastaneye gidildikten sonra danışmadan alınan dilekçe doldurularak gerekli evraklar ile birlikte ilgili vezneye gidilir.

Engelli Raporu İçin Gereken Evraklar
- Sağlık raporu başvuru formu : Bu form başvuru yapılan hastaneden alınmaktadır.
- Başvuru sahibinin kimlik belgesi
- Başvuru sahibinin 5 adet fotoğrafı
- Vasisi olanların vasilerinin kimlik belgesi ve mahkeme onaylı vasilik belgesi
Hastaneye gidildikten sonra kişiye oluşturulan muayene formu verilir. Bu formda muayene olacağı bölümler gösterilmiştir. Engelli raporu almak isteyen birey 8 ana branşta muayene olmaktadır. Muayene formu alındıktan sonra formdaki bölümler tek tek ziyaret edilmeli ve muayene olunmalıdır. Muayene olunduktan sonra her bölümden imza alınması gerekmektedir.
30 Gün Bekleme Süresi
Kişinin yeti kaybının belirlenmesi için gerekli muayeneler yapıldıktan sonra sonuçlar sağlık kuruluna aktarılmaktadır. Sağlık kurulu sonuçları inceleyerek engelli raporu hakkında bir değerlendirme yapmaktadır. Raporun onaylanmasıyla başvuru sahibi engelli sağlık kurulu raporunu başvuru yaptığı hastaneden alabilmektedir. Raporun onaylanması 30 günden fazla sürmemektedir.
Engelli Raporu Hesaplama
Başvurudan sonra yapılan muayeneler sonucunda çeşitli hesaplamalar yapılır. Bu hesaplamalar sonucunda da engelli rapor oranları belirlenir. Hesaplam işleminde de genellikle Balthazar hesaplaması kullanılır. Engelli Sağlık kurulu hesaplama robotu ve hesaplama ayrıntılarını öğrenmek için burayı tıklayınız.
Engelli Raporu nasıl alınır? Nasıl itiraz edilir? Bu sorularımızı cevaplandırdık. Peki raporu aldıktan sonra ne yapmalıyız?
Aslı Gibidiri Alın
Raporun birkaç kopyasının alınması ve kopyalarının üstünde “aslı gibidir” ibaresinin bulunması önemlidir. Üzerinde “aslı gibidir” ibaresi bulunan her engelli raporunun geçerliliği bulunmaktadır. “Aslı gibidir” ibaresi bulunmayan kopyaların resmi kurumlar tarafından kabul edilebilmesi için noter tasdiki gerekmektedir. Bu da rapor sahibinin para ödemesini gerektirmektedir. Engelli raporu nasıl alınır? Bu temel sorumuza cevap vermeye devam edelim.
Engelli Raporu Sorgulama
T.c ile engelli rapor sorgulama yapmak mümkün. E rapor sorgulama ile e-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama yapabilirsiniz. Engelli sağlık kurulu raporunuzun onay alıp almadıkları e-devlet şifresiyle burayı tıklayarak görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.
Engelli Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?
Peki raporu aldınız ancak rapora itiraz etmek istiyorsunuz. Hakem hastanenizin verdiği rapora itiraz olur mu? Bu itirazlar nasıl yapılmalıdır? Engelli sağlık kurulu raporuna itirazlar şu şekilde yapılmaktadır:
- Raporda belirtilen geçerlilik süresine itiraz edilebilir.
- Raporda belirtilen engellilik yüzde duruma itiraz edilebilir.
- İş başvuruları için alınan raporlarda “çalışabilir” ibaresinin bulunmaması durumunda bu karara itiraz edilebilir.
Engelli raporlarına, engelli birey, vasisi ya da raporu talep eden kurum itiraz edebilir. Bireysel itirazlarda itiraz süresi, ilgilisine teslim tarihinden itibaren 30 gündür. Süresinde yapılmayan itirazlar değerlendirilemez. Kurumların yapacakları itirazlarda süre aranmaz. Kurumlar istedikleri zaman rapora itiraz edebilmektedirler.
Engelli Raporuna İtirazlar Nereye yapılır?
Bireysel itirazlarda engelli sağlık raporuna itiraz etmek için engelli birey ya da vasisinin ilk aşamada Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. İtiraz dilekçesinde itirazın sebebinin belirtilmesi gerekmektedir.
Engelli Raporunun Faydaları
%40 engel oranına sahip olan vatandaşlarımızın alabileceği bu engelli kimlik raporunun sağladığı birçok avantaj var. Engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli hakları nelerdir? sorularına cevap verirken haklarımızı da biraz anlatalım.
Engelli Raporu nasıl alınır? Nasıl itiraz edilir? Raporumuzu aldık ve gerekirse itirazımızı da yaptık diyelim peki raporumuzun ne gibi avantajları var? Şimdi bu konuya eğilelim.
Sinema Ve Tiyatrolardaki İndirimler
Engelli raporuyla sinema ve tiyatro faaliyetlerinden yaralanma şansımız vardır. Devlet tiyatrolarından tamamen ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğiniz gibi sinema salonlarında engelli kimlik kartına sahip bireylerin indirim alma hakkı bulunmaktadır. Engelli bireylerimizin sinema biletlerinde öğrencilere yapılan oranda bir indirim yapılmaktadır. Yani öğrenci indirimi ne kadarsa engelli biri de o indirim dahilinde sinemaya gidebilmektedir. Devlet Tiyatroları da dediğimiz gibi tamamen ücretsizdir.
Havayollarındaki İndirimler
Engelli sağlık raporu ile birçok havayolu şirketi engelli bireylere seyahat de indirim sağlamaktadır. Özellikle Türk Hava Yolları iç hatlarda %20, dış hat uçuşlarında ise %40 indirim sağlamaktaydı. Son zamanlarda aldığımız duyumlara göre bu indirimler kaldırılmış ancak yasal olarak bu kartla beraber hava yollarından indirim alma şansımız vardır. Bunları takip etmenizi öneririm arkadaşlar.
Engelli Sağlık Raporunun Diğer Faydaları
Belediyeye başvurmanız halinde evinizin önüne engelli park alanı yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra şehrin herhangi bir kısmında engellilere ayrılmış olan park alanlarına ücretsiz bir şekilde park edebilirsiniz. Ayrıca otobanlarda 15 dakikaya kadar aracınızı park etme şansınız bulunuyor.
Bu raporunuzla havalimanındaki otoparklardan 15 güne kadar ücretsiz yararlanabilirsiniz. 15 günü geçtiğimizde ise normal ücret tarifesi ile yararlanma şansınız vardır. Aynı zamanda yol üstü otoparkları 3 saat, açık ve katlı otoparklar 8 saat ücretsizdir.
İBB Meclisi kararına göre araç ruhsatında engelli ibaresi olması gerekmektedir. Bu durumda engelli ibaresi varsa İSPARKTAN da yaralanma şansınız vardır.
Müze Ve Ören Yerleri…
Müze ve ören yerleri milli parklar piknik alanları engellilere kesinlikle ücretsizdir. Bunun haricinde faturalarda da indirimler olabilmektedir. Eğer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfından engelli maaşı alıyorsanız elektrik faturanızda belli bir indirim yapılır. Postahaneye faturanızı götürdüğünüz zaman elektrik indirimi alma hakkınız vardır. Bunun yanında su faturasında da İSKİ %50 indirim sağlamıştır.
Engelli Raporunun Diğer Avantajları
Emlak vergisi dilekçe ile ücretsiz yapılabilmektedir. Tek daire ve 200 metrekareye geçmeyecek şekilde emlak vergisi de ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Aynı zamanda E-KPSS engelli kamu personeli seçme sınavı ile kamuda açık bulunan engelli kontenjanlarına atanma şansımız vardır. Ayrıca 4857 sayılı iş kanuna göre 50 kişi ve üstünde işçi çalıştıran özel sektördeki işletmelerde %3 oranında engelli birey çalıştırmak zorundadır.
Engelli kimlik kartınızla beraber buralarda başvuru yapıp çalışma imkanı varsa çalışabilirsiniz.
Değerli okurlar, demek ki engelli raporumuzu aldıktan sonra birçok alanda indirim hakkınız vardır ve bu kartınızı aldıktan sonra lütfen bizim bu vermiş olduğumuz bilgilerin yanı sıra ayrıca haklarınız varsa bu haklardan da faydalanın.
Sosyal Hizmet Merkezilerinin engellilerimize sağladığı diğer destekler için tıklayınız.
Engelli Sağlık Kurulu Raporu Veren Hastanelerin Tam Listesi
İLİ | KURUM KODU | HASTANE |
---|---|---|
ADANA | 625541 | Adana Şehir Hastanesi |
ADANA | 177004 | Seyhan Devlet Hastanesi |
Adıyaman | 727977 | Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Afyonkarahisar | 6150 | Afyonkarahisar Devlet Hastanesi |
Ankara | 651698 | Ankara Şehir Hastanesi |
Ankara | 5893 | Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Ankara | 5898 | Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Ankara | 177042 | Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Ankara | 382907 | Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Ankara | 5901 | Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Ankara | 900160 | Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi |
Antalya | 205125 | Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Aydın | 5389 | Aydın Devlet Hastanesi |
Balıkesir | 177124 | Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi |
Bingöl | 5116 | Bingöl Devlet Hastanesi |
Bolu | 809300 | Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Bursa | 388466 | Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Bursa | 690653 | Bursa Şehir Hastanesi |
Çanakkale | 4726 | Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi |
Çankırı | 4680 | Çankırı Devlet Hastanesi |
Denizli | 4527 | Denizli Devlet Hastanesi |
Diyarbakır | 349922 | Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Edirne | 4341 | Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi |
Elazığ | 656194 | Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi |
Erzurum | 196186 | Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Eskişehir | 656195 | Eskişehir Şehir Hastanesi |
Gaziantep | 863715 | Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi |
Isparta | 606256 | Isparta Şehir hastanesi |
İstanbul | 3305 | Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3457 | İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3459 | Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3219 | İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 426876 | Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3374 | İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3324 | İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 177296 | T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 177300 | Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 631921 | Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 395236 | Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 14555 | S.B.Ü Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 177709 | S.B.Ü Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 887161 | S.B.Ü Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3407 | S.B.Ü Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 183567 | S.B.Ü Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 177297 | S.B.Ü İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İstanbul | 3384 | S.B.Ü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İzmir | 3200 | Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İzmir | 3215 | Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İzmir | 177351 | İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
İzmir | 177354 | İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Kahramanmaraş | 731072 | Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi |
Karabük | 401 | Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Kayseri | 647972 | Kayseri Şehir Hastanesi |
Kocaeli | 322025 | Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Konya | 177437 | Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Konya | 900083 | Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi |
Konya | 900198 | Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi |
Malatya | 2196 | Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Manisa | 665361 | Manisa Şehir Hastanesi |
Muğla | 1825 | Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Mersin | 896368 | Mersin Şehir Hastanesi |
Rize | 299766 | Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Sakarya | 326972 | Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Samsun | 348984 | Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Sivas | 1128 | Sivas Numune Hastanesi |
Şanlıurfa | 324085 | Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Tekirdağ | 1053 | Tekirdağ Devlet Hastanesi |
Trabzon | 463372 | Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Van | 416070 | Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi |
Yozgat | 600593 | Yozgat Şehir Hastanesi |
Zonguldak | 177646 | Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi |