Dul Maaşı Nasıl Alınır ? Güncel Konu !
Dul maaşı nasıl alınır son günlerde merak edilen konular arasında. Bizde bu yazımızda sizlere bu konuyu araştırdık. Dul maaşı şartları nelerdir ? Dulluk maaşı nasıl alınır ? Resmi nikahı olmayan kadına maaş bağlanması mümkün mü ? Dulluk maaşı başvurusu hakkında tüm detaylar haberimizde.

Dul Maaşı Nasıl Alınır ? Dul Aylığı Nedir?
Dul maaşı nasıl alınır sizlere bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Bu maaş eşini kaybeden ve bunun mağduriyetini yaşayan kadınlara devlet tarafından aylık olarak ödenen belirli bir maaştır. Dul maaşı olarak bilinen bu aylık maddi sıkıntı yaşayan ve başka güvencesi olmayan kişiler için oldukça etkili bir gelirdir. Peki bu 2 ayda bir verilen dul maaşı nasıl bağlanır ?
Bu kişiler için aylık bağlanması tıpkı engelli maaşı ve yaşlılık ücreti gibi sosyal devletin gerekliliğidir. Kadınların dul maaşından faydalanabilmesi için bazı şartları yerine getirebiliyor olması gerekir. Dul maaşı nasıl alınır konumuzda bunları açıklayacağız.
Dul aylığı devlet tarafından geliri olmayan ve bazı şartları yerine getiren kadınlara sağlanan bir tür gelirdir. Bu maaştan faydalanmak için kişilerin dul maaşı şartları için gerekli maddeleri yerine getirmesi gerekir.
Bu şartları yerine getirdiğinde ancak faydalanma hakkına sahip olabilir. Dul maaşı nedir anlattıktan sonra dul maaşı şartları, dul maaşı almak için ne yapmalı dulluk maaşı kimlere verilir merak edenler için bu konuda detaylı bilgi vermek istiyoruz.
Dul Maaşı Şartları Nelerdir ?
Dulluk aylığı olarak da bilinen maaştan faydalanabilmek için kişilerin daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı koşulları yerine getirmesi gerekir. Dul maaşı alma şartları nelerdir ve kimler bu aylıktan faydalanabilir ondan bahsetmek istiyoruz. Dul maaşı kimlere verilir, dulluk maaşı şartları nelerdir beraber bakalım. Dul maaşı nasıl alınır? Şartlara bakalım.
Şöyle ki;
- Öncelikle dul maaşı ile ilgili olarak ilk şart eşlerin ayrılmamış olmasıdır. Yani ancak eşi ölen kadınlar bu maaştan faydalanabilmektedir. Onun dışında eşinden boşanan kadınlar bu aylıktan yararlanamamaktadır. Eşinden boşanan dul hanımlara devlet tarafından yine farklı yardımlar yapılmaktadır.
- Eşi ölen kadın resmi nikah ile evli olmalıdır. Yani imam nikâhı ile evli olan kadınlar eşleri vefat etse dahi bu aylıktan faydalanamamaktadır.
- Bu maaştan faydalanmak için başvuruda bulunacak olan kadınların hiçbir suretle SGK’dan herhangi bir maaş almıyor olması gerekir. Alınan maaşın miktarı hiç önemli değildir yani kişiler 1 lira dahi bir ücret alsa bu aylıktan yararlanamaz.
- Dul maaşı için başvuracak olan kişilerin aynı evde yaşayan bireyler arasında da SGK güvencesi olan olmamalıdır. Bu durum aynı şekilde engelli maaşı içinde geçerlidir.
- Kişinin kendi sigorta kaydı bulunmamalıdır. Sadece bu kişiler aynı evde ikamet etmeyen çocuklarının sağlık sigortasından faydalanabilirler. Yani dul maaşı alan kadın SSK’lı olarak çalışması durumunda aylığı kesilir yada başvurusu alınmaz.
- Eşi vefat ettikten sonra başka biri ile resmi olarak nikahlanan kişiler bu maaştan faydalanamamaktadır.
- Eğer kişiler resmi nikahlı olmasa dahi kişi eğer imam nikahı ile başka biri ile aynı evde yaşıyor ise yine bu maaştan faydalanamamaktadır.
- Boşanmış dul maaşı nasıl alınır diye merak ediyorsa size kötü haberimiz var. Boşanmışlar dul maaşı alamamaktadır. Çünkü boşanmışlar resmi olarak dul değildir. Peki dul ne demek ? Kanunda dul eşi vefat edenlere denilmektedir. Dolayısıyla boşanmış dul maaşı ne kadar diye merak ediyorsa bu soru yersiz bir soru olacaktır.
Dul yardımından kimler yararlanabilir, kimler alabilir anlattık. Şimdi de dul maaşı için nereye başvurulur bakalım.
Dul ve Yetim Aylığı Kimlere Verilir?
Dul aylığı, sigortalı bir şekilde ölen kişinin eşine, yetim aylığı ise çocuklarına, anne ve babasına verilir. Eş evlenmediği müddetçe dul maaşı alabilir. Kız çocukları da evlendiklerinde veya sigortalı bir işe girdiğinde yetim maaşı kesilir.
Dul Maaşı Sigortalı Olunca Kesilir mi?
Dul maaşı, kişi sigortalı bir işe girse bile kesilmez. Yani kişi maaşını almaya devam edebilir. Sadece çalıştıkları işyerine göre dul maaşı seviyesi azalabiliyor. Aynı zamanda yapılan ilave ödemeler de kesiliyor.
Dul Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler?
Dul maaşı başvurusu için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;
- Başvuru sahibinin T.C kimlik kartı ve fotokopisi
- Aileye ait vukuatlı nüfus kayıt örneği
- İkametgah belgesi
- Ailede engelli birey varsa 2023 engelli belgesi
- Vefat eden kişiye ait ölüm belgesi
- Dul ve yetim maaşı başvuru formu
- 3 tane vesikalık fotoğraf
- Vasi tayin edilenler için vasi ilamı
Dul Maaşı Alan Kredi Çekebilir Mi?
Dul maaşı alan eğer banka kredi puanı yüksekse, PTT, Ziraat Bankası gibi devlet bankalarından kredi çekebilir. Puanı yeterse özel bankalardan da kredi çekebilir.
Dul Maaşı İçin Nereye Başvurulması Gerekiyor?
Dul maaşı alabilmek için kişilerin bazı kurumlara başvurması gerekir. Ancak yukarıda saydığımız koşulları yerine getiren ve gerekli kurumlara başvuruda bulunan kişiler bu yardımlardan faydalanabilir. Peki 2 aylık dul maaşı nereden alınır, nereye yapılır ? Dul maaşı nasıl alınır? Konumuza devam edelim.
Onun dışında bunları yapmayan kişiler gerekli koşulları yerine getirse de bundan faydalanamaz. Duş maaşı için nereye başvurulur bundan bahsedecek olursak. Dul maaşından faydalanmak isteyen kişilerin yaşadığı il veya ilçede bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurması gerekir.
Başka bir ilçede yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurulamamaktadır. Bunun için ikametgahınızı o ilçeye almalısınız.
İl veya ilçeye bağlı sosyal yardım vakıflarından başvuruda bulunduğunuzda onlar size işlem adımları hakkında detaylı bilgi verecektir.
Zaten resmi kayıtlarda sayılan şartları yerine getirdiğinize dair bilgiler görüneceğinden dolayı dul aylığı başvurusu esnasında sorun yaşanmayacaktır. Kısa sürede başvurunuz işleme alınarak size bu konuda olumlu veya olumsuz geri dönüş yapılacaktır.
Dul maaşı için başvuru formu doldurmanıza gerek bulunmamaktadır. 2022 yılı için kimliğiniz yeterli olacaktır.
Dul Maaşı Ne Kadar ?
Dul maaşı ne kadar oldu sorusu sıkça sorulan sorular arasındaydı. İsterseniz şimdi de dul aylığı ne kadar ona bakalım. Dul maaşı nasıl alınır dedikten sonra şimdi de miktara bakalım.
Dul maaşı yapılan değişiklik ile ayda 1000 tl olmak üzere 2 ayda bir 2000 TL‘ye çıkarılmıştır. Burada akıllara takılan bir diğer soru dul maaşı ne zaman yatar sorusudur. Dul maaşı ayın kaçında yatar diye merak ediyorsanız çift ayların son haftası yattığını hemen belirtelim.
Dul maaşı ne zaman verilecek dul maaşı ayın kaçında yatıyor diye merak ediyorsanız dul maaşı günleri 2,4,6,8,10 ve 12. ayların son haftasıdır. Dulluk maaşı kaç ayda bir alınır sorusu dışında merak edilen diğer bir konu dul maaşı cezası konusu. Dul maaşı alan kişi eğer resmi nikahsız bir birliktelik yaşadığı tespit edilirse (dini nikah ile) bu durumda resmiyette dul olsa da maaşı kesilecektir.
Bu durumun uzun süredir devam ediyor olmasının tespit edilmesi durumunda vakıfların dava açma hakkı saklıdır. Ceza olarak da aldığınız dul maaşlarını yasal faizleri ile birlikte geri ödemek şeklinde olabilir.
Ayrıca en çok sorulan bir diğer soru ise dul maaşı her ay mı alınacak sorusu. Dul maaşı şuan 2 ayda bir verilmektedir. Dul ve yetim maaşı ne kadar oldu öğrenmek için sayfamızı takip etmenizde fayda var.
Dul Maaşı ile Birlikte Alınabilecek Yardımlar Nelerdir?

Dul kadın maaşı alan kişiler aynı vakıflardan farklı yardımlarda alabilmektedir. Yani sadece tek bir maaş ile kişilere destek olunmamakta bunun yanında birçok destek yine kurumlar tarafından verilmektedir.
Bunların neler olduğundan ve bunlardan faydalanmak için ekstra herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağından bahsedecek olursak. Dul maaşı ile birlikte alınabilecek yardımlar genel olarak şöyle olmaktadır;
- Şartlı eğitim ve şartlı sağlık yardımı
- Nakdi Yardımlar
- Barınma ve kömür yardımları
- Çocukları İçin Öksüz-Yetim Aylığı
- Gıda yardımları
- Elektrik Yardımı
Dul maaşı alan başka hangi yardımları alabilir sorusunun cevabı sadece bunlar değil elbette. Diğer yardım kurumları da ihtiyaç sahibi ailelere maddi ve erzak yardımlarından bulunmaktadır. Tabi dul maaşı almak için dul maaşı şartları yerine gelmesi gerektiği gibi bu yardımlarda da bir takım şartlar aranmaktadır.
Dul Maaşı Başvuruları Nasıl Sorgulanır?
Dul maaşı nasıl alınır öğrenip şartları yerine geldikten sonra sonucu öğrenmek için yapmanız gereken bazı adımlar vardır. Dul maaşı sorgulama yöntemi olarak bilinen bu yöntemleri uygulayarak başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dul maaşı sorgulama için bazı seçenekler sunmuştur.
Bu yöntemler arasında şahsen başvuru yaptığınız kuruma gidip görüşme veya sosyal yardım hatlarını arama en çok tercih edilendir. Bu sosyal yardım hatları Alo 144 ve Alo 183’dür. Dul maaşı sorgulama telefon numarası ile de mümkündür. Bu yöntemleri deneyerek dul maaşı başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. T.C. Kimlik No ile dul ve yetim aylığı sorgulama işlemleri için e devleti de kullanabilirsiniz.
Dul Maaşı Başvuru Formu
Dul maaşına e devlet veya vakıftan başvuru yapılacağı zaman başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmak gerekir. İletişim bilgilerini, adres bilgilerini ve gelir kriterlerini doğru bilgiler eşliğinde forma girmelisiniz. Aksi taktirde başvurunuz direkt iptal edilecektir.

Dul Maaşının Kesilmesine Ne Neden Olur?
Dul maaşı nasıl alınır konusunu açtık. Peki neden kesilir? Dul maaşı başvurusu olumlu sonuçlanıp maaş bağlanan kişilerin bu maaşları bir süre sonra kesilebilmektedir. Bu durum aslında tesadüfen yaşanan olağan bir durum değildir. Yani mutlaka dul maaşının kesilmesine neden olan bazı faktörler vardır.
Dul maaşı neden kesilir ve sonrasında bu durum nasıl düzeltilir bahsedecek olursak. Kişiler dul maaşı alırken başka biri ile imam nikahlı olarak aynı evde yaşaması ve bunun tespit edilmesi ile maaşı kesilir. Ayrıca başka biri ile resmi nikah ile evlenen kişilerinde dul maaşları kesilir.
Bunun yanında kişilerin sigortalı bir işe girmesi veya SGK yolu ile bir gelire sahip olması bağlanan dul maaşının kesilmesine neden olacaktır. Böyle durumlar meydana gelmeden maaşı kesilen kişilerin başvuruda bulunduğu kurum ile görüşmesi gerekir.
Dul Maaşı Yaşlılık Maaşına Nasıl Çevrilir ?
Dul maaşını yaşlılık maaşına çevirmek isteyen vatandaşlar yaşlılık maaşı şartlarını taşıması durumunda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabilirler.
Fakat dulluk maaşı için sizden bir evrak doldurmanız istenecektir. Bu evrak ayrıca muhtarınız tarafından imzalanması gerekmektedir. Aksi takdirde dul maaşı çevirme talebiniz dikkate alınmayacaktır.
Dul Maaşı Başvurusu Telefon Numarası
Dul ve yetim maaşı başvurusu yapmak ve ilgili şartları öğrenmek için ALO 170 numarasını 7/24 arayabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere dul maaşı nasıl alınır anlatmaya çalıştık. Aklınıza takılan sorulara yada bizimle paylaşmak istediklerinizi yorum kısmına mutlaka yazın.
Ne olur beni duyan yokmu eşim çalışmıyor kiradayim yeni doğan bebeğim var zor durumda yım Allah rızası için yardımcı olursanız sevinirim lütfen ekmek parası bile yok eşimin sabıkası olduğu için heryerde iş bulamiyo çok muhtaç durumdayim kimse yardım etmiyo Zonguldak da oturuyor um başkanım ne olur
dul maaşı nasıl alınır konusuna yazmışsınız. Dul musunuz?
Dulum bir coçuğum car kiradayım ama hiç bir rardım almıyırum çalışmıyorum ihtiyacım var