Engelli AylığıFaydalı Bilgiler
Engelli Araç Park Kartı Nedir? Nasıl Alınır?
Engelli araç park kartı almaya ihtiyacınız varsa, izlemeniz gereken adımları içeriğimizde bulabilirsiniz.

Engelli araç park kartı nasıl alınır? Sorusu en çok merak edilen konulardan biridir. Engelli vatandaşlarımız için bir çok konuda makaleler yayınlıyoruz. Bu makalemizde ise engelli araç park kartını bütün detayları ile anlatacağız.
Engelli Araç Park Kartı Nedir
Engelli araç park kartı özel duruma sahip vatandaşların hayatını kolaylaştırmaya yönelik uygulamalardan biridir. Böylece tüm otoparklarda engelli vatandaşlar için ayrılması zorunlu park alanlarına girme hakkı elde edilir.
Engelli vatandaşlarımız bu kartlarını göstererek özel otopark alanlarından da ücretsiz olarak yararlanabilirler.
Bilindiği gibi artık eskiden araç plakası üzerine engelli sembolü işleniyordu. Bu uygulamada araçların engellilere ait olduğu belli oluyordu. Ancak bu süreç ortadan kalktı. Artık engelli aracına sembol işlenmiyor. Bunun yerine artık engelli park kartı uygulamasına geçilmiştir.
Peki engelli araç park kartı nasıl ve nereden temin edilir? Siz de engelli park kartı alabilir misiniz? Şimdi detaylara bakalım.
Engelli Araç Park Kartı Başvurusu
Öncelikle ilgili kartı temin etmek için gereken evraklar şunlardır:
- 2 adet vesikalık fotoğraf,
- Engelli kimlik kartı,
- Başvuruyu vasi yapması halinde de noter onaylı vasi belgesi.
Yukarıdaki belgelerde engelli araç park kartı için başvuru yapabilirsiniz.
Engelli Araç Park Kartı Alımı Başvuru Formu
Değerli okurlar bu kartı almak için online bir şekilde indirebileceğiniz bir form yoktur. Engelli araç park kartı için gereken başvuru formu İlçe Trafik Denetim Şube Müdürlüklerinde bulunur. Bu dilekçe başvuru sırasında sizlere verilecektir.
Engelli Araç Park Kartı Nereden Alınır
Engelli araç park kartı nasıl alınır? Bu evrakların temin edilmesinin ardından İlçe Trafik Denetim Şube Müdürlüklerine giderek dilekçe ile başvurulur. Elinizdeki evrakları ve orada dolduracağınız dilekçeyi kuruma vermeniz gerekir. Bundan sonra kartı almanız mümkün olacaktır.
İşlemin ardından araç kartı çıkarılır ve adrese teslim edilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ehliyetin engelli ehliyeti olmasıdır. Kişinin ehliyeti engelli ehliyeti değilse veya araç engelli aracı değilse ilgili kartın temin edilmesi mümkün olmayabilir. Engelli araç park kartı örneği aşağıdaki gibidir;

Engelli Araç Park Kartı Ne İşe Yarar?
Bilindiği üzere her otoparkta engelli kişiler için ayrılmış özel park alanları bulunuyor. Bu alanlar sadece engelli kişilere aittir. Ancak engelli plaka uygulaması kaldırıldıktan sonra engelli noktalarını kullanımı için kart uygulaması başlatıldı. Kartı olmayan araçların –engelli sürücü olsa bile- ilgili noktayı kullanmasına müsaade edilmiyor.
Engelli olmadığı halde ilgili alanı meşgul eden ve bunu üst üste yapmaya devam eden kişilere de üst sınırdan ceza uygulanıyor.
Engelli sürücülerin haklarını kullanabilmeleri için ilgili kartı temin etmeleri şarttır. Kartı alanlar otoparklarda kendilerine ayrılan alanları kullanabileceklerdir. Ancak kartı tedarik etmeyen veya edemeyen sürücülerin özel kişilere ayrılan noktayı kullanmaları mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla aktif bir şekilde trafiğe katılabilmek adına ilgili kartı temin etmenin önemi büyüktür.
Engelli Kimlik Kartı İle Freepark Alanları Kullanılabilir Mi?
Son kullanım süresi dolmamış ve üzerindeki bilgilerin rahatlıkla okunabildiği kimlik kartlarına sahip kişiler freepark alanlarını kullanabilir.
Bu tür alanları kullanabilmek için FREEPARK uygulaması üzerinden ilgili kartın ön yüzünün fotoğrafının çekilmesi ve gönderilmesi yeterlidir.
Kartın üzerindeki fotoğraf, engel oranı, verilen il gibi bilgilerin net olması gerekir. Bu bilgiler görünmezse bu alanların kullanımı onaylanmaz.
Engelli Ruhsatı İle Freepark Alanları Kullanılabilir Mi?
Araç kimlik kartına sahip olmayan ancak aracı için engelli ruhsatı almış kişiler tarafından freepark engelli otopark alanlarının kullanımı da mümkündür. Bunun için yine freepark uygulamasını indirmek ve ruhsata işlenen engelli ibaresinin fotoğrafını çekerek göndermek gerekir.
Ruhsattaki diğer bilgiler sayfası ile öncesindeki sayfanın çekilmesi yeterlidir. Ruhsattaki bilgilerin de okunabilir, net ve tahrip olmamış olması önemlidir.
Freepark alanı haricinde kalan engelli otoparkları için engelli kimlik kartının ibraz edilmesi, ilgili alanın kullanım hakkını doğurmaz. Ayrıca yine ruhsata işlenmiş engellilik bildirimi de ilgili alanın kullanımı hakkını doğurmaz. Bu nedenle freepark harici alanlarındaki otoparkları da kullanabilmek için kartınızı mutlaka alın.
Eğer engelli araç park kartınız olmadan herhangi bir yere park ederseniz ceza yiyebilirsiniz. Aracın çekilmesinden nakdi para cezasına kadar birtakım yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Engelli Araç Park Kartı Kimlere Verilir
Ayrıca engelli araç kimlik kartı temin edebilmek için engellilik oranı şartlarını taşımanız gerekir. Örneğin yüzde 46 veya 56 oranında engelli olmanız halinde engelli araç kimlik kartı hakkınız olmaz. Engel oranı yüzde 90 ve yukarısını kapsar. Bu durumda engelli araç park kartı almak için yüzde kaç rapor gerekli sorusuna en az %90 diyebiliriz.
Engelli vatandaşlarımızın engelli kartları ile sahip oldukları hakları anlattık. Makalemize bakınız: Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır? Kartın Faydaları Nelerdir?
Bu uygulamanın düzeltilmesi için T.C.B.M.M dilekçeler komisyonu başkanlığına müracat edilmeli en az 3/2 %66 olmalı
Park kartı için yüzde oranı tamamen saçmalık. Avrupa vatandaşıyım ve yaşadığım ülkede engelli raporu aldığında engelli park kartı ilgili kurum tarafından otomatik olarak adresine gönderilir. Yalnızca araç alırken vergi oranının hesaplanmasında yüzde önem arz eder, o da sadece kdv hususunda çünkü orda ötv diye bi saçmalık yok yani zengin fakir herkes eşit. 😔