Doğum Ve Süt Parası Nedir ? Şartları Nelerdir? 2023
Doğum ve süt parasının gerekli şartları üzerine ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz.

Doğum ve Süt Parası Nedir, Şartları Nelerdir?
Doğum parası ve süt parası, yeni doğan çocuk parası, çocuk parası, süt parası vs.. İnternet sitelerinde bu kavramlar birbirine öylesine karıştı ki kimin neyi aradığı ve hangi sitenin neyi söylediği karmaşası doğdu. Vatandaş bu karmaşa da neye başvurduğunu neye başvuracağını şaşırmış durumda. Bu yazımızda bütün bu kavram karmaşasına son verecek ve bütün başlıkları ayrı ayrı inceleyeceğiz. Gelin şimdi beraber bu başlıklara beraber bakalım.
Doğum Parası Ve Süt Parası 2023
Doğum parası ve süt parası denince akla gelen 4 başlık var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz :
- Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarının yeni doğum yapan kişilere bir kereye mahsus verdiği doğum yardımı parası
- Aktif olarak herhangi bir sosyal güvencesi olan yada olmayanlara Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığınca yada çalışılan iş yerinden verilen doğum yardımı.
- Süt parası kavramı
- anne ya da babanın 4A yada 4C şartı taşıması gerekliliği aranan Doğum parasıdır.
İlk olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca verilen Doğum parası yardımına bakacağız.
1-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca Verilen Doğum Parası
Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarınca verilen Doğum Parası; doğumunu özel yada devlet hastanesinde yapmış ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan yardıma muhtaç durumda ki kadınlara yapılan yardımdır. Halk arasında çocuk parası veya doğum yardımı olarak da adlandırılan bu yardımdan faydalanmak isteyen kişilerin bilmesi gereken maddeleri sıralayalım:
Doğum parası şartları
- Doğum parasından faydalanmak isteyen gebe kadının doğumunu özel yada bir devlet hastanesinde gerçekleştirmiş olması gerekmektedir.
- Doğan bebeğin canlı yada ölü olarak dünyaya gelmiş olması fark etmeksizin bu tek seferlik yardım verilmektedir.
- Ailede herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması
- Doğum gerçekleştikten en geç 1 ay içinde başvurmalı

E Devlet Doğum Parası Başvuru
Doğum parası başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına yapılmaktadır. E devlet üzerinden başvuru yapılmaz. E devlet doğum parası başvurusu değil de yardım sorgulaması yapılır. Doğumun gerçekleştiğine dair belgeyi (ölü ya da diri) vakfa teslim etmeniz yeterlidir. Başvuruyu doğum yapan kadın, eşi ya da birinci dereceden akrabası yapabilir. Doğum parası yardımı başvuru dilekçesi vakıf tarafından size verilecektir. Şimdi de ödeme miktarlarına bakalım.
Doğum parası ne kadar?
Bu yardım en fazla 2 defa veriliyor olup toplamda 200 TL’dir.
E Devlet Doğum Parası Sorgulama
Doğum yardım parası sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz ya da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Sosyal Yardım olan Alo 144’ü ücretsiz olarak arayarak öğrenebilirsiniz.
Evet. Buraya kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca ödenen doğum parası yardımı ile ilgili bilgiler verdik. Şimdi de asıl merak edilen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca ya da Çalışılan kurumlar aracılığıyla ödenen Doğum yardımına.
2- Bütün Vatandaşlara Verilen Doğum Yardımı Parası
Doğum Parası Nasıl Alınır ?
Bu yardım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup doğum yapan bütün kadınlara verilmektedir. Bu yardıma yukarı saydığımız yardımdan faydalanan vatandaşlarında başvurabileceğini hatırlatıp konuya girelim.
Yardım kalemlerini başlıklar halinde incelediğimiz için konuların birbirine karışmasını engellemiş olduk. Ayrıca her başlıkta kimin hangi maaş ya da yardımları aynı anda alacağını açıklayacağız. Genel başlık altında benzer kavramların geçmesi tamamen sizlerin daha iyi anlamasına yardımcı olmak üzere kullanılacaktır. Başlıkları farklı renklerle ayırdığımız için bunun sorun yaratmayacağını düşünerek ayrıntılara geçelim.
Doğum Yardımı Başvurusu
Eğer anne-babanın herhangi bir sosyal güvencesi yoksa doğum yardımı başvurusunu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığına yapması gerekmektedir. Doğum yardımı başvuru dilekçesine ise buradan ulaşabilirsiniz. Eğer anne ya da babanın sosyal güvencesi olup çalışıyorlarsa çalıştıkları kuruma müracaat edebilirler. Anne ya da babanın ikisinden biri fark etmeksizin başvuru yapabilirler. E-devletten doğum parası başvurusu şuan mümkün olmamaktadır.
Doğum Yardımı Ne Kadar 2023?
2023 doğum parası yardımı şu şekilde;
- Tek sefere mahsus olmak üzere
- Birinci çocuk için 300 TL
- İkinci çocuk için 400 TL
- Üçüncü çocuk ve sonrası için ise 600 TL
Çocuk Doğum Parası Ne Kadar ?
Doğum parası, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum parası verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır. Normal şartlarda üçüncü çocuk ve sonrası için ise 600 TL ödenir.
Doğum Yardımı Ne Zaman ve Nereye Yatar?
Kendi çalıştığı kurumdan doğum parasını almayacak kişilere ödemeler PTT aracılığıyla yapılmaktadır. Ödemeler başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerinin hesaplarına aktarılmaktadır.

3- Süt Parası Yardımı 2023
Süt Parası Yardımı (Emzirme Ödeneği): Bu başlık altında ise süt parası ya da emzirme ödeneği olarak da adlandırılan yardımı inceleyeceğiz.
Süt Parası Yardımı Nedir?
Süt parası yardımı ya da emzirme ödeneğini SSK ya da Emekli Sandığına bağlı olan anne ya da baba almaktadır. Burada annenin ya da babanın SSK’lı ya da Bağkur’lu olması fark etmemektedir. Eğer doğumdan önce anne ya da babanın sosyal güvencesi kalmamışsa bazı şartlar aranmaktadır. Gelin süt parası şartlarına beraber bakalım
Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
Süt parası almak isteyen annelerin SGK’lı ya da Bağ-Kur’lu olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekir. Süt parası yalnızca sosyal güvencesi bulunan annelere değil, kendisinin sosyal sigortası bulunmasa da eşi sigortalı olan anneler de bu yardımdan faydalanabilir. aile.gov.tr süt yardımı başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.
Süt Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Süt parası alabilmek için şu belgeleri hazırlamak gerekir;
- Süt parası müracaat dilekçesi
- Doğum raporu
- Kimlik belgesi
Süt Parası Kimler Alabilir?
- Eğer annenin sosyal güvencesi varsa anne, eğer babanın sosyal güvencesi varsa baba süt parasını alabilir. Eğer hem annenin hem babanın sosyal güvencesi yoksa bu durumda annenin ya da babanın doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 120 gün sigorta primini yatırmış olması gerekiyor. Bu şartın anne ya da babadan herhangi biri tarafından yerine getirilmiş olması yeterli. Bu durumda sigortasız anneye süt parası hakkı vardır.
- 657’ye tabi memurlar bu yardımdan faydalanamaz.
- GSS borcunuzun bulunmaması gerekiyor.
- Doğum gerçekleştikten 5 yıl sonrasına kadar bu yardımı alabilirsiniz. Aksi takdirde hakkınız yanacaktır.
Süt Parası Ne Kadar 2023?
Süt parası ne kadar 2023 yılı itibariyle 232 TL olup tek sefere mahsus bir ödemedir.
Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nereye Yatar?
Süt parası SGK tarafından yatırılmaktadır. Eğer SGK kayıtlı ziraat bankası hesabınız varsa oraya yatırılır. Eğer yoksa PTT’ ye aktarılmaktadır. Kimliğinizle beraber gidip çekebilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Formu
Süt parası başvuruları SGK il müdürlüklerine yapılmaktadır. Süt parası başvurusu için doğum belgenizin ve kendi kimliğinizin yanınızda bulunması yeterli. Zaten SGK tarafından size süt parası başvuru formu verilecektir.
E-Devlet Süt Parası Başvurusu
Gerekli belgeler toplandıktan sonra kişi ikamet ettiği il ve ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalıdır. E-Devlet üzerinden sadece süt parası sorgulama yapılabilir.
Süt Parası Nasıl Alınır?
Anne doğum yaptıktan sonra doğum sisteme düşer düşmez süt parası verilmesi için karar çıkartılır. Annenin anlaşmalı olduğu bir banka hesabı varsa para direk oraya aktarılır. Fakat anne ya da baba Bağ-Kur’lu ise başvuru yapmak gerekebilir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidip başvuru yapmak gerekir. 15 gün içerisinde durum sonuçlanır.
Süt Parası Kaç Ay Alınır?
Süt parası ne kadar alınır sorusu ebeveynler tarafından çok merak edilir. Anneye ya da babaya ödenen süt parası 4 ay süreyle prim ödemesi durumunda verilir. 232 TL olarak belirlenen süt parası 2 yıl süre boyunca verilir. Bu durumda 24 ay boyunca süt parası yardımından faydalanmak mümkündür.
Emzirme Ödeneğinde Hak Düşürücü Süre
Emzirme ödeneği alabilmek için belli bir süre içerisinde talep etmek gerekir. Bu sürenin dolmaması için doğumdan sonra 5 yıl içerisinde süt parası başvurusu yapmak gerekir.
PTT’den Süt Parası Nasıl Alınır?
Annenin Ziraat Bankası’nda hesabı bulunuyorsa, bu bankaya direk para aktarılır. Ancak Ziraat Bankası’nda hesabı bulunmuyorsa para PTT hesabına aktarılır. Bu durumda anne, kimlik kartı ile birlikte PTT şubelerinden parayı çekebilir.
Süt Parası Ne Zaman Yatar?
Süt parası, aylık olarak ilgili hesaba aktarılır. Genel itibari ile her ayın 8-14’ü arası para hesaba aktarılmış olur.
Babaya Süt Parası Verilir mi?
Süt parası yalnızca anneler için uygulanan bir yardım değildir. Süt parası aynı zamanda eşi sigortalı olmayan babalara da verilir.
Memurlar Süt Parası Alabilir mi?
Süt parası şartlarını karşılayan her vatandaş bu yardımdan faydalanabilir. Ayrıca belirlenen müracaat sürecini de geçmemek gerekir.
Süt Param Yatmadı Ne Yapmalıyım?
Süt parası yatmadıysa öncelikle ilgili kriterleri karşılayıp karşılamadığınızı incelemelisiniz. Eğer aklınıza takılan bir soru varsa Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip danışmak en doğrusu olacaktır.
E Devlet Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?
Süt parası sorgulama işlemlerini e devlet aracılığıyla buraya tıklayarak yapabilirsiniz. Süt parası e devlet sistemi ile sorgulanır. Başvuruyu bizzat yapmanız en doğru yöntemdir. Bunun dışında Aile bakanlığına ait alo 144 ve alo 183 hatlarından da bilgi almak mümkündür.

4- Çoklu Doğum (İkiz-Üçüz) Yardımı 2023
Çoklu doğum yapan kadınlara (yani ikiz-üçüz ve dördüz gibi) devlet sosyal yardımda bulunmaktadır. Çoklu doğumu gerçekleştiren kadının maddi yükünü bir nebze olsun hafifletmek isteyen aile bakanlığı çoklu doğum yardımını ailelere vermeye başladı. Gelin şimdi ayrıntılara bakalım.
Çoklu Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Çoklu Doğum Yardım başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır.
Çoklu doğum Yardımı İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Çoklu doğum yardımından faydalanmak için kimliğiniz ve doğum belgesi ile başvurmanız yeterli. Başvuru formu doldurmanıza gerek bulunmamaktadır.
Çoklu Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Çoklu doğum yardımına muhtaç durumdaki aileler başvuru yapabilir. Muhtaçlık durumu vakıf mütevelli heyetince tespit edilecektir. Hane de sosyal güvencenin bulunması yardıma engel teşkil etmemektedir.
Çoklu Doğum Yardımı Ne kadar?
Çoklu doğum yardımı çocuk başına 400 TL olarak yapılmaktadır.
Çoklu Doğum Yardımı Ne Zamana Kadar Sürecek?
Çoklu doğum yardımı en fazla 24 ay sürmektedir.
Çoklu Doğum Parası Nereye Yatar?
Çoklu doğum yardımları PTT’ler aracılığıyla ödenmektedir.
Çoklu Doğum Yardımı İle Beraber Çocuk Parası Diye Adlandırılan Şartlı Eğitim Ve Şartlı Sağlık Yardımını Da Alabilir Miyim?
Evet alabilirsiniz.
Sosyal güvenceniz yoksa aşı parası yardımı alabilirsiniz. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Allah razı olsun. İnternette bütün kavramları birbirine karıştırmışlar. Aşı parası çocuk parası süt parası gebelik yardımıni hepsini ayrı ayrı anlatmışsiniz.
Güzel sözleriniz için teşekkür ederiz Tuba hanım. Elimizden geldiğince sizlere faydalı olmaya çalışıyoruz.