Engelli Aylığı
Engelli Araç Hesaplama Yapacaklar Mutlaka Okumalı
Engelli araç hesaplama konusu ötv'siz araç alacaklar için son derece önemli. Bizlerde size bu yazımızda engelli araç limiti, fiyatları, hesaplama, alımı ve fiyat listesi konusunda araştırma yaptık. Engelli araç alımı yapacaklar ötv'siz araç almak için neler yapması gerektiğini bu yazıdan sonra öğrenecek.

Engelli araç hesaplama engelli araç alımı yapacak vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Sıfır kilometre araç fiyatlarının ne kadar yüksek olduğu düşünüldüğünde engelli araç indirimi epey cazip gelmektedir.
Devlet engelli vatandaşların araç ihtiyacını karşılanmasına yardım etmek adına ÖTV muafiyeti sağlanmıştır. Bu sayede engelli vatandaşların ve ailelerinin ÖTV indirimli araç almaları oldukça kolaylaşmıştır.
ÖTV muafiyeti avantajından faydalanabilmek için engelli araç alımı şartlarını taşıyor olmak gerekmektedir. Peki engelli raporu ile araç alma fırsatından yararlanmak için hangi şartları taşımak gerekiyor beraber bakalım.
Engelli ÖTV İndirimi İçin Aranan Şartlar Nelerdir ?
Engelli araba indirimi yasasından faydalanmak için bir takım şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Bu şartlar şöyle.
- Engelli vatandaşlar engelli raporlarını tam teşekküllü bir Devlet Hastanesinden, araştırma hastanesinden yada tıp fakültesinden almalıdırlar.
- Sağlık kurulu raporunda ” Özel tertibatlı araç kullanabilir.” ifadesi geçiyorsa bu durumda aracı sadece engelli vatandaş kullanabilir. Eğer engelli raporunda ” Otomatik araç kullanabilir ” ifadesi geçiyorsa aracı başkası da kullanabilmektedir.
- Engelli raporu ile araç alma ve ÖTV indiriminden faydalanmak için alacağınız aracın 0 km bir araç olması gerekmektedir. Eğer ikinci el bir araç alınırsa bu ÖTV indirimi geçersiz sayılmaktadır.
- Özürlü raporuyla araç alma işlemi yapıldıktan sonra 5 yıl içerisinde ikinci bir araç daha alınması durumunda 2. alınan araç için ÖTV muafiyeti söz konusu olmamaktadır.
- Aracı engelli vatandaşın kullanıp kullanmaması önemlidir. Eğer kendisi kullanacaksa aracın fabrikada engelli vatandaşa göre dizayn edilmesi gerekmektedir.
Engelli araç indirimi için gerekli şartlara baktık. Şimdi de ÖTV indirim hesaplama işlemi nasıl yapılıyor ona bakalım.
Engelli olup henüz raporunuzu almadıysanız şu yazımızı mutlaka okuyunuz : Engelli Raporu Nasıl Alınır? Nasıl İtiraz Edilir? 2021
Engelli Raporlu Bireylerin ÖTV’siz Araç Alması
%90 ve üzeri engelli raporuna sahip vatandaşlar ÖTV’siz araç alma hakkına sahiptir. Ancak araç alma sınırı 450.000 TL ile sınırlıdır. Yani engelli indiriminden araç almak isteyen vatandaşların alacağı araç jeep de olsa, binek otomobil de olsa ücretinin 450.000 TL’yi geçmemesi gerekir. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki, ÖTV indiriminden faydalanarak araç alan bir kimse 5 yıl boyunca bu aracı satamaz.

Engelli Araç Hesaplama Nasıl Yapılır ?
Engelli araç hesaplama işleminde dikkate alınması gereken 2 husus bulunmaktadır. Bunlardan biri raporun yüzde 90 ve üzeri olması bir diğeri ise engelli raporunun yüzde 90 altında olmasıdır. Çünkü bu iki durumda özürlü araç hesaplama işlemi farklılık göstermektedir.
Örnek Bir Hesaplama :
Örnek: Aracımızın vergiler dahil satış fiyatı 200.000 TL ve ÖTV oranı da %50 olsun.
- Önce en son eklenmiş olan KDV’yi bulup çıkaralım. 200.000 / 1.18 = 169.491 TL KDV hariç ÖTV’li fiyat.
- Şimdi de bu tutardan %50 ÖTV yi çıkaralım. 169.491 / 1.50 = 112.994 TL aracın fabrika çıkışı ham fiyatı.
- Şimdi bu fiyat üzerinden %18 KDV’yi tekrar ekleyelim. 112.994 x 1.18 = 133.333 TL ÖTV muafiyetli olarak engellinin ödeyeceği rakamdır.
ÖTV’siz Araç Fiyatları
Bazı araç firmalarının engelli araç fiyatları şöyle:
Engelli araç indirimi nasıl yapılır anlatmaya çalıştık. Özellikle engelli araç indirimi yüzde kaç sorusuna da cevap vermiş olduk.
Engelli Araç Alımı Sırasında İstenen Belgeler Nelerdir ?
ÖTV indirimli araç alırken istenen bir takım belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şöyle:
- Engelli vatandaşın tam teşekküllü bir devlet hastanesinden aldığı engelli raporu. ( engelli şahsın aracı kullanıp kullanamayacağına dair ifade isteniyor raporda )
- Eğer aracı engelli olan birey kullanacaksa B sınıfı ehliyet
- Satın alınacak aracı eğer başkası kullanacaksa kullanacak kişinin B sınıfı ehliyeti
- Eğer ÖTV’den tamamen muaf olunmak isteniyorsa engelli raporunun en az %90 olması gerekmektedir.
- Vergi dairesinden alınan ÖTV ödeme belgesi
Engelli araç alımı sırasında istenen belgeler bunlar. Peki engelli araç satışı nasıl yapılır ? 5 yıl dolmadan engelli araç satışı yapmak mümkün mü ? Şimdi de bu soruların cevaplarına bakalım.

Engelli Araç Satışı Nasıl Yapılır ?
Engelli araç satışında bir takım şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar sağlanmaması durumunda bir takım zorluklarla ve külfetlerle karşılaşılması olası. Örneğin bunlardan ilki, eğer aracı alalı 5 yıl olmadıysa aracın satılamamasıdır. Eğer engelli bireyden engelli bireye satılacaksa bu sorun olmamaktadır.
- Eğer satın alacak kişi engelli değilse bu durumda 5 yıl dolmadan satış yapılması durumunda ÖTV indirimi iptal olur. ÖTV indirimi ile alınan bu aracın ÖTV farkı ödenmesi gerekmektedir.
- Eğer araçta rehin var ise rehin işleminin kaldırılması gerekmektedir. Eğer rehin var ise bu durumda bankadan alınacak rehin belgesi ile notere gitmeniz gerekmektedir. Noterden alınan belge ile de trafik tescil şubesine gitmeniz gerekmektedir. Burada rehin kaldırılır.
- Aracın plakasında engelli işareti varsa plakanın değişmesi gerekmektedir.
- Daha sonra da aracın TÜVTÜRK muayenesinden geçmesi gerekmektedir.
Engellilerimizin diğer sosyal hakları için sitemizin engelli kategorisini mutlaka ziyaret ediniz. Burada engellilere dair çok önemli bilgileri bulunmaktadır.
Engelli Raporu İle Alına Araç Yine Engelli Bir Kişiye Satılması Durumunda
Öncelikle satış ve tescil işlemleri yapılmak üzere notere gidilmelidir. Tescil işlemlerinin ardından aracı alacak olan engelli için araçta yapılacak değişikliklerle ilgili proje çizilmesi gerekmektedir. Proje işlemi gerçekleştikten sonra da trafik tescil şubesine giderek tescil işlemlerini yapması gerekmektedir.
Engelli Raporu İle Alınan Araç Engelsiz Birine Satılması Durumunda
Engelli araç engelsiz bir alıcıya satılacaksa klasik devir işlemleri uygulanır. Tabi aracın 5 yılını doldurduğunu farz ediyoruz. Aksi takdir de yukarı da ki maddelerin tek tek uygulanması gerekmektedir. Araçta engelli plakası var ise plakada ki bu işaretin kaldırılması gerekmektedir.
Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur ?
Engelli araç sahibinin vefat etmesi durumunda ortaya bir takım sorunlar çıkabilmektedir. Çünkü vefat eden kişi araç için yasal varis tayin etmemişse bu durumda aracın hakları bütün varislere eşit olarak bölüştürülür. Eğer kişi varis atamışsa bu durumda araç varisin üzerine geçer ve satış işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Ancak 5 yıllık yasal süre halen devam etmektedir. Eğer 5 yıl dolmadan satış yapılırsa ÖTV indiriminin ödenmesi gerekmektedir.
Örneğin engelli baba vefat etti ve 5 çocuğu var. Bu durumda araç 5 kardeş ve eş arasında bölüştürülür. Bu yasal varislerin tamamının izni olmadan araç satılamaz.
Eğer kişi vefat etmeden araç için yasal varis tayin etmişse bu durumda araç kişilere bölünmez. Araç bir kişiye ait olur ve kolaylıkla satış işlemleri gerçekleştirilebilir.
Engelli Araç Alımında Yaş Sınırı Var Mıdır ?
Engelli araç alımında yaş sınırı raporun yüzdesine göre önem kazanmaktadır. Eğer alınan rapor %90 ve üzerindeyse yaş sınırı ortadan kalkmaktadır ve engellinin yaşı önemli olmamaktadır.
Eğer rapor oranı %90’nın altında ise bu durumda on yedi yaşını bitirmiş olması gerekir. Ayrıca sağlık raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresinin bulunması gerekmektedir.
Engelli Araç Sınırı 2022’de Ne Kadardır ?
Engelli araç sınırı Resmi Gazetede belirlenmiştir. Buna göre ÖTV indiriminden faydalanılmak isteniyorsa aracın 450 Bin TL’yi geçmemelidir. Eğer bu fiyat aşılırsa ÖTV indiriminden faydalanmak mümkün olmamaktadır. Engelli araç hesaplama da bu kriterde göz önüne alınmalıdır.
Bu yazımızda sizlere engelli araç hesaplama nasıl yapılır ve engelli araç nasıl alınır detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum kısmında bizlerle mutlaka paylaşın.
Değerli okurlar, evde bakım maaşı ve engelli maaşı hakkında detaylı bilgi almak isterseniz bu bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.