Engelli bireylere yönelik araç alımında ÖTV indirimi ve ÖTV muafiyet hakkı tanınır. Araç alımlarında yasal olarak ödenmek zorunda olunan özel tüketim vergisi bulunur. Bu vergide engelli bireylere indirim veya muafiyet sağlanır.
Kişinin indirim mi yoksa muafiyet mi alacağını engel seviyesiyle belirlenir ve şartlar buna göre değişir.
2019’da ÖTV indirimli araçlarda 1.6 motor sınırı kaldırıldı. Bunun yerine vergiler dahil (ÖTV, KDV) indirimli fiyat sınırı getirilmiştir.
ÖTV indiriminde yapılan değişiklik 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Bildiğiniz üzere geçen yıl Motor silindir hacmi yerine fiyat sınırının getirilmesi engelliler arasında lüks otomobil markalı araçların alınamayacağı tartışmasını da yaratmıştı.
Türkiye’de engelli araç alımı raporu olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olarak araç satın alabiliyor.
Engellilerin hayatlarında kolaylık sağlanması amacıyla yapılan indirimler ikiye ayrılabilir. Bunlar %90 üzeri ve %90 altı engellilik durumlarına göre 2 farklı şekilde uygulanıyor.
%90 üstü engelli raporu ile alınan araçlar. Engelli kişinin yakınlarının yararlanabileceği indirimleri de kapsar. %90 altı engelli raporu ile alınan araçlar, engellinin kendi kullanacağı araçlar olarak sınıflandırılıyor.
% 90 Altındaki Engelli Raporuyla Araç Alımı
%90 ve altı engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir.
Raporda, engelli bireyin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için B sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır.
Engelli birey B sınıfı ehliyeti ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 raporunu göstererek ÖTV’siz araçlarını alabilirler.
%90 Engelli Raporuyla Araç Alımı
%90 ve üzeri engele sahip olan bireyler de özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi B sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.
Bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.
Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?
Sürücü ehliyet almak istediğinde öncelikle engellilik durumunu gösteren bir sağlık raporu almalıdır. Bu rapor bireyin ehliyet almasında herhangi bir engel olmadığını göstermelidir.
Diğer sürücü adayları ile aynı sürede aynı sınavlara tabi tutulurlar. Engelli bireyler yazılı sınavı da geçtikten sonra özel araçla direksiyon sınavına girerler.
Sürücü belgesi olan fakat ilerleyen zamanda kaza sonucu engel oluşan kişiler yazılı sınava girmezler. Bu kişiler özel donanımlı bir araçla direksiyon sınavına girebilir ve ehliyetlerini alabilirler.
Engelli Birey, Farklı Araçlar Kullanabilir Mi ?
Engelli ehliyete sahip sürücü ticari araç kullanamaz. Engelli bireyin kullanacağı araç, sağlık raporda belirtilen özelliklerde olmalıdır. Örneğin raporda; özel tertibatlı araç, sadece otomatik vitesli araç, elden kumandalı araç vb. gibi ifadeler varsa sürücü bunları dikkate almalıdır. Yani; “sadece özel tertibatlı araç kullanabilir” yazan bir rapora sahip sürücü otomatik vitesli araç kullanamaz. Aynı şekilde otomatik vites kullanabileceği belirtilen bir sürücü manuel araçla trafiğe çıkamaz.
Trafik Sigortası Ve Kasko
Engelli bireyler de trafiğe çıkmadan önce trafikteki diğer sürücüler gibi trafik sigortası ve kasko yaptırmalıdır.
Trafik sigortası, araç sahibinin kusurlu olduğu trafik kazasında karşı araçta meydana gelen zararları teminat altına alır. Aksi durumda karşı aracın hasarları, araçtaki yolcuların tedavi giderleri ve tazminat ödemeleri kusurlu araç sahibinin maddi yükümlülüğü altındadır.
Engelli sürücü kendi aracında meydana gelen hasarları ve aracındaki kişilerin tedavi masraflarını kasko sigortası ile teminat altına alabilir.
Engelli Araç alımı hesaplama
Hesaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, aracı alacak kişinin engel oranıdır. Araba alınacak kişinin engeli %90’ın üzerinde bulunuyorsa ÖTV %0; engeli %90 altında olanlarda ise alınan ÖTV %26.3 olacaktır.
Örnek: Aracımızın vergiler dahil satış fiyatı 200.000 TL ve ÖTV oranı da %50 olsun.
- Önce en son eklenmiş olan KDV’yi bulup çıkaralım.
200.000 / 1.18 = 169.491 TL KDV hariç ÖTV’li fiyat.
- Şimdi de bu tutardan %50 ÖTV yi çıkaralım.
169.491 / 1.50 = 112.994 TL aracın fabrika çıkışı ham fiyatı.
- Şimdi bu fiyat üzerinden %18 KDV’yi tekrar ekleyelim.
112.994 x 1.18 = 133.333 TL ÖTV muafiyetli olarak engellinin ödeyeceği rakamdır.
Sizlerde ÖTV hesaplama robotu ile kendi istediğiniz araçları sorgulayabilirsiniz.
Engelli Arabanın Satışı Nasıl Olur?
Engelli raporu ile satın alınan bir aracın satış işlemleri birkaç prosedür takibi sonrası gerçekleşiyor. Engelli araçların satış ve tescil işlemleri, 4 farklı sürecin izlenmesi durumunda meydana geliyor. Engelli Aracının Başka Bir Engelli Şahsa Satılması
Satış ve tescil işlemleri noterde düzenleneceği için tescile ait bir belge oluşturulması gerekiyor. Bu belge geçici bir belge oluyor. İlgili aracın satış tescili belge ücreti noter tarafından alınıyor. Araç satımı sırasında kullanılan tescil belgesi, noter tarafından iptal edilerek arşive ekleniyor.
Tescil işlemleri sonrasında aracı satın alacak engelli kişinin mevcut engeline göre araçta düzenleme işlemi uygulanacaksa tadilat projesi hazırlanmalı.
Engelli araç alımı bu aşamaların ardından aracı satın alan kişinin ikamet ettiği bölgede bulunan trafik tescil kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Tüm bu aşamaların sonunda araç tescil belgesi oluşturuluyor.
Engelli Aracının Engelsiz Bir Kişiye Satış işlemleri
Engelli aracının, herhangi bir engeli olmayan normal bir vatandaşa satılması işlemleri, engelli bir kişiye satılıyormuş gibi aynı işlemlerden geçiyor. Yalnızca aracın plakasında yer alan engelli işareti, ilgili trafik tescil kuruluşu tarafından kaldırılma işlemi yapılıyor. Bu durumda engelliden dolayı kazanılmış haklar kaybedilir. Yani ötv indirimi ve mtv indiriminden alınmayan ücretleri tahsil edilmek zorundadır. Bu satış tarzı önerilmemektedir.
Engelli vatandaşlarımızın
engelli kimlik kartları hakkında detaylı yazımıza bakmanızı öneririz. Bu yazımızda aynı zamanda engellilerin haklarını da detaylı bir şekilde anlattık.
Engelli Araç Alımında Maaş Kesilir mi? 2021
Alacağınız aracın kasko bedelinin 1 / 120 si toplam gelirinize eklenir. Engellinin ikametindeki herkesin toplam malvarlığı ve gelirleri kişi sayısına bölündüğünde kişi başı gelir 852 TL geçmiyorsa maaşı kesilmez.
Engelli Araç Alımı Limiti 2021
Şuan itibari ile Engelli araç alımının sınırı 330.800 TL’dir. Bu miktar her yıl artarak değişmektedir.
Engelli Araç Alımında Bakıcı Maaşı Kesilir mi ?
Alacağınız aracın kasko bedelinin 1 / 120 si toplam gelirinize eklenir. Engellinin ikametindeki herkesin toplam malvarlığı ve gelirleri kişi sayısına bölündüğünde kişi başı gelir 1700 TL’yi geçmiyorsa maaşı kesilmez.
Engelli Aracı Alımı Başkası Kullanabilir mi
% 90 ve üzeri raporla alınan araçları Engelli ve diğer herkes kullanabilir. % 90 altındaki raporlarla alınan araçları herkes kullanamaz. Engellinin rızası ile TSE’den izin alınarak aracı 3. dereceye kadar akrabalar da kullanabilir.
86 yaşında bakıma muhtaç annem var ve onu dr’a hastaneye götürmek için engelli araç almak istiyorum alabilirmiyim
Benim süresiz yüzde 40 raporum ve b sınıfı engelli sürücü. Ehliyetim var. Skolyoz engelliyim. ÖTV istisnasından faydalanabilirmi.
Merhabalar bir konuda bilgi almak istiyorum.
Halam engelli kendisinin 2 kalça kemiği çıkık Ete girmiş durumda pamdemi sürecinde rapor alamadık benim sormak istediğim engel % kaç çıkacağı belli değil %90 altında çıkması durumunda halamın engeli ortopedik engel sınıfına girecektir diye düşünüyorum H sınıfı ehliyete sahip değil hem yaş itibariyle hem eğitim itibariyle hemde engelli olmasından dolayıdır alabilme durumu da yok bayiler den%90 altında tertibatlı araba alabilmesi için H sınıfı yada şimdi ki adıyla B sınıfı ehliyet şartı arıyorlar araç alımı nasıl yapabilirim?