Faydalı Bilgiler

DYS Evrak Takibi ve Sorgulama Nasıl Yapılır?

DYS Evrak Takibi, DYS Evrak Sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Online DYS Evrak Sorgulama Hizmeti Nedir?

DYS evrak takibi sistemi veya Doküman Yönetim Sistemi projesi SGK tarafından faaliyete geçirilen bir uygulamadır. Kuruma giren veya kurumdan çıkan tüm evrakların yönetiminin yapıldığı uygulamadır.
Şimdi gelin DYS Evrak Takibi veya DYS Evrak Sorgulama Nasıl Yapılır konusunu bütün detayları ile inceleyelim.

DYS Evrak Takibi Sorgulama

DYS evrak takibi sorgulama sistemi sayesinde:
 
  • SGK’ya yapılan ödemeler, 
  • emeklilik başvuruları,
  • sigorta girişleri ve daha fazla hizmetin takibi çok kolay bir şekilde yapılabilir.
DYS evrak takibi ve sorgulama ekranı üzerinden kimlik no ile gerçekleştirilen sorgulamalar ile kuruma yapılan başvurunun durumunu öğrenebilir, sonuçları anbean takip edebilirsiniz.
 
SGK tarafından Doküman Yönetim Sistemine geçilmesiyle evrak takip ve sorgulama süreci daha da kolaylaştı. Artık kurumu aramaya veya en yakın SGK Müdürlüğü’ne gitmeye gerek kalmadan e-devlet sistemi üzerinden başvuru durumunuzu öğrenebilirsiniz.
 
DYS ile evrakların elektronik ortama aktarılması, belgelerin kaybolma riskini de azaltan bir durumdur. Böylece yapılan başvuru sırasında evrak kaybı riski söz konusu olmadan sonuca ulaşmak çok daha hızlı gerçekleşiyor.
 

E-Devlet DYS Evrak Sorgulama İşlemi 

E-Devlet DYS evrak takip ve sorgulama adımları: 
 
Bu işlem için E-Devlet DYS evrak sorgulama sistemiyle beraber internetten online DYS evrak sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. DYS evrak takip sistemine ulaşmanın en kolay ve basit yolu e-devlet sistemine girmektir. Kimlik no ve şifrenizi girdikten sonra karşınıza çıkan arama kutusuna “ SGK DYS Evrak Takip” yazmanı yeterlidir.
 
  1. Arama kutucuğu adımından sonra SGK sayfasındaki “Doküman Takip Sistemi” menüsüne yönlendirme gerçekleşir.
  2. Bu aşamada uygulamaya git diyerek Doküman Takip Sistemi uygulama sistemi açılır. Kimliğimi onayla dedikten sonra sisteme giriş gerçekleşir.
  3. DYS evrak takip sistemine giriş yaptıktan sonra görüntülemek istediğiniz evrakların yılını seçmelisiniz. Başvuru yaptığınız yılı seçip, getir dedikten sonra o döneme ait tüm başvuru ve belgelerle ilgili sonuçları görmeniz mümkündür.
Henüz e-devlet şifresi almayanlar için DYS evrak takip sistemine ulaşmak mümkün değil mi? Elbette bu da mümkündür. E-devlete girmeden de DYS evrak takibi sistemine girebilir ve doküman sonuçlarını kontrol edebilirsiniz. Bunun için izlenmesi gereken yol şöyledir:

DYS Evrak Takip SGK Sistemi

  • Öncelikle e-devlete giriş yapmadan DYS sorgusu çalıştırabilmek için SGK tarafından kurulan Doküman Sorgulama Sistem Sayfasına gitmelisiniz: uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/
  • Sizden talep edilen kimlik numarasını girip, sorgulama yapılacak evrakın ait olduğu yılı yazarak sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
SGK borcu yoktur yazısı nasıl alınır. Bu konu ile ilgili yazımızı da okumanızı önerirriz: SGK borcu yoktur yazısı nasıl alınır ? Detaylı Anlatım.

Varide No İle DYS Evrak Takibi

Kuruma yaptığınız başvuru sürecinde size verilen varide no ile evrak takip sistemi üzerinden dosyalarınızı takip etme şansınız vardır. Bunun için SGK tarafından hazırlanan evrak doğrulama sistemine erişmeniz gerekir: uyg.sgk.gov.tr/DYSEvrakDogrulamaWEB/

Evrak doğrulama sistemine giriş yaptıktan sonra varide no kısmına evrak numarası, doğrulama kısmına da evrak doğrulama kodunuzu girmeniz halinde sorgulama yapmanız mümkündür. Böylece başvurunuzla alakalı güncel durumu öğrenebilirsiniz.

SGK Evrak Takip Sistemi Üzerinden Verilen Hizmetler

Öncelikle DYS Evrak Takibi sistem ve uygulaması üzerinden gerçekleşen kapsamlı özelliklerden yararlanabilmek için mutlaka e-devlet sistemi üzerinden uygulama sayfasını kullanmanız gereklidir. Diğer bir ifadeyle SGK tarafından kurulan uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ sayfası üzerinden sadece sorgulama yapabilir, sistemi kısmen kullanabilirsiniz. Uygulama üzerinden erişilebilen bazı özellikler ise şöyle:

  • Emeklilik durumu takip ve başvuru sonucuna yönelik detaylı bilgiler.
  • Emekli maaş durumu, bununla ilgili evrak takipleri, emeklilik maaşı bağlanmadıysa neden bağlanmadığına dair bilgiler.
  • 4/A ve 4/B maaş takipleri.
  • Bireysel ödemelere ilişkin tüm detaylar.
  • SGK kurumuna gönderilen evrak, yapılan tüm başvuru süreçleriyle ilgili kapsamlı bilgiler.

DYS Evrak Takibi İle Alakalı En Çok Sorulan Sorular

Uygulama üzerinden sorgulama yapanların en çok karşılaştıkları durumlara ilişkin konular şöyle:

DYS evrak takibi ve sorgulama sisteminde evrak kaldırılmış ne anlama gelir?

Sistem üzerinden yapılan sorgulama sonucu ulaşılan bu bilgi ilgili başvuruyla alakalı işlemin tamamlandığı anlamına gelir. Ancak bazı durumlarda eksik evrak veya hatalı evrak durumu nedeniyle işlemin iptal edilmesi durumlarında da “evrak kaldırıldı” ibaresini görmek mümkündür. Bu gibi bir durumda kurumu aramalısınız.

Giden evrak kayıtlı veya gelen evrak kayıtlı ibareleri nedir?

Kuruma gönderilen veya kurumdan sizin adınıza çıkan evrakın ilgili birime ulaştığını veya gönderildiğini ifade eden bir nottur. Bu bildirimler, işleminizin başarıyla gerçekleştiğini gösterir.

DYS evrak takip ve sorgulama “zimmetten çıktı” ibaresi ve anlamı nedir?

Yine en çok karşılaşılan kavramlar arasında yer edinen “zimmetten çıktı” ibaresi nedir?  Başvuru işlemine ilişkin tüm sürecin başarı ile tamamlandığını ifade eden bir deyimdir. Bu ibare, alakalı başvuru için gerçekleştirilmesi gereken evrak toplama, arşivleme, gönderme veya teslim alma gibi prosedürlerin tamamlandığını haber verir.

Emeklilik servisi-1 ibaresi ne anlama geliyor?

Emeklilikle ilgili başvuru sürecini takip eden kullanıcılar tarafından sistem üzerinden sorgulama yapılınca alınan mesajlardan en önemlisi “emeklilik servisi-1” ibaresidir. Bu ibare, 4a, 4b, 4c emeklilik başvurularında ilgili kişinin evraklarının kabul edildiği ve işleme alındığını gösteren bir bildirimdir. Bu ibare, ilgili kişinin emeklilik sürecinin işleme alındığını gösteren ve ilgili kurum tarafından ilgili kişinin dosyaların kontrol edildiğini haber veren bir mesajdır.

Evrak kayda alınmadı mesajını görünce ne yapılması lazımdır?

SGK’ya gönderilen evraklarınızı kontrol etmek için önce DYS evrak takip sistemi üzerinden giriş yapıyoruz. Sonra bu mesajı almanız halinde düşünmeniz gereken iki durum vardır.

  • Birincisi, ilgili evrakların henüz işleme alınmadığı ve sisteme girilmediği için evrak kaydı alınmadı mesajını normal karşılayabilirsiniz.
  • İkinci durum ise, belirli bir süre geçmesine rağmen halen aynı mesajın alınması halinde evrakların ilgili birime ulaşmadığından şüphelenebilirsiniz. Bu durumda ilgili birimleri aramanız ve bilgi almanız gerekir.

Malulen emeklilik dosya takibi nereden yapılabilir?

Malulen emekli olmak için SGK başvurusu gerekir. Buradan alınacak sevk ile sağlık heyetine gözükülür ve gereken tetkiklerin yapılmasının ardından heyet raporu doğrudan Sigorta Kurumu’na gönderilir. Bu sürecin başından sonuna kadar takip edebilmeniz için DYS evrak takip sistemi uygulamasını kullanabilirsiniz. Eğer heyet tarafından gönderilen raporda iş gücü kaygı yüzde 60 ve üzeri ise, primler de uygunsa aylık bağlanıp bağlanmayacağı veya ne zaman aylık alacağınıza dair bilgileri sistem üzerinden kontrol edebilirsiniz.

SGK evrak takip zimmetten çıkarıldı ne demek?

SGK dosya sorgulama esnasında karşılaşılan bu uyarı evrağın kayda alındığı ve evrağı kaydeden görevlinin sonuçlandırılarak ilgili servise gönderildiğini veya dosyaya kaldırıldığını ifade etmektedir.

SGK gelen evrak dosyasına kaldırıldı ne demek?

Genel olarak bakıldığında işlemi tamamlanan evraklar ‘’gelen evrak dosyasına kaldırılmış’’  ifadesini alır. Fakat evrağın dosyaya kaldırılması işlemin bittiğini anlamına gelmez. Bazı durumlarda ek işlemler de gerekebilir. Bu durumda SGK ile iletişime geçmelisiniz.

SGK dys gelen evrak kayıtlı ne demek?

Evrağınızın kaydedilerek ilgili memura gönderildiği anlamına gelir. Böyle bir ifade görürseniz henüz talebiniz yerine getirilmemiş demektir.

Gelen evrak iade edilmiş ne demek?

Evrak bazı durumlarda yanlışlık başka bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilebilir. Gelen evrak ile alakası bulunmayan kurum evrağı iade eder. Bu durumda ‘’gelen evrak iade edildi’’ ibaresini görürsünüz.

Varide ne demek?

Varide, bir evrağın işleme alınmış sırasını gösterir. Yani evrak sayısı anlamına gelir.

Emeklilikte varide tarihi ne demek?

Her evrakta bir geliş ve gidiş numarası bulunmaktadır. Varide dediğimiz ibare evrağın geliş ve gidiş numarası olarak tanımlanabilir. Evrakların sağ üst kısmında bu numarayı görebilirsiniz.

Evrak varide no nerede yazar?

Evrağın sağ üst kısmında giriş tarihi, varide no ise sol üst kısmında belirtilir.

Emekli evrak takibi nereden yapılır?

Emekli evrak takibi, DYS’den farklı bir bölümde yapılır. Bu sorgulamayı e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. Sorgulama işlemini SGK-4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi şeklinde yapabilirsiniz. Emekli evrak takibini https://www.turkiye.gov.tr/4c-emeklilik-islemleri-evrak-takibi sitesinden yapabilirsiniz.

E-devlet emeklilik evrak takibi 4A

SGK’ya emeklilik başvuru yaptıysanız bu süreci yukarıda belirttiğimiz link üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu 4A Aylık Bilgisi sekmesinden de yapabilirsiniz.

SGK dilekçe sorgulama nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir nedenden ötürü verdiğiniz dilekçenin sonucunu aşağıdaki adımları izleyerek takip edebilirsiniz;

  • SGK evrak kaydı ve takibinden gerçekleştirebilirsiniz.
  • E devlet haricinde Alo 170 hattını arayarak da dilekçe sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Emekli müracaatımın sonucu ne zaman belli olur?

İlgili kuruma emeklilik başvuru yapıldıktan sonra gerekli şartları sağlıyorsanız maaşınız 1.5-2 ay içerisinde bağlanacaktır. Ancak bazı kriterlere göre süreç değişebilmektedir.

GENEL SAĞLIK SİGORTANIZI YAPTIRDINIZ MI? genel sağlık sigortası ile ilgili kapsamlı yazımızı okumalısınız. Genel Sağlık Sigortası Borcu ( GSS ) Nedir ?

SubSystem Admin

Toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu insanlarımızı Sosyal Yardımlara yönlendirmiş ve bu konuda insanları gerçek manada kaynak eksikliği bizi bu siteyi kurmaya teşvik etmiştir. Amacımız insanlarımıza Sosyal yardımlar konusunda en gerçekçi ve en güncel bilgileri sunmaktır. Resmi yada özel kurumlarla hiç bir ilgimiz yoktur. Amacımız, sizleri sosyal yardımlar konusunda bilgilendirmektir. Bize ulaşın sayfasından her türlü konuda ulaşabilirsiniz. Ayrıca yorum kısmından aklınıza takılan soruları bize muhakkak iletin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu