Emeklilikte Prim Eksikliği Nedir?
Emeklilikte Prim Eksikliği hakkında detaylar içeriğimizin devamında. Emeklilikte Prim Eksikliği konusunda aradığınız herşey burada. Lütfen yazımızı başından sonuna kadar dikkatlice okuyunuz! Aklınıza takılan soruları yorumlar kısmından sorabilirsiniz.

Emeklilikte prim eksikliği en çok merak edilen konulardan biridir. Prim eksiği olan kişiler emekli olabilmek için borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yöntemlerini kullanabilir. Prim eksiğinin bulunması EYT kanunundan yararlanmak isteyenler için de, emekli olmak isteyenler için de çok büyük engel teşkil etmektedir. Ancak eksik primin tamamlanması ile emekli maaşı almaya hak kazanılabilir.
Emekli olmak isteyen bireylerin yeteri tutarda priminin olmaması prim eksikliği olarak nitelendirilir. Ancak eksik prim gün sayısı tamamlandıktan sonra kişi emekli olmaya hak kazanabilir. Eğer emekli olmak isteyen birey 08.09.1999 tarihinden önce sigorta girişine sahipse en az 5000 gün prim sayısına sahip olmalıdır. Ancak bu şekilde emekli olmaya hak kazanabilir. 08.09.1999 tarihinden sonra sigorta girişi olan kişilerin 7000 gün primi olması ve 60 yaşını doldurması gerekir.

Emeklilikte Prim Eksikliği Nedir?
Emeklilikte prim eksikliği yukarıda bahsettiğimiz gibi emekli olmak isteyen kişilerin yeterli oranda gün sayısına sahip olmaması demektir. Prim eksiği bulunan sigortalılar ancak eksik günlerini tamamlamaları halinde emekli olabilir. Borçlanma, isteğe bağlı sigorta ve yapılandırma eksik prim günlerini tamamlayarak emekli olma yöntemlerinden birkaçıdır.
Prim eksiğinin olması bazı durumlarda işveren hatası olarak bilinir. Bu durumlarda geriye dönük hizmet davası açılabilir. İşveren, çalışanın prim gününü eksiksiz bir şekilde yatırmak zorundadır. Dava açılması halinde işveren tarafından işçinin eksik gün sayısı tamamlanır.
Prim Eksiği Nasıl Hesaplanır?
Prim eksiği hesaplama işlemini e-devlet üzerinden gerçekleştirmek mümkündür. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Çalışma Hayatım sayfasına girerek emeklilik bilgileri görüntülenebilir. Bu sayfada ne kadar prim ödenmesi gerektiği bilgileri yer alır.
Prim Eksiği Olanlar Nasıl Emekli Olur?
Prim eksiği olan bireyler borçlanma hakkını kullanarak emekli olabilirler. Kadınlar eğer doğum yapmışsa doğum borçlanması yapabilir;
- Çocuk, kadının ilk sigortalı olma tarihinden sonra doğmuş olmalıdır.
- Doğum sonrası 2 yıl kadının adına sigorta primi ödenmemelidir.
- Kadın sigortalı aday borçlanma için SGK’ya başvuru yapmalıdır.
Yukarıdaki şartları taşıyan kadınlar 3 çocuğa kadar, çocuk başına 2 yıl borçlanma yapabilir. Bu durumda toplam borçlanma 6 yıl olmalıdır. Doğum borçlanmasının yanı sıra diğer borçlanma türleri aşağıdaki şekildedir;
- Askerlik borçlanması
- Maaşsız izinde geçen sürelerin borçlanması
- Doktora eğitiminde geçen süre borçlanması
- Hekimlerde fahri asistanlıkta geçen süre borçlanması
- Tıpta uzmanlık eğitiminde geçen sürenin borçlanması
Borçlanma başvurusu e-devlet üzerinden yapılabilir. Arama sayfasına Borçlanma yazarak sorgulama yapılabilir. Emeklilikte prim eksikliği ve diğer güncel bilgiler hakkında bilgi almak için YouTube kanalımızı takip edebilirsiniz;