Diğer Yardımlar

Dul Maaşı Şartları Nelerdir ? 2022

Dul maaşı şartları dul maaşı almak isteyen vatandaşlar arasında merak konusu. Bizde bu yazımızda sizlere dul maaşı şartları nelerdir ? Dul maaşı kuralları kimler için geçerli ? Dul maaşı kimlere verilir ? araştırdık. Sizlerde bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız yazımıza buyurun.

Dul Maaşı Şartları

Dul maaşı şartları dul maaşı başvurusunda bulunacak kişilerin en merak ettiği soruların başında gelmektedir. Bizde bu yazımızda sizlere dul maaşı nasıl alınır ? Dul maaşı kimlere verilir araştırdık. Hazırsak başlayalım.

Dul Maaşı Şartları Nelerdir ?

Dul maaşı nasıl alınır? Merak ediyorsanız öncelikle şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Ancak bu şartları yerine getiren kişilere bu aylık ödenmektedir. Peki dul maaşı şartları nelerdir ? Dul maaşı kuralları nelerdir ? Şimdi buna bakalım.

  • Dul maaşı şartlarından ilki erkeğin vefat etmiş olmasıdır. Eğer vefat eden bayanda erkek dulluk maaşı alamaz. Ayrıca kadının kocasından boşanmış olması onu dul yapmaz. Kadının dul olabilmesi ve dulluk maaşı alabilmesi için eşinin vefat etmiş olması şart.
  • Karı koca arasında resmi nikah bulunması şart. Eğer karı koca resmi nikahsız evliyse hatta çocukları bile olsa dul maaşı alamaz. Dul maaşı alabilmek için resmi nikah zorunluluğu bulunmaktadır.
  • Dul bayanın yaşadığı evde sigortalı çalışan bulunmamalıdır. Resmi ikamet adresi dul bayanın yanında olan kişiler arasında SSK’lı bulunması durumunda dul maaşı alınamaz.
  • Dul maaşı alacak kişi her ne isim altında olursa olsun SGK‘dan herhangi bir aylık almıyor olmalıdır.
  • Dulluk maaşı alan kişi SGK’lı olarak çalışmaması gerekmektedir. Aksi halde maaşı kesilecektir.
  • Resmi nikahsız olarak evli olması da dul maaşı almaya engel durumlar arasında sayılmaktadır.
  • Kişi eşi vefat ettikten sonra bir başkası ile resmi nikah yaptıysa dul maaşı kesilecektir.

Dul Maaşı Kimlere Verilir ?

Dul maaşı şartlarını taşımayan kişilere dul maaşı verilmemektedir. Fakat şartlar sadece yukarıda saydıklarımızla sınırlı değildir. Ayrıca hanede de arazi, araç, kat mülkiyeti ve emekli kaydı gibi durumların bulunması da dul maaşına engel sayılan diğer durumlardır.

Her sosyal yardımlaşma vakfı birbirinden bağımsız bir şekilde mütevelli heyetlerince yönetildiği için aranan şartlar da değişebilmektedir. Bu şartlar hakkında en sağlıklı bilgiyi bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından alabilirsiniz.

Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

Dul maaşı için bağlı olduğunuz ilçe de ki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmalısınız. Yukarıda saydığımız dul maaşı şartları sizin için de uygunsa sorun yok. Vakfa bizzat giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuruyu e devletten değil de bizzat giderek yapmanız faydanıza olacaktır. Önemli olan dul maaşı almanın şartları konusudur. Bunlarda sorun yoksa siz de başvurunuzu yapın.

Dul Maaşı Ne Kadar Oldu?

Dul maaşları 2 ayda bir 1.000 TL olarak ödenmektedir. Maaşlar Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından bağlanmakta ve PTT’ler aracılığıyla ödenmektedir. Siz de dul maaşı başvurusu yaparak maaşı alabilirsiniz.

Yazımızın bu kısmına kadar sizlere Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen dulluk maaşını anlattık. Yazımızın bu kısmı ise SGK tarafından verilen ve ÖLÜM AYLIĞI olarak da bilinen maaştan söz edeceğiz. Şimdi yazımızı detaylandıralım.

SGK Dul Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

Dul maaşı alabilmek için birtakım şartları yerine getirmek gerekir. Dul maaşı şartları aşağıdaki gibi gösterebiliriz;

  • Vefat eden kişinin ölmeden önceki süreç içerisinde en az 5 yıl boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı iş hayatının olması gerekir.
  • Vefat eden bireyin 5 yıllık çalışma ömrü içerisinde 9000 prim gününü doldurmuş olması gerekir.
  • Vefat eden kişinin prim borcu olmaması durumunda dul maaşına başvuru yapılması gerekmektedir.
dul maasi neden kesilir
Dul maaşı kimlere verilir

SGK Dul Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Dul maaşı başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Kimlik kartı
  • Muhtaçlık belgesi
  • Vefat eden kişinin ölüm belgesi
  • Başvuru sahibine ait 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Noter tasdikli katılım ilanı
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Eğer çocuk varsa eğitim belgeleri

E-devlet Dul Maaşı Başvurusu

E devlet dul maaşı başvurusu aşağıdaki gibidir;

  • E devlet adresine giriş yapın
  • T.C. kimlik numarası ve şifre ile girişinizi gerçekleştirin
  • Sağ üst köşede yer alan e-hizmetler sekmesine tıklayın
  • Sosyal Güvenlik Kurumu İşlemleri > Ölü Yardımı / Dul Maaşı Başvurusu sekmesini tıklayın
  • Karşınıza çıkan başvuru formunu doldurun
  • Formu doldurunca ‘’gönder’’ butonuna tıklayın

Dul Maaşı Ne Zaman Alınır?

Dul maaşı başvuru yapıldıktan sonraki ay başında hesaplara yatırılır. Örnek vermek gerekirse 1 Ocak tarihinde başvuru yaptıysanız 1 Şubat tarihinde maaşınızı alırsınız. Ancak 30 Ocak tarihinde başvuru yaptıysanız aynı şekilde 30 Şubat tarihinde ödeme alırsınız.

Dul Maaşı İçin Muhtaçlık Belgesi Nereden Alınır?

Dul maaşı için muhtaçlık belgesi kişinin ikamet ettiği muhtarlıktan alınır. İkamet ettiğiniz bölgedeki muhtarlığa kimlik fotokopiniz ile giderek durumunuzu izah edip muhtaçlık yani fakirlik belgesini alabilirsiniz. Tabi ki öncesinde gerekli incelemeler yapılır ve uygun görülürse kişiye muhtaçlık belgesi teslim edilir.

dul maasi nasil alinir
dul maasi nasil alinir

Dul Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Dul maaşı hesaplama, vefat eden bireyin ölmeden önceki maaşı hesaplanarak ortaya çıkarılır. Tabi bu kapsamda belli başlı şartlar da vardır. 2022 dul maaşı hesaplama aşağıdaki gibidir;

  • Vefat etmiş sigortalı bireyin çocuğu yoksa ve tek mirasçı sigortalı çalışan eş ise ölen kişinin maaşının %50’si bağlanır.
  • Vefat eden sigortalı kişinin 1 çocuğu varsa ve eşi sigortasız ve çalışmıyorsa maaşının %75’i bağlanır.
  • Vefat eden sigortalı kişinin 2 çocuğu varsa %25 oranında iki çocuğa da yetim maaşı verilir. Ancak eşine dul maaşı %50 oranında bağlanır.

Dul Maaşı Uygulaması Nedir?

Dul maaşı uygulaması, vefat eden kişinin arkasında kalan eşin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına ödenen bir maaştır. Dul kalan erkek ya da kadınlar sigortalı çalışan eşlerinin öldükten sonra maaş hakkına sahiptir.

Dul Maaşı PTT’den Alınır mı?

Dul maaşları PTT’den alınmaz. Dul maaşları şuan için Halkbank ya da Ziraat Bank’tan yatırılmaktadır.

Dul Maaşı Neden Kesintiye Uğrar?

  • Vefat eden kişinin kişi başkasıyla evlenirse
  • Vefat eden kişinin eşi yabancı ülkede çalışmaya başlarsa
  • Vefat eden kişinin eşi çok yüksek düzeyde maaş alıyorsa %75’lik oran %50’ye düşürülür.

Bu yazımızda sizlere dul maaşı şartları nelerdir anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlerle mutlaka paylaşın.

SubSystem Admin

Toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu insanlarımızı Sosyal Yardımlara yönlendirmiş ve bu konuda insanları gerçek manada kaynak eksikliği bizi bu siteyi kurmaya teşvik etmiştir. Amacımız insanlarımıza Sosyal yardımlar konusunda en gerçekçi ve en güncel bilgileri sunmaktır. Resmi yada özel kurumlarla hiç bir ilgimiz yoktur. Amacımız, sizleri sosyal yardımlar konusunda bilgilendirmektir. Bize ulaşın sayfasından her türlü konuda ulaşabilirsiniz. Ayrıca yorum kısmından aklınıza takılan soruları bize muhakkak iletin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu