Devlet Bankaları Hangileridir? 2021 Güncel Listesi

Devlet bankaları hangileridir ? Son zamanlarda en çok merak edilen konulardan biri de budur. Kamu kaynakları ile ayakta duran devlet bankaları hangileridir ? Bu sorunun cevabını sizler için ayrıntılı olarak anlattık.
Günümüzde “bankacılık” sektörü, yalnızca özel girişimler kapsamında ele alınan bir sektördür. Oysa geçmişten günümüze hizmet sunan ve sunduğu hizmetler ile birlikte müşterilerine birçok avantaj vaat eden birçok devlet bankası vardır. Peki söz konusu devlet bankaları hangileridir?
Devlet Bankaları Hangileridir 2021
Devlete ait bankalar, ya da diğer adı ile kamu bankaları, ülkemizde devlet bünyesinde hizmet sunan bankalardır. Bu bankalar, kelimenin tam anlamı ile devlet sermayesiyle kurulmuş, devlet tarafından yönetimi gerçekleştirilen bankalardır. Özel bankalara kıyasla çok daha avantajlı olan ve devlet temelli olması sebebi ile çok daha fazla güven duyulan bu bankaların 2021 yılı itibari ile güncel listesi ise aşağıda ele alındığı gibidir.
- T.C. Halk Bankası
- T.C. Ziraat Bankası
- T.C. Ziraat Katılım Bankası
- T.C. Vakıfbank
- T.C. Vakıf Katılım Bankası
- T.C. İller Bankası (Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları)
- T.C. Birleşik Fon Bankası (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna Devredilen Bankalar)
- T.C. Türk Eximbank (Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları)
- T.C. Türkiye Kalkınma Bankası (Kamusal Sermayeli Kalkınma ve Yatırım Bankaları)
Bu bankalar ile ilgili ele alınması mümkün olan detaylı bilgi ise aşağıda ele alındığı gibidir.

Ziraat Bankası
Birçok kişi ya da firma tarafından bitkisel ya da hayvansal faaliyetlerde kullanmak amacı ile finansman kaynağı sağlayan banka olarak görülmektedir. Oysa devlet bankaları dendiği zaman akla gelen bu bankanın günümüzdeki faaliyet alanı bununla sınırlı değildir. Bankanın özel bankalar ile kıyaslandığı zaman çok daha düşük faiz oranlarına sahip olması ve özellikle son dönemlerde sağladığı destek paketleri tercih ediliyor olmasının en temel nedenidir. Söz konusu bankanın güncel faiz oranları ise şu şekildedir;
- İhtiyaç kredisi: % 1,59
- Konut kredisi: % 1,43
- Taşıt kredisi: %1,59 (o km ve 5 yaşından küçük araç şartı vardır)
Vakıfbank
Devlet bankaları arasında yer aldığında çok kişinin inanmadığı Vakıfbank, gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında birçok şubeye sahiptir. Yurtdışında var olan şubeleri, Amerika, Kıbrıs, Almanya, Avusturya, Irak ve Bahreyn gibi ülkelerde yer almaktadır. Bankanın %58’lik kısmının devlete, %25’lik kısmının halka, %17’lik kısmının ise belirli devlet vakıflarına ait olduğu bilinmektedir.
Halkbank
Kobi kredileri için finansman kaynağı dendiği zaman akla Halkbank gelmektedir. Bunun temel nedeni bankanın hibe ve faizsiz kredi imkanı da sunuyor olmasıdır. Bankanın %51’lik kısmı devlete, %49’luk kısmı ise halka açıktır.
Ziraat Katılım Bankası
2015 yılında kurulmuştur. Kurulmasında 675 milyon TL sermaye kullanılmıştır. Ülke genelinde 45 şubesi vardır. devlet bankaları arasında yer alan Ziraat Katılım Bankası’nda ilk hesap açan kişi ise Recep Tayyip Erdoğan’dır.

Vakıf Katılım Bankası
Tıpkı Ziraat Katılım Bankası gibi 2015 yılında kurulmuştur. Kuruluşunda 805 milyon TL sermaye kullanılmıştır. Anonim bir şirkettir.
Türk Eximbank
Türkiye İhracat Kredi Bankası olarak da bilinen Eximbank, ihracatı geliştirmek amacı ile kurulmuştur. 1987 yılında kurulan banka, ihracatçılara, yurtdışında çalışmalar yürütenlere ve imalatçılara kredi, sigorta ve nakit imkanı sunmaktadır. Yani devlet bankaları arasında ihracat temelli olan banka, Türk Eximbank’tır.
İller Bankası
1933 yılında kurulmuştur. İlbank olarak da bilinen bu banka, ilk olarak 15 milyon TL sermaye ile hizmete başlamıştır. Günümüzde ise il özel idarelerine ve belediyelere kredi ve fon imkanı sağlamaktadır.
Türkiye Kalkınma Bankası
1975 yılında kurulmuştur. Genel itibari ile sanayi, eğitim, turizm, enerji, eğitim ve sağlık gibi sektörlerde hizmet sunan firmalara finansman sağlama görevi bulunmaktadır.
Birleşik Fon Bankası
Devlet bankaları arasında yer alan Birleşik Fon Bankası, yolsuzlukları önleme amacı gütmektedir. Bankanın tasarruf sahiplerinin haklarını koruma gibi misyonları da bulunmaktadır.
Kamu Katılım Bankaları
Başlıca kamu katılım bankaları aşağıdaki gibidir.
- Ziraat Katılım Bankası
- Vakıfbank Katılım Bankası
Bunların dışında özel katılım bankaları da şunlardır:
- Türkiye Finans Katılım Bankaları
- Kuveyt Türk Katılım Bankaları
- Türkiye Emlak Katılım Bankası
- Albaraka Türk Katılım Bankası
Devlet Bankaları Kredi Miktarları
Devlet bankalarındaki kredi oranları özel bankalara göre daha uygundur. Özel sektörde rekabet olsa da devlet bankalarındaki gibi devlet desteklerinden yararlanamadıkları için oranlar yüksektir. Devlet bankaları kredi oranları her ay değişmekle birlikte genel olarak şöyledir:
ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI
Tüketici kredisi: 1.59
Taşıt kredisi: 1.59
Konut kredisi: 1.37
VAKIFBANK FAİZ ORANLARI
Taşıt kredisi: 1.50’den
İhtiyaç Kredisi: 1.55
Konut Kredisi: 1,37
HALKBANK FAİZ ORANLARI
İhtiyaç kredisi: 1,63
Taşıt kredisi: 1,54
Konut kredisi: 1,38
Yukarıda saydığımız üç büyük devlet bankasının kredi ve faiz oranları en uygun seçeneklerdir. Bu oranlar sabit değildir ve değişkenlik gösterir.
Garanti Devlet Bankası Mı
Garanti bankası özel bir bankadır. Garanti bankası devlet bankası değildir. Doğuş Holding’in sahip olduğu %14,89 oranındaki Garanti Bankası BBVA ve doğuş holdink ortaklığına sahip bir bankadır. BBVA’nın Garanti’deki payı %39,9 dur. Dolayısıyla yukarıda saydığımız bankaların dışında kalan garanti bankası özel bir bankadır.
En iyi Devlet Bankası Hangisi
En çok merak edilen soruların biri de budur. Yukarıda saydığımız bankaların hepsi devlet bankası ama hangisi en iyisi? Değerli okurlar en iyi devlet bankası hangisi gibi bir sorunun tam bir karşılığı yoktur. Yukarıdaki devlet bankalarının her biri alanlarında kendilerini kanıtlamış bankalardır. Bu devlet bankalarının hepsinin arkasında devlet sermayesi vardır. Dolayısıyla En iyi devlet bankası hangisi sorusundan ziyade size bu bankalar ne için gereklidir? sorusu önem kazanır. Örneğin kredi çekecekseniz oranlara bakabilirsiniz.