Engelli Aylığı

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Nasıl İtiraz Edilir? 2023

Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Engelli Raporu nasıl alınır? Mevcut engelli raporuna nasıl itiraz edilir? Bu konu oldukça merak edilen bir konudur. Engelli bireylerin aileleri genellikle engelli sağlık raporu nasıl alınır bilmiyor. Sizler için bu yazımızda bütün detayları anlattık. Engelli Sağlık kurulu raporunu nasıl alacağınızı tamamen öğreneceksiniz. Ayrıca bu yazıyı baştan sona kadar okuduğunuzda mevcut raporunuza nasıl itiraz edeceğinizi de öğrenmiş olacaksınız.

Sizler için hazırladığımız bu yazı yeni engelli rapor yönetmeliği ışığında hazırlanmıştır. Aklınıza takılan ve sormak istediğiniz soruları yorum kısmına yazabilirsiniz.

Engelli raporu oranları nasıl hesaplanıyor? Engelli raporu sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Hangi hastanelerden engelli raporu alabilirsiniz? Gibi temel sorular ışığında ilerleyeceğiz.

Yeni Engelli Raporu Nedir?

Engelli bireylere, engel düzeyleri oranında engelli sağlık kurulu raporu verilmektedir. Engelli raporu, devlet ve üniversite hastaneleri tarafından verilen bir rapordur. Bu raporlarla Engelli maaşı ve Engelli yakını aylığı alınabildiği gibi aynı zamanda evde bakım aylığı almak da mümkündür.

Yeni engelli raporlarında birtakım değişiklikler yapılmıştır. Yeni raporların üzerinden artık barkotlar bulunur ve bu barkotlar engelli raporunuzun özelliklerini belirtir. Yeni engelli sağlık raporlarında ayrıca yetişkinler ve çocuklar için de farklı ibareler bulunur. 

Yetişkin engelli raporlarında yer alan ”ağır engelli” ibaresi yerini ”tam bağımlı” ibaresine bırakmıştır. 18 yaş altı çocukların raporlarında da artık ÖGV ve ÖKGV ibareleri yer almaktadır.

Engelli Raporunun Faydaları

Engelli raporları aynı zamanda farklı olanaklardan yararlanmak amacıyla da kullanılmaktadır. Engelli raporuna sahip vatandaşlara devlet tarafından sunulan çeşitli sosyal ve ekonomik haklar bulunmaktadır.

Engelli raporunun faydaları konusuna yazımızın devamında ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Bu haklardan bazıları vergi indirimleri bazıları ise hibe ve muafiyetlerden oluşur. Şimdi biraz daha ayrıntıya girelim.

Engelli saglik raporu
Engelli sağlık kurulu raporu (Örnek)

Engelli Raporu Nasıl Alınır?

Evinizde bir engelli birey var veya akrabanız arakdaşınız engelli. Peki bu kişilerin raporları var mı? Engelli sağlık raporu bulunmayan kişiler resmi olarak engelli statüsünde sayılmamaktadırlar.

Engelli raporu nasıl alınır? Engelli raporuna nasıl itiraz edilir? Bu temel sorularımıza cevap vermeye devam edelim.

Engelli Sağlık Raporu devletin belirlediği hastanelerden alınabilmektedir. Engelli sağlık kurulu raporu almak için Başvuracağınız hastanenin yetkili olması gerekmektedir. 

Yazımızın ilerleyen kısımlarında yetkili hastanelerin tam listesini bulabilirsiniz. Siz de bu liste yardımı ile size en yakın yetkili hastaneden işlemlerinizi yapabilirsiniz. Peki ama herkes engelli raporu alabiliyor mu? Şimdi de şartlara bakalım.

Engelli Raporu İçin Hangi Hastalıklara Bakılır?

Engelli raporu almak için belli başlı hastalıkların ya da özürlerin bulunması gerekir. Bu hastalıkları şu şekilde gösterebiliriz;

  • Sindirim sistemi
  • Onkoloji
  • Nörolojik sorunlar
  • Görme problemi
  • Kulak, burun, boğaz
  • Kas ve iskelet sistemi
  • Zihinsel ve ruhsal hastalıklar
  • İşitme özrü
  • Yanıklar
  • Solunum sistemi
  • İdrar yolu sistemi
  • Hormonsal bozukluklar
  • Kadın hastalıkları

Engellilik Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Engellilik raporunun geçerlilik süresi engel oranına ve yaş faktörüne göre değişiklik gösterir. Genelde 1 yıl, 2 yıl, 5 yıl ve süresiz şekilde engelli raporu verilir. Engel oranı %90 ve üzeri olan hastalara genelde süresiz rapor verilir. Tedavisi bulunmayan, kalıcı olan hastalıklarda hastaya verilen rapora ‘’süresiz engelli raporu’’ denir.

Süresiz Engelli Raporu Hangi Hastalıklara Verilir?

Hastalıkların bazılarında özellikle bir daha tedavi edilemeyecek ve yaş ilerledikçe daha büyük sorunlar teşkil edecek durumlarda süresiz engelli raporu verilir. Bu hastalıkları şu şekilde gösterebiliriz;

  • Vücutta uzuv eksikliği
  • Zihinsel engellilik
  • Doğuştan görme engellilik
  • Nörolojik sıkıntılar

Engelli Raporu Almak İçin Gereken Şartlar

Engelli raporu nasıl alınır diye baktığımızda şartların oldukça önemli olduğunu görmekteyiz. Şimdi şartlara bakalım. 

Engelli Sağlık raporuna başvurabilmek için gereken şartlar şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Birden fazla doktor tarafından muayene edilmek
  • Fiziksel veya zihinsel bir engelinin olması
  • 18 yaşından küçük bireyler için mahkeme kararıyla atanmış vasileri işlem yapabilmektedir.
  • Akli dengesi yerinde olmayan bireylerin işlemleri yine vasileri tarafından yapılabilmektedir.

Engelli Raporu İçin Nasıl Başvuru Yapılır?

  1. Engelli raporu almak için ilk olarak hastanenizi belirlemeniz gerekir. Yazımızdaki listeden de yararlanarak size en yakın hastaneyi bulabilirsiniz.
  2. Size en yakın hastahaneyi bulduktan sonra randevu oluşturulması gerekmektedir. ALO 182 yi arayarak randevunuzu almayı unutmayınız. Randevu alırken özellikle engelli sağlık kurulu raporu için olduğunu belirtin.
  3. Hastanelerden alacağınız bu engelli raporları sadece kurul günlerinde verilebilmektedir. Bu sebeple randevunuzu titizlikle oluşturun. Randevunuzu oluşturduktan sonra belirlenen gün ve saatte mutlaka orada bulunun. Elinizden geliyorsa sabah erkenden hastanede olmanızda fayda var. Çünkü raporun alınabilmesi için farklı bölümlerde tetkitler yapılmalıdır.
  4. Randevu günü hastaneye gidildikten sonra danışmadan dilekçe almalısınız. Alınan dilekçe doldurularak gerekli evraklar ile birlikte ilgili vezneye gidilir.
  5. Hastane yetkilileri evraklarınızı alır ve sizi yönlendirir. Böylece Engelli sağlık kurulu raporu için süreç resmen başlar.

engelli raporuna nasil itiraz edilir.
engelli raporuna nasıl başvurulur?

Engelli Raporu İçin Gereken Evraklar

  • Sağlık raporu başvuru formu : Bu form başvuru yapılan hastaneden alınmaktadır.
  • Başvuru sahibinin kimlik belgesi
  • Başvuru sahibinin 5 adet fotoğrafı
  • Vasisi olanların vasilerinin kimlik belgesi ve mahkeme onaylı vasilik belgesi

Hastaneye gidildikten sonra kişiye oluşturulan muayene formu verilir. Bu formda muayene olacağı bölümler gösterilmiştir. Engelli raporu almak isteyen birey 8 ana branşta muayene olmaktadır.

Muayene formu alındıktan sonra formdaki bölümler tek tek  ziyaret edilmeli ve muayene olunmalıdır. Muayene olunduktan sonra her bölümden imza alınması gerekmektedir.

30 Gün Bekleme Süresi

Kişinin yeti kaybının belirlenmesi için gerekli muayeneler yapıldıktan sonra sonuçlar sağlık kuruluna aktarılmaktadır. Sağlık kurulu sonuçları inceleyerek engelli raporu hakkında bir değerlendirme yapmaktadır.

Raporun onaylanma hemen sonuçlanmaz. Bunun için resmi işlemlerin bitmesi gerekir.

Raporun onaylanması 30 günden fazla sürmemektedir. bütün işlemler bittikten sonra başvuru sahibi engelli sağlık kurulu raporunu başvuru yaptığı hastaneden bizzat alabilmektedir.

Örnek bir engelli sağlık kurulu raporuna (BOŞ) bakabilirsinizİndir

Engelli Raporu Hesaplama

Engelli sağlık kurulu raporu için yapılan başvurudan sonra yapılan muayeneler başlar. Muayeneler sonucunda çeşitli hesaplamalar yapılır. Bu hesaplamalar sonucunda da engelli rapor oranları belirlenir.

Hesaplama işleminde de genellikle Balthazar hesaplaması kullanılır.

Engelli Sağlık kurulu hesaplama robotu ve hesaplama ayrıntılarını öğrenmek için:  https://www.sosyalyardimlar.com/engelli-raporu-hesaplama-nasil-yapilir/

Engelli Raporu nasıl alınır? Nasıl hesaplanır ? Bu sorularımızı cevaplandırdık. Peki raporu aldıktan sonra ne yapmalıyız?

Yeni Engelli Raporları Nasıl Çıkartılır ?

Raporun birkaç kopyasının alınması ve kopyalarının üstünde “aslı gibidir” ibaresinin bulunması önemlidir. Üzerinde “aslı gibidir” ibaresi bulunan her engelli raporunun geçerliliği bulunmaktadır.

“Aslı gibidir” ibaresi bulunmayan raporlar fotokopileri geçerli değildir. Kopyaların resmi kurumlar tarafından kabul edilebilmesi için noter tasdiki gerekmektedir.

Norter tasdiki için ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor. Bu nedenle birden fazla rapor almaya dikkate ediniz.

Yeni tip engelli raporlarında böyle bir sorun yoktur. E devletten raporunuzun çıktısını almanız mümkündür.

Engelli Raporu Sorgulama

T.C. ile engelli rapor sorgulama yapmak mümkündür. Siz de E rapor sorgulama ile e-devlet sağlık kurulu rapor sorgulaması yapabilirsiniz.

Engelli sağlık kurulu raporunuzun onay alıp almadığını e-devlet şifresiyle burayı tıklayarak görüntüleyebilir ve çıktısını alabilirsiniz.

Engelli Raporuna Nasıl İtiraz Edilir?

Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra aldığınız rapor sizi tatmin etmeyebilir. Aldığınız raporun doğru olmadığını düşünüyorsanız ve itiraz etmek istiyorsanız ne yapmanız gerekir? Peki hangi durumlarda raporunuza itiraz edebilirsiniz? Bakalım.

  • Raporda belirtilen geçerlilik süresine itiraz edilebilir.
  • Raporda belirtilen engellilik yüzde duruma itiraz edilebilir.
  • İş başvuruları için alınan raporlarda “çalışabilir” ibaresinin bulunmaması durumunda bu karara itiraz edilebilir.

Engelli Raporuna Kimler İtiraz Edebilir?

  1. Engelli birey,
  2. Engellinin vasisi,
  3. Raporu talep eden kurum itiraz edebilir.

Bireysel itirazlarda itiraz süresi, ilgilisine teslim tarihinden itibaren 30 gündür. Süresinde yapılmayan itirazlar değerlendirilemez. Kurumların yapacakları itirazlarda süre aranmaz. Kurumlar istedikleri zaman rapora itiraz edebilmektedirler. Bu nedenle bireysel bir itirazda bulunmak için 30 günü aşmamak gerekiyor.

Engelli Raporuna İtirazlar Nereye yapılır?

Bireysel itirazları engelli birey ya da vasisi yapabilir. Bunun için de ilk aşamada Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurulması gerekir. Buraya yapılacak itiraz dilekçesinde itirazın sebebinin belirtilmesi gerekmektedir.

Engelli sağlık kurulu raporuna yapılan itirazlar il veya ilçe sağlık kurullarınca değerlendirir. Bu değerlendirmeler sonucunda kişi hakem hastaneye yönlendirilir. Hakem hastaneler raporun alındığı hastaneler değildir.

Hakem hastanenin yaptığı incelemeler sonucu belirleyicidir ve bundan sonra itiraz yolu kapanır.

Engelli raporuna itiraz etmeniz için örnek bir itiraz dilekçesi. Buraya tıklayarakİndir

Engelli Raporunun Faydaları

%40 engel oranına sahip olan vatandaşlarımızın alabileceği bu engelli kimlik raporunun sağladığı birçok avantaj var. Engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli hakları nelerdir? sorularına cevap verirken haklarımızı da biraz anlatalım.

Engelli Raporu nasıl alınır? Nasıl itiraz edilir? Raporumuzu aldık ve gerekirse itirazımızı da yaptık diyelim peki raporumuzun ne gibi avantajları var? Şimdi bu konuya eğilelim.

Sinema Ve Tiyatrolardaki İndirimler

Engelli raporuyla sinema ve tiyatro faaliyetlerinden yaralanma şansımız vardır.

Devlet tiyatroları tamamen ücretsizdir.

Engelli bireylerimizin sinema biletlerinde öğrencilere yapılan oranda bir indirim yapılmaktadır. Yani öğrenci indirimi ne kadarsa engelli biri de o indirim dahilinde sinemaya gidebilmektedir.

Havayollarındaki İndirimler

Engelli sağlık raporu ile birçok havayolu şirketi engelli bireylere seyahat de indirim sağlamaktadır. Özellikle Türk Hava Yolları iç hatlarda %20, dış hat uçuşlarında ise %40 indirim sağlamaktadır.

Engelli Sağlık Raporunun Diğer Faydaları

Belediyeye başvurmanız halinde evinizin önüne engelli park alanı yapılabilmektedir.

Büyükşehir belediyelerinin engellilere ayrılmış olan park alanlarına ücretsiz bir şekilde park edebilirsiniz.

Ayrıca otobanlarda 15 dakikaya kadar aracınızı park etme şansınız bulunuyor.

Bu raporunuzla havalimanındaki otoparklardan 15 güne kadar ücretsiz yararlanabilirsiniz. 15 günü geçtiğimizde ise normal ücret tarifesi ile yararlanma şansınız vardır. Aynı zamanda  yol üstü otoparkları 3 saat, açık ve katlı otoparklar 8 saat ücretsizdir.

İstanbul’da yaşayan engelli vatandaşlarımızın da bir takım hakları vardır. İBB Meclisi kararına göre araç ruhsatında engelli ibaresi olması gerekmektedir. Bu durumda engelli ibaresi varsa İSPARKTAN da yaralanma şansınız vardır.

Müze Ve Ören Yerleri

Müze ve ören yerleri milli parklar piknik alanları engellilere kesinlikle ücretsizdir.

Eğer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfından engelli maaşı alıyorsanız elektrik faturanızda belli bir indirim yapılır.

Su faturasında da İSKİ %50 indirim sağlamıştır.

Engelli Raporunun Emlak Vergisine Etkisi

Emlak vergisi dilekçe ile ücretsiz yapılabilmektedir.

Aynı zamanda E-KPSS engelli kamu personeli seçme sınavı ile kamuda açık bulunan engelli kontenjanlarına atanma şansımız vardır.

4857 sayılı iş kanuna göre 50 kişi ve üstünde işçi çalıştıran özel sektördeki işletmelerde %3 oranında engelli birey çalıştırmak zorundadır. 

Engelli kimlik kartı nasıl alınır? Engelli raporunuzu aldıktan sonra engelli kimlik kartınızı da almayı unutmayın. Engelli kimlik kartı nasıl alınır ?

Tıkla ve öğren: https://www.sosyalyardimlar.com/engelli-kimlik-karti-nasil-alinir-engelli-kartinin-faydalari-nelerdir

Engelli kimlik kartınızla beraber buralarda başvuru yapıp çalışma imkanı varsa çalışabilirsiniz.

Değerli okurlar, yazımızdan da anlaşılacağı gibi engelli raporumuzu aldıktan sonra birçok alanda indirim hakkınız vardır. Önemli olan bu hakların farkında olmak ve bunları değerlendirmektir.

Bu kartınızı aldıktan sonra lütfen bizim bu vermiş olduğumuz bilgilerin yanı sıra ayrıca haklarınız varsa bu haklardan da faydalanın.

Sosyal Hizmet Merkezilerinin engellilerimize sağladığı diğer destekler için https://www.sosyalyardimlar.com/engelli-ayligi/

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Veren Hastanelerin Tam Listesi

Aşağıdaki listede ülkemizdeki bütün yetkili hastanelerin listesi bulunmaktadır. Bu hastanelerin tamamı Engelli Sağlık kurulu raporunu vermekle yetkilidir. Sizlerin de engelli raporu almak gibi bir niyeti varsa bu hastanelerden size en yakın olana başvurmanız doğru olacaktır. 

İLİ KURUM KODU HASTANE
ADANA 625541 Adana Şehir Hastanesi
ADANA 177004 Seyhan Devlet Hastanesi
Adıyaman 727977 Sağlık Bakanlığı Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Afyonkarahisar 6150 Afyonkarahisar Devlet Hastanesi
Ankara 651698 Ankara Şehir Hastanesi
Ankara 5893 Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ankara 5898 Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ankara 177042 Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ankara 382907 Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ankara 5901 Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Ankara 900160 Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi
Antalya 205125 Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Aydın 5389 Aydın Devlet Hastanesi
Balıkesir 177124 Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi
Bingöl 5116 Bingöl Devlet Hastanesi
Bolu 809300 Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Bursa 388466 Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Bursa 690653 Bursa Şehir Hastanesi
Çanakkale 4726 Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi
Çankırı 4680 Çankırı Devlet Hastanesi
Denizli 4527 Denizli Devlet Hastanesi
Diyarbakır 349922 Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Edirne 4341 Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi
Elazığ 656194 Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
Erzurum 196186 Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Eskişehir 656195 Eskişehir Şehir Hastanesi
Gaziantep 863715 Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi
Isparta 606256 Isparta Şehir hastanesi
İstanbul 3305 Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3457 İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3459 Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3219 İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 426876 Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3374 İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3324 İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 177296 T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 177300 Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 631921 Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 395236 Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 14555 S.B.Ü Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 177709 S.B.Ü Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 887161 S.B.Ü Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3407 S.B.Ü Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 183567 S.B.Ü Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 177297 S.B.Ü İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İstanbul 3384 S.B.Ü Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir 3200 Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir 3215 Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir 177351 İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İzmir 177354 İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kahramanmaraş 731072 Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi
Karabük 401 Karabük Üniversitesi Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kayseri 647972 Kayseri Şehir Hastanesi
Kocaeli 322025 Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Konya 177437 Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Konya 900083 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi
Konya 900198 Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi
Malatya 2196 Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Manisa 665361 Manisa Şehir Hastanesi
Muğla 1825 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Mersin 896368 Mersin Şehir Hastanesi
Rize 299766 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sakarya 326972 Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Samsun 348984 Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Sivas 1128 Sivas Numune Hastanesi
Şanlıurfa 324085 Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Tekirdağ 1053 Tekirdağ Devlet Hastanesi
Trabzon 463372 Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Van 416070 Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Yozgat 600593 Yozgat Şehir Hastanesi
Zonguldak 177646 Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi
Engelli Sağlık Kurulu raporu vermeye yetkili hastane listesi

SubSystem Admin

Toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu insanlarımızı Sosyal Yardımlara yönlendirmiş ve bu konuda insanları gerçek manada kaynak eksikliği bizi bu siteyi kurmaya teşvik etmiştir. Amacımız insanlarımıza Sosyal yardımlar konusunda en gerçekçi ve en güncel bilgileri sunmaktır. Resmi yada özel kurumlarla hiç bir ilgimiz yoktur. Amacımız, sizleri sosyal yardımlar konusunda bilgilendirmektir. Bize ulaşın sayfasından her türlü konuda ulaşabilirsiniz. Ayrıca yorum kısmından aklınıza takılan soruları bize muhakkak iletin.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Rapora itiraz ettim 218 lira ücret yatırdımbu ücreti niçin söylemiyorsunuz

  2. Merhaba hocam kolay gelsin .. bilginize güvenerek size bir şey sormak istiyorum ; 3.5 sene önce amaliyat oldum belimde 6 adet platin var , 3.5 sene önce çalıştıgım iş yerimden çıkmak zorunda kaldım yürüyemiyordum bacagım uyuşuyordu çalışmama engel oldugu için her gittigim doktorda belin de kırık var amaliyat olman gerekiyor diyerek amaliyata yöneldim ve amaliyat sonucu 6 platin ile hayatıma devam etmeye çalıştım .. fakat her gittigim iş yerinde belimden dolayı sıkıntılar çektim ve çalışamadım .. biraz ayakta dursam bacagım uyuşuyor ve zorlanıyorum yürümekte ayakta durmakta .. engelli raporu alabilir miyim acaba ? heyet e girip %40 üzeri rapor verilir mi ? bilgilendirirseniz sevinirim.

  3. Merhaba.
    Hocam iyi günler dilerim.
    Ben Kadir Gürsoy.
    Bursa’da Osmangazi ilçesinde yaşıyorum.
    6 sene önce iki kızımı İstanbul’da sağlıklı yetistiremeyeciğime karar verip eşimi ve çocuklarımı alıp İstanbul’dan Bursa’ya taşındım. Evimiz kira. Benim asgari ücretin çok az üstünde ki maaşım dışında hiç bir gelirimiz de yok.
    Özel bir şirketin engelli kadrosunda çalışıyorum.
    2003de çok kötü bir bela geldi başıma.
    Şöyle ki;
    2003 yılında bir trafik kazası sonucu bir gözümü tamamen,bir kulağımı yüzde 60,70 arası işitme kaybı ile ve ağzımdaki dişlerin ise sadece 7 tanesi kalacak şekilde maalesef kaybettim. Bunların dışında başımda,alnımda ve burnumda belirgin yara izleri mevcut. İstanbul çapa tıp fakültesi bana 2004 yılında göz protez kullanımından % 32, bir kulakta işitme kaybından ise %15 oranında toplamda % 42.2 oranında rapor verdi. O dönem diş kaybından dolayı bir oran belirlenemediği için gerek yok diyerek epikriz raporuna dahi yazılmamıştı. Bu raporla vergi indirimi için 2006 yılında vergi dairesine başvuru yaptım ama % 30 yazısını raporun arkasına yazıp kaşeleyip imzalayarak maliye bakanlığından geri gönderdiler. Tabi emekliliğe çok var diye o zaman önemsemedim ve 2018 yılında Uludağ üniversitesine vergi dairesinden sevkle başvuruda bulundum. Uludağ üniversitesi bana vergi indirimi için aynı rahatsızlıklarımdan göz için %32 kulak içinse % 8 oran verdi fakat 2 yıl süreli rapor % 44 olarak Ankara’ya gitti ve ben 3. dereceden vergi indirimi aldım. Bu arada Uludağ üniversitesi arayıp raporda hata olduğunu ve yeniden kurula girmem gerektiğini söyledi. Ben iş yoğunluğu ve emekliliğe az kalmasını bahane ederek gitmeyerek cahillik ettim. Pandemi nedeniyle süresi dolan raporların geçerliliği uzatılınca artık yapacak tek şey engelli raporunu yenilemek dedim ve engelli raporu vermeye uygun olan Bursa Şehir hastanesinden randevu aldım. Eski raporlarımı gösterip yeniden muayene oldum ve 11 gün sonra heyete girdim. 4 gün sonra sonuç e-nabızdan çıkacak oradan çıktı alıp kullanabilirsiniz dediler. Hayatımın şokunu yaşadım.
    Yine %32 göz % 8 kulak ama rapor % 37 olmuş. Bir karışıklık var. Nasıl yani ben engelli değilmiyim diye itiraz ettim ki zaten 2 ay sonra emekliliğe yasal olarak hak kazanacağım. Beni yüksek ihtisas hastanesine hakem heyete gönderdiler. Tek tek herkese detaylı durumumu anlattım. 2019 yılı mevzuat değişti dediler. Yeni mevzuatı detaylıca kontrol edip tek tek baktım. kaza veya tümör gibi travma sonrası ağızdaki çene veya damak kısımlarında bulunan dişlerin en az birinin tamamını kaybetmekte artık% 15 oranında engelli oranı olarak mevzuatta varmış ve dedim tamam oldu bu iş. Sonuçta ben olmayan veya sahte rahatsızlıklar uydurarak yalan yanlış yöntemlerle değil hak ederek alacağım raporumu diye düşündüm fakat dediler ki biz senin diş kayıtlarının hiç birine ulaşamadık nereden bilelim kaza sonucu olduğunu! İşimden olurum hayatım kararır başka bir yerde iş bulamam mahvolurum dedim fakat sonuç yine aynı çıktı. Şimdi yanılmıyorsam 30 gün içinde bir itiraz hakkım daha var. Cimere,sabime,aile bakanlığı ve bütün ilgili makamlara durumumu anlatan ve bütün aldığım raporları da ekleyerek mail attım. Kimseden tatmin edici bir cevap gelmedi. 17 yıldır engelli olarak çalışan biriyim artık kanunen engelli değilsin denirse ben ne yapabilirim hiç bilmiyorum. Bu yüzden işten çıkarılırsam aileme nasıl bakarım daha da önemlisi evlatlarımın yüzüne nasıl bakarım bilmiyorum. İnanın artık bütün umutlarım ve yaşama şevkim tükendi , intiharın eşiğine geldim. Lütfen beni ve ailemi kurtarabilecek bir çözüm önerisinde bulunun sayın hocam.😔
    Saygılarımla,
    İyi çalışmalar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu