Doktor Maaşları Son Zamlarla Ne Kadar Oldu ?
Doktor maaşları toplumda en fazla merak edilen konulardan. Peki uzman doktor maaşı, Asistan doktor maaşı, Cerrah doktor maaşı, Profesör maaşı, Pratisyen maaşı ve Aile hekimi maaşları ne kadar ? En yüksek maaş alan doktor branşı ne kadar ? 2020 güncel doktor maaşları haberimizde.

Doktor Maaşları 2020 Yılı Güncel Miktarları
Doktor maaşları hep cezbedici de olsa yaşadıkları zorluklar ve eğitim hayatlarının süreğenliği yadsınamayacak kadar zordur. Tabi çektikleri bu zorluklar ister istemez maaşlarını da yansımaktadır. Peki doktorlar ne kadar maaş almaktadır ?
Doktorların maaşlarını etkileyen en önemli unsur görev yaptıkları bölgelerdir. 1.bölge ile başlar 7.bölgeye kadar gitmektedir. Bu durumda doğuda görev yapan bir doktorla batıda görev yapan bir doktorun maaşı bir değildir.
Uzman Doktor Maaşları
Uzman doktor maaşları pratisyen doktorların maaşlarına oranla epey fazla. Örneğin uzmanlığını tamamlamış bir kulak burun boğaz doktoru, kalp ve damar doktoru yada göz doktorunun maaşları epey yüksek. Asistan yada pratisyen doktor ile aralarında maaş farkının en büyük sebebi elbette ki uzmanlığı için aldıkları ekstra eğitimdir.
Uzman doktorlarda diğer doktorlar gibi yılda 2 kez zam alırlar ve enflasyon farkı maaşlarına yansıtılır. Mesleğe yeni başlamış bir uzman doktor ortalama 8.500 TL gibi bir maaş almaktadır. Tabi ki bu maaş içerisinde asgari geçim indirimi ve nöbet ücretleri dahil değildir. Bu ücretler de eklendiğinde maaşların arttığı görülecektir.
Peki maaş miktarı sadece asgari geçim indirimi ve nöbet ücretleri ile mi atmaktadır. Tabi ki hayır. Uzman doktor maaşları en çok hizmet yılından etkilenmektedir.
Çalışma yılına göre ortalama uzman doktor maaşları şöyle:
- 5 yıl hizmeti bulunan doktorlar ortalama 8500 TL
- 10 yıl hizmeti bulunan doktorlar ortalama 8700 TL
- 15 yıl ve daha fazla hizmeti bulunan doktorlar ise 8900 TL
maaş almaktadır. Bu maaşların ayrıca TÜFE-Yİ-ÜFE oranlarıyla da değiştiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca bu maaşlar devlet hastanelerinde çalışan doktor maaşları olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Özel hastanelerde çalışan doktorların maaşlarının bu rakamın çok üstünde olduğunu belirtmek gerekir.
Peki ya özelde durum nasıl ? Eğer özel muayenehane açacaksanız kendini ispatlamanız ve çevre edinmeniz zaman alacağından ilk zamanlar 5000 TL gibi bir gelirle geçiminizi temin etmek zorunda kalabilirsiniz. Ancak kendini ispatlayan bir doktorun 8000-10000 TL bir gelire sahip olması içten bile değildir.
Eğer uzman doktorsanız ve işinizi iyi yapıyorsanız özel bir hastanede çalıştığınızda bu maaş 15.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu tamamen kendinizi ispatlamanızla alakalı bir durumdur. Uzman doktor maaşları hakkında anlatacaklarımız şimdilik bu kadar.
Özelde Doktor Maaşları
Özelde doktor maaşları kamu hastanelerinde çalışanlara oranla epey fazla diyebiliriz. Hatta kimi doktorların USD ve EURO ile maaş aldığı da sır değil. Tabi her doktor için durum aynı değildir. Eğer tecrübeniz ve bilinirliğiniz fazla değilse kamu hastanelerinde çalışan doktorların aldığı maaştan çokta fazla alamayabilirsiniz. Eğer tecrübeli bir doktorsanız ve bu işe yıllarınızı verdiyseniz o zaman maaşlarınız 10.000 USD seviyesine yetişebilir. Tabi bunun içerisine fazla çalışma saatleri dahil değil. Yani kısaca özelde doktor maaşları tamamen sizin kendinizi yetiştirmenize bağlı bir durumdur.
Asistan Doktor Maaşları
Asistan doktor maaşları ne kadar olduğu tamamen doktorların özelde mi yoksa kamu da mı çalıştığı ile alakalıdır. Eğer asistan doktor özel hastanede çalışıyor ise bu miktar 9.000 TL’ye kadar yükselmektedir. Tabi bunların içerisine nöbet ücreti ve fazla mesai ücretleri dahil değildir.
Eğer asistan doktor hala üniversitede eğitimine devam ediyorsa ortalama 2000-2500 civarı maaş almaktadır.
Cerrah Doktor Maaşları
Cerrah doktor maaşları ise merak edilen bir diğer konu. Cerrah olan doktorların ameliyatlara da girdiği hesaplanırsa maaşlarının yüksek olmasına şaşırmalı. Ortalama bir uzman cerrahın maaşları en düşük 10.000 en yüksek ise 17.000 TL’dir. Tabi bu rakamlar kamu hastaneleri için olduğunu yine hatırlatalım. Cerrah maaşları özel hastanelerde epey fazladır.
Profesör Maaşları
Profesör maaşları ise doktorun kıdemine ve derecesine göre farklılık göstermektedir. 2020 Profesör maaşları şu şekildedir.
Eğer 2 yıldan daha az süredir profesör iseniz maaşınız ortalama 9900 TL’dir. Çünkü henüz birinci derece ve birinci kademe sayılmaktasınız.
Eğer 2 yıldır profesör iseniz maaşlarınız ortalama 10.000 TL’dir. Bu durum da birinci derece ikinci kademe olarak sayılırsınız.
Eğer 3 yıldır profesör iseniz maaşlarınız ortalama 11.500 TL’dir. Bu durum da birinci derece üçüncü kademe olarak sayılırsınız.
Eğer 4 yıl ve daha fazla yıldır profesör iseniz maaşlarınız ortalama 12.000 TL’dir. Bu durum da birinci derece dördüncü kademe olarak sayılırsınız.
Profesör maaşları diğer branşlara göre epey fazla. Bunun sebebi uzmanlığının normal doktorlara göre üst seviye olmasıdır. Bu ödemelere geliştirme ödeneği, akademik teşvik ödeneği ve yabancı dil tazminatı dahil edilmemiştir.
Pratisyen Doktor Maaşları
Pratisyen doktor demek üniversite eğitimini tamamlamış ancak herhangi bir alanda uzmanlık yapmamış doktor demektir. Buda maaşlarının bir tık daha düşük olmasına sebep olmaktadır. Ancak doğu ve güneydoğuda görev yapan pratisyen doktor maaşları batıda görev yapan pratisyen doktor maaşlarına oranla fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Yeni atanan bir pratisyen doktor maaşı ortalama 7000 TL’dir.
Aile Hekimi Maaşları
Aile hekimlerinin durumu aslında diğer doktorlardan farklıdır. Çünkü aile hekimi maaşları baktıkları hasta sayısına göre de değişmektedir. Ancak ortalama 2020 aile hekimi maaşı 5500 TL civarıdır. Eğer ek ödemelerde alırsa bu maaş 7500 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Tabi A sınıfında değilse. Eğer A sınıfında ise 17000 TL’ye kadar maaş alabilmektedir.
Ayrıca aile hekimi maaşlarına 1000 Hasta için 2000 TL ek ödeme yapılmaktadır.
Bu yazımızda sizlere doktorların maaşları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Sizlerde fikirlerinizi yorum kısmında bizlerle muhakkak paylaşın.