ÇOCUK YARDIMLARI NASIL ALINIR? Doğumdan Askere Kadar!
Lütfen bu yazımızı baştan sona kadar dikkatlice okuyunuz! Bu yazımızda gebelik döneminden askerlik çağına kadar geçen sürede çocukların alabileceği bütün sosyal yardımları anlattık. Lütfen yazımızı sabırla baştan sona kadar okuyup aklınıza takılan soruları yorum kısmına yazınız!

Değerli okurlarımız bu yazımızda bir kişinin gebelik döneminden doğuma, doğumdan ilk okula ve lise sona kadar geçen sürede hangi sosyal yardımları alabileceğini yazdık. Lütfen bu yazımızı baştan sona kadar dikkatlice okuyup sizin için uygun olan sosyal yardıma başvurun. Şimdi hemen yazımıza başlayalım. Yazımızın ilk başlığı tabiki gebelik yardımı. Gördüğünüz gibi henüz çocuğunuz doğmadan gebelikten itibaren sosyal destek alma şansınız var. Şimdi çocuk yardımları konumuza daha detaylı bakalım.
1-Gebelik Yardımı Parası
Gebelik yardımı Programı, muhtaç durumdaki gebe kadınların gebeliğinin başlangıcından doğumunun gerçekleşmesine kadarki olan süreçte devletin sağlık giderleri için gebe kadınlara yaptığı yardımdır.
Peki gebelik parası ne zaman alınır ? Gebelik yardımından faydalanmak isteyen hamile kadınların bu yardımdan faydalanabilmesi için gebeliğin başlangıcından doğumun gerçekleşeceği güne kadar sağlık kontrol ve takiplerini düzenli olarak yaptırıyor olması gerekir. Çocuk yardımları konusunun ilk başlığı ile başlayalım.
Gebelik yardımının şartları :
- Gebelik yardımına başvuracak kadının hanesinde sosyal güvencesi bulunan bireyin yada bireylerinin bulunmaması. Sosyal güvencesi bulunan kişinin ailenin birinci dereceden akrabası olması şart değil. Resmi ikamet adresi eğer gebe kadınla aynı hanede ise buda yardıma engeldir.
- Ailenin muhtaç durumda olup olmadığı Vakıf mütevelli heyetince onaylanmalıdır. Yani siz gebelik yardımına başvurduğunuzda vakıf tarafından haneniz ziyaret edilecek. Bu ziyarette verdiğiniz bilgiler ve tespit edilen durum çerçevesinde Vakıf mütevelli heyeti son kararı verecektir.
- Hamile ev hanımlarına maaş bağlanması için aranan diğer bir şart ise Sağlık bakanlığı tarafından belirlenen takip ve izlem dönemlerinin aksatılmamasıdır. Yani sağlık kontrollerinizi aksatmayacaksınız.
- Gebelik parası alınabilmesi için sağlık bakanlığı gebe olan kadının düzenli bir şekilde kontrollerini yapmasını istiyor. Bu kontrol ve izlenim dönemi genel olarak 4 döneme ve 9 kez takibe denk gelmektedir.
- Hamile maaşı için aranan diğer bir şart gebe kadın eğer 18 yaş altıysa resmi nikah şartı bulunmalıdır.
Gebelik yardım parası ne kadar?
Gebeliğiniz boyunca toplamda 9×100=900 TL ödeme alacağınız anlamına gelmektedir. Bu ücret PTT’ler tarafından ödenmektedir. Ödemeler 2 ayda bir yapılır.

Gebelik yardımı başvuruları
Başvurular İlçenizdeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfına yapılmaktadır. E devletten de başvuru yapma şansınız var ancak en sağlıklık başvuru yöntemi vakfa bizat giderek başvurmaktır.
Hamilelere Belediye Yardımı Var Mı ?
Sosyal yardımlaşmalar gibi hamilelikte maaş ödemesi yapan ya da hamilelik yardım parası adı altında yardımda bulunan belediyeler bulunmaktadır.
Belediyelerin sosyal hizmetler bölümünde bu tarz yardım ödemeleri yapılmaktadır. Hamileyken para yardımı talep eden bir çok aile olduğu gibi bebek çantası şeklinde yardım talebinde bulunan ailelerde bulunmaktadır. Hamileye destek olmak adına belediyeler bu yardım taleplerini geri çevirmemeye çalışmaktadır.
Çocuk yardımları konumuza devam edelim. Gebelik sürecini bitirip sağlıcakla bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra sosyal destek almaya devam edebilirsiniz. Şimdi de diğer sosyal desteğimiz olan yeni doğan yardımı – şartlı doğum yardımını anlatalım.
2- Yeni Doğan Yardımı – Şartlı Doğum Yardımı
Yeni doğan yardımı yeni doğan bebek parası olarak sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından yeşil kartlı ailelere verilen bir yardımdır. Her doğumda bir kereye mahsus verilir. Diğer ismi şartlı doğum yardımıdır.
Şartlı doğum yardımı, doğumunu yetkili hastanelerde gerçekleştiren vatandaşlara verilir. Bunun için doğum belgelerini il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına iletmeniz yeterli olacaktır. Böylece tek sefere mahsus yapılan nakdi yardımı almaya hak kazanabilirsiniz.
Eğer SYD vakfında daha önce yardım dosyanız mevcut ise yardımınız hemen başlatılacaktır. Eğer daha önce hiç yardım başvurunda bulunmadıysanız yani vakıfta dosyanız yoksa öncelikli olarak kendinize yeni bir dosya açmalısınız.
Şartlı Doğum Parası Ne Kadar ?
Doğum parası yapılan son zam değişikliği ile birlikte 100 TL’den 150 TL‘ye çıkarıldı. Bu yardımı her doğumunuzda yeniden alabilirsiniz. Maddi durumunuzda değişiklik olmadığı sürece her doğumda bunu alma hakkınız vardır.
Bu ödeme her doğumda sadece bir kere yapılmaktadır. Ödemeler PTT üzerinden yapılmaktadır.
Şimdi yukarıdaki yardım yeni doğan vardımı ve bunu Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı verir. Aşağıda anlatacağım doğum yardımını ise İlçenizdeki Sosyal Hizmet Merkezi vermektedir. Aşağıdaki doğum yardımını herkes alabiliyor. Çocuk yardımları konumuza devam edelim.
Doğum Parası ( 1. Çocuk 2. Çocuk Ve 3. Çocuk Yardımı )
Şimdi herkesin yakından bildiği bir yardıma gelelim. Analık parası olarak da bilinen bu yardım bazen de çocuk parası olarak adlandırılıyor. Yasal ismi ise doğum yardımıdır.
1. çocuğa 300 lira 2. çocuğa 400 TL yardım diye de adlandıran vatandaşlarımız vardır.
Doğum parası nasıl alınır? Süt parası başvuru diye araştırdığımızda bunun Türk vatandaşları ile mavi kart sahiplerine ödenen bir yardım olduğunu görmekteyiz. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
- Memurlar: Çalıştıkları kuruma,
- Yeşil kartlılar ve SSK’lı olarak özel sektörde çalışanlar: Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerine başvuru yapmalıdırlar.
Doğum Parası yardımı Şartları Nelerdir ?
Yapmanız gerek işlemler şunlar:
- Doğum yardımı alabilmenin ilk şartı doğum gerçekleştikten sonra nüfus müdürlüğüne giderek Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) üzerinden kayıt işlemi yapılmasıdır. Yani çocuğunuza kimlik çıkarmalısınız.
- Doğum yardımı alabilmeniz için 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında canlı doğum gerçekleştirmiş olmalısınız. Bu tarihten önce ki doğumlar için ödeme yapılmamaktadır.
- 15.05.2015 tarihi ve sonrasında evlatlık edinmişseniz evlat edindiğiniz çocuk için daha önce doğum yardımı alınmış ise tekrar ödeme alamazsınız. Çocuk öz ailesinde kaçıncı çocuk ise ödemenizi de o şekilde alabilirsiniz.
- Ödeme anne ve baba sağ ise anne adına yatırılır. Anne doğum sırasında vefat ederse ödeme babaya yapılır.
- Aile bakanlığının il müdürlüklerine başvuru yapacak vatandaşlar doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurmaları gerekir. Doğum yardımı başvuru dilekçesi doldurulmuş örneği aramanıza gerek yoktur. Kurum size formu verdikten sonra yardımcı olmaktadır.
- Evde doğum yapmış olsanız bile 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında doğum yapmışsanız bu yardımdan faydalanabilirsiniz.

Doğum Parası Yardımı Ne Kadar ?
- Doğum yardımı ödemesi almak için son başvuru tarihi bulunmamaktadır.
- Doğum Yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemeyeceğini de hatırlatalım.
- Eşinden boşanan kadın yeni bir evlilik yapar ve yeni eşinden çocuk sahibi olursa ilk eşinden çocuğu varsa onlar da sıralamaya dahil edilir ve kaçıncı doğumu gerçekleştirmişse ona göre ödeme yapılır.
- Babanın eski eşinden olan çocukları sıralamaya dahil edilmez.
3- Çoklu Doğum (İkiz-Üçüz) Yardımı 2023
Çoklu doğum yapan kadınlara (yani ikiz-üçüz ve dördüz gibi) devlet sosyal yardımda bulunmaktadır. Çoklu doğumu gerçekleştiren kadının maddi yükünü bir nebze olsun hafifletmek isteyen aile bakanlığı çoklu doğum yardımını ailelere vermeye başladı. Gelin şimdi ayrıntılara bakalım.
Çoklu Doğum Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
Çoklu Doğum Yardım başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır.
Çoklu Doğum Yardımı Şartları Nelerdir?
Çoklu doğum yardımına muhtaç durumdaki aileler başvuru yapabilir. Muhtaçlık durumu vakıf mütevelli heyetince tespit edilecektir. Hane de sosyal güvencenin bulunması yardıma engel teşkil etmemektedir.
Çoklu Doğum Yardımı Ne kadar?
Çoklu doğum yardımı çocuk başına 400 TL olarak yapılmaktadır.
Çoklu Doğum Yardımı Nasıl Hesaplanmaktadır ?
Eğer bir çocuğunuz varsa ve ikizlere hamile iseniz ikizlerden herhangi biri 2. diğeri ise 3. çocuk olarak hesaplanır ve çoklu doğum yardımı olarak 1000 TL ödeme alırsınız.
Çoklu Doğum Yardımı Ne Zamana Kadar Sürecek?
Çoklu doğum yardımı en fazla 24 ay sürmektedir.
Çoklu Doğum Parası Nereye Yatar?
Çoklu doğum yardımları PTT’ler aracılığıyla ödenmektedir.
Doğumu yaptıktan sonra gidip doğum yardımını da aldınız ve bundan sonra başvurabileceğiniz başka yardım var mı diye soruyorsunuz! Evet var. Şimdi de çocuğunuz okula başlayana kadar hangi sosyal destekleri alabilir buna bakalım. Yazıyı okumayı bırakma. Sonuna kadar okursan sana mutlaka faydası olacaktır. Çocuk yardımları konusunda en çok merak edilen başlıklardan biri de bu.
4- Aşı Parası – Süt Parası
Aşı parası denen bu ödeme aslında doğumdan sonra da uzun vadede devam etmektedir.
- Çocuk parası olarak da bilinen yardım yeşil kartlı vatandaşlara yapılmaktadır.
- Canlı doğum gerçekleşmesinden hemen sonra başlar çocuğun eğitim çağına gelmesine kadar devam eder.
- Aşı parası kapsamında, 0-6 yaş arası çocuklara, kız veya erkek fark etmeksizin aylık 100 TL (en fazla 72 ay)
- Gebe kadınlara (en fazla 9 ay) ve lohusa kadınlara (en fazla 2 ay) aylık 200 TL
- Hastanede doğum gerçekleştiren kadınlara bir kereye mahsus olmak üzere 500 TL tutarında aşı parası yardımı yapılmaktadır.
Yukarıdaki aşı yardımı Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfından verilir. En büyük şart SSK ama aşağıdaki destekte SSK da engel değil. Hadi detaylı inceleyelim.
Süt Parası Yardımı 2023
Süt Parası Yardımı Nedir?
Süt parası yardımı ya da emzirme ödeneğini SSK ya da Emekli Sandığına bağlı olan anne ya da baba almaktadır. Burada annenin ya da babanın SSK’lı ya da Bağkur’lu olması fark etmemektedir. Eğer doğumdan önce anne ya da babanın sosyal güvencesi kalmamışsa bazı şartlar aranmaktadır. Gelin süt parası şartlarına beraber bakalım
Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?
Süt parası almak isteyen annelerin SGK’lı ya da Bağ-Kur’lu olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurması gerekir. Süt parası yalnızca sosyal güvencesi bulunan annelere değil, kendisinin sosyal sigortası bulunmasa da eşi sigortalı olan anneler de bu yardımdan faydalanabilir. aile.gov.tr süt yardımı başvurusu gerçekleştirebilirsiniz.
Süt Parası Kimler Alabilir?
- Eğer annenin sosyal güvencesi varsa anne, eğer babanın sosyal güvencesi varsa baba süt parasını alabilir. Eğer hem annenin hem babanın sosyal güvencesi yoksa bu durumda annenin ya da babanın doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 120 gün sigorta primini yatırmış olması gerekiyor. Bu şartın anne ya da babadan herhangi biri tarafından yerine getirilmiş olması yeterli. Bu durumda sigortasız anneye süt parası hakkı vardır.
- 657’ye tabi memurlar bu yardımdan faydalanamaz.
- GSS borcunuzun bulunmaması gerekiyor.
- Doğum gerçekleştikten 5 yıl sonrasına kadar bu yardımı alabilirsiniz. Aksi takdirde hakkınız yanacaktır.
Emzirme Ödeneğinde Hak Düşürücü Süre
Emzirme ödeneği alabilmek için belli bir süre içerisinde talep etmek gerekir. Bu sürenin dolmaması için doğumdan sonra 5 yıl içerisinde süt parası başvurusu yapmak gerekir.
5- Şartlı Sağlık Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır ?
Şartlı sağlık yardımı başvuruları il yada ilçenizde ki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına yapılmaktadır. Başvuru yapmak için kimliğiniz yeterlidir. Şartlı sağlık yardımı başvuru formu doldurmanıza gerek bulunmamaktadır. Şartlı sağlık yardım başvurusu e devlet üzerinden yapılmamakta olup sonuçlar e devlet üzerinden takip edilebilmektedir. Yani e devlet üzerinden şartlı sağlık yardımı sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
Şartlı Sağlık Yardımı Parası Nereden Alınır ?
Şartlı sağlık yardımı parası PTT şubelerinden alınmaktadır. Size en yakın PTT şubesinden bu yardımları çekebilirsiniz. Eğer PTT kartınız varsa bu para PTT kartlarına da yatırılmaktadır. Bu sayede sıra bekleme
Şartlı Eğitim Yardımı Almanın Şartları
- Sadece anne-babanın değil ,hanede varsa yaşayan diğer bireylerinde Sosyal Güvencesi bulunmamalı.
Dipnot:
Bu konuda bazı kafa karışıklıklarını gidermekte fayda var. Bazı ailelerin SGK kaydı olmasına rağmen çocuk eğitimi için verilen yardımdan faydalanırken bazıları faydalanamamaktadır. Bunun sebebi ise şu. Yakın zamanda açıklanan istihdam teşvik yardımları.
Örnekle açıklayalım. Mesela X kişisinin eğitim parası yardımı yok ve sigortalı olarak çalışıyor yada hanesinde SGK kaydı bulunan bir yada bir kaç kişi var. Bu vatandaş çocuk parasından yararlanamaz. Sebebi ise bütünleşik sosyal yardım sistemi hanede sigortalı varsa yardımın başlatılmasını kabul etmemesidir.
Diğer Örneğimizde ise;
Y kişisine bakalım şimdide. Y kişinin halihazırda eğitim parası yardımı var ve yardımdan faydalanıyor. Daha sonra bu Y kişisi bir SGK’lı iş buldu ve işe başladı. Bu vatandaşın çocuk yardımları istihdam teşvik yasası gereği 1 yıl kesilmiyor. Ancak Y kişisinin bu 1 yıllık süre zarfında yeni bir çocuğu olursa yada okul çağına gelip okula başlayan çocuğu olursa oda bu yardımdan o çocuk için faydalanamayacak.
Çünkü sistem aynı ve sigortalı olan haneye okul parası kaydı yapılamıyor. Peki neden okula başlayan çocuğun parası başlatılamıyor. Çünkü vakıflarda kullanılan yardım sisteminde aşı parasından eğitim yardımına geçiş elle yani manuel yapılıyor. Dolayısıyla önce sağlık yardımı iptal ediliyor ardından eğitim yardımı başlatılıyor. Haliyle eğitim yardımı başvurusu sisteme tanımlanmak istediğinde sistem sigorta kaydını görüyor ve okul parasını başlatmaya izin vermiyor.
- Hanede ki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ünü geçmemeli. Buda 2023 yılı için 2835 TL’dir.
- Ayrıca her vakıf mütevelli heyeti kendi içerisinde çeşitli şartlar koymaktadır. Bunlardan bazıları adınıza kayıtlı arazi miktarının maksimum ne kadar olacağı, araç kaydı varsa aracın yaş sınırı vs.
Küçük bir dipnot eklemekte fayda görüyoruz. Eğitim çağına gelmiş bir çocuğunuz varsa ve okula kaydını yapmışsanız bağlı olduğunuz Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına haber vermeniz menfaatinize olacaktır. Yeni doğan çocuklar ve eğitimine yeni başlamış çocuklar sistem tarafından otomatik olarak tanımlanmıyor olup manuel işlem yapılmaktadır.
Eğer bahsettiğimiz durum değişiklikleri gerçekleşmiş ise ya siz Vakıfa giderek durumu haber vereceksiniz yada yılda bir kez yapılan hane ziyaretinizin zamanını bekleyip evinize gelen sosyal inceleme görevlisine bilgi vereceksiniz. Bir çok ailenin bu durumdan haberdar olmadığı anlaşılmıştır.

6- Şartlı Eğitim Yardımı
Eğer öğrenciniz devamsızlık yapmıyorsa ve evinizde sigortalı çalışan bulunmuyorsa bu sosyal desteğe de başvurun deriz. Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfından yapacağınız başvurunuz en geç bir ay içinde sonuçlanır. Kişi başı geliriniz asgari ücretin 1/3’ünü geçmiyorsa ve sağlık güvenceniz yoksa bu desteğe mutlaka başvurun. Peki ne kadar destek alacaksınız? İşte cevabı:
2023 Ocak ayında yapılan son değişiklik ile son durum şöyle:
- İlköğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 90 TL,
- İlköğretime devam eden kız öğrenci için aylık 100 TL,
- Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için aylık 130 TL,
- Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için aylık 150 TL’dir.
Şartlı eğitim yardımı lise öğrencileri için de önem arz etmekte ve eğitim hayatlarını devam ettirebilmeleri için bir nebze destek mahiyeti taşımaktadır. Şartlı eğitim yardımı ne kadar 2023 aralığında yapılan son zamlarla miktarlar bu şekilde değişmiştir.
Şimdi hayırlısı ile çocuk büyüdü ve pilava kaşık saplamadan önce askere gönderelim dediniz :) askerlik beklemez gitmek lazım ama ya geride kalanlar? Oğlunuz askere gitttiğinde sizler destek alabilirsiniz. Oğlunuz evli ise eşi ve çocukları, bekarsa annesi bu yardımdan yararlanır. Hadi Çocuk yardımları konumuza kaldığımız yerden devam edelim.
7- Askerlik Maaşı Şartları Nelerdir ?
- Askerlik maaşı başvurusunda asker ailesine para yardımı yapılabilmesi için, askere giden şahısın medeni durumuna bakılır. Eğer bekarsa önce anneye asker maaşı verilir. Annesi hayatta değilse babasına ödeme yapılır. Eğer şahıs evliyse resmi nikahlı eşine ödeme yapılmaktadır. Asker ailesine yardım parası bu şekilde bir hiyerarşi izlemektedir diyebiliriz.
- Muhtaç asker ailesi yardımı resmi nikahı bulunmayan eşlere verilmemektedir. Asker eşine para yardımı başvurusunda bulunmak isteyen çiftler bu ayrıntıya dikkat etmeli.
- Aileler bu ödemeyi en fazla 12 ay süreyle alabilmektedir. Asker ailesine yapılacak ödeme ,başvuru tarihi itibariyle değil Vakıf mütevelli heyetinin onayından geçtikten sonra hesaplanmaktadır.
- Asker ailesine yardım şartları arasında belki de en önemlisi yardımdan faydalanabilmek için ailede kişi başına düşen gelir 3.833,00 TL’yi geçmemeli. Bu rakam 2023 muhtaçlık sınırıdır. Muhtaçlık sınırı asgari ücretin 1/3 ünü temsil etmektedir.
- Muhtaç asker aylığı konusunda ki diğer bir madde ise dulluk maaşı alan vatandaşlar çocuğu için askerlik maaşına başvuru yapamaz. Fakat çocuk parası(ŞNT-Şartlı eğitim yardımı-Şartlı Sağlık Yardımı-gebelik maaşı) alanlar bu yardımdan faydalanabilirler.
- Asker ailesine yardım başvurusu şartları arasında son maddemiz ise Yaşlılık ve Engelli maaşı alan kişiler de bu yardım için başvuru yapabilir. Hangi maaşları beraber alabilirim adlı yazımızı okumak için tıklayın. Son olarak da başvuru yapacak kişinin herhangi bir sosyal güvencesinin de olmaması gerektiğinin altını çizelim.
Asker Annesi Maaşı Almak İçin Nereye Başvurulur ?
Asker ailesi yardım başvurusu nasıl yapılır ve şartları nelerdir yukarıda ayrıntıları ile bahsettik. Peki asker annesi maaşı için nereye başvuracak ? Asker karısına maaş işlemleri nerede yapılıyor ? Asker annesi maaşı almak için nereye başvurulur ?
Askerlik yardım parası için bağlı olduğunuz il yada ilçede ki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilirsiniz. Askere gidenlerin ailelerine ödeme başvurusu işlemleri için T.C. Nüfus cüzdanınız yeterlidir. Eğer bir ilçede ikamet ediyorsanız Kaymakamlık asker yardımı için başvurulabilecek diğer bir noktadır.
Askerlik Maaşı Ne Kadar ?
Er asker maaşı yada diğer ismi ile Asker ailesi maaşı ne kadar şimdi de buna bakalım beraber.
Asker ailesine maaş yardımı yapılan son zam ile aylık 1000 TL olmak üzere 2 ayda bir 2.000 TL’dir. Asker ailelerine verilen para yardımı vatandaşların PTT’deki hesaplarına yatırılmaktadır. Oğlu yada eşi askere gidene 2 ayda bir 1.000 TL olarak verilen bu yardımı almak için çift ayların son haftasını beklemelisiniz.
Muhtaç Asker Çocuğu Maaşı Nedir?
Asker ailesine yardım parası olarak sadece asker eşine yada anne-babasına ödeme yapılmaz. Babası askerde olan çocukların harçlıkları da devletten. Yani babası askere giden çocuğa da maaş bağlanmaktadır.
Asker çocuğu yardımı; babası askerlik vazifesi yapan çocukların muhtaç durumda ki ailesine ,çocuk başına yapılan yardımdır. Askere giden kişinin çocuğuna maaş ödemesi ,babaları askerlik vazifesini tamamlayana kadar yapılmaktadır.
Asker Çocuğu Maaşına Kimler Başvuru Yapabilir?
Asker çocuğu yardımından kimler faydalanabilir gelin maddeler halince bakalım
- Öncelikle çocukların asker çocuğu yardımından faydalanabilmesi için annenin asker ailesi yardımından faydalanıyor olması gerekiyor. Asker ailesi yardımı bağlanmadan asker çocuğu maaşı bağlanamamaktadır. Fakat ikisinin de başvurusu beraber alınmaktadır.
- Yardımı alacak anne, baba yada eşin Sosyal Güvencesinin bulunmaması gerekiyor. Fakat bunlar dışında ailede sosyal güvencesi olan bir bireyin bulunması bu yardımın alınmasına engel değildir. Yani çocuklar adına bu yardımı alacak kişinin Sosyal Güvencesi olmamalı.
- Çocukların 18 yaşını doldurmamış ve bekar olması gerekmektedir.
- Sosyal ve Ekonomik Destek Yardımından (SED) yararlanmıyor olması gerekiyor. ( SED nedir nasıl alınır adlı yazımızı buraya tıklayarak okumalısınız.
- Çocukların kuruluşlarda koruma ve bakım altında bulunmaması gerekiyor. Yani çocuk esirgeme kurumunda yada yatılı devlet korumasında olmamalı.
- Diğer kurumlardan asker yardımı adı altında yardım almaması gerekiyor.
- Fayda sahibi kapsamında 2022 aylığı alan kişiler çocuklar adına bu yardımdan faydalanamaz. Yani çocuklar adına yardımı alacak kişi engelli ve yaşlılık aylığı almıyor olmalı.
- Bu yardımdan faydalanan kişinin öksüz-yetim aylığından faydalanamayacağını da hatırlatalım.
Asker Çocuğu Maaş Başvurusu Nereye Yapılır ?
Asker yakın aylığında ve asker eşine maaş yardımında olduğu gibi asker çocuğuna maaş yardımdan faydalanabilmek için müracaatlar yine ikamet edilen il/ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) yapılmaktadır. Başvuru sırasında Asker aile yardımı dilekçe örneği aramanıza gerek yok. Bunun için bir dilekçe doldurulmamaktadır. Beyanınız ve kimliğiniz yeterli.
Eğer vakıfta dosyanız varsa kimliğiniz ile başvurmanız yeterli olacaktır . Daha önce açılmış bir dosyanız yoksa başvuru dilekçesine gerek kalmadan yeşilkart başvurusu yaptığınızda askerlik çocuğu maaş başvurunuzda işleme alınacaktır. Yeşilkartlı asker ailesi maaşı için başvururken kimliği ile başvurması yeterli.
Asker Çocuğu Aylığı 2023 İçin Ne Kadar ?
Asker Çocuğuna maaşı son yapılan zam ile aylık 350 TL olmak üzere her iki ayda bir 700 TL tutarında düzenli nakdi ödeme yapılır. Bu miktar her çocuk için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Asker ailelerine ödenen aylığın limiti yoktur.
Yani eğer 3 çocuğunuz varsa 2 ayda bir 1.200 TL maaş alabileceksiniz. Annenin de 2 ayda bir 2000 TL alacağını hesaplarsak alacağınız bu miktar 3.200 TL ‘yi bulmaktadır. Tabi 2 ayda bir. Bu rakam çocuk sayısı arttıkça daha da artmaktadır. Askere giden kişilerin büyük bir kısmının evli ve çocuklu olduğunu düşürsek bu 2.200 TL ‘nin hayal olmadığına sizlerde hak vereceksiniz.
Belediyelerden Asker Ailelerine Yardım
Bazı belediyelerin asker ailesine maaş olmasa da yardım yaptığı da bilinmektedir. Tabi hangi belediyelerin asker ailelerine yardım yaptığını bizzat belediyelerin sosyal hizmetler birimine başvurarak öğrenebilirsiniz.
Tabi belediye asker yardımı yaparken ailede bir takım şartlar arayacaktır. Muhtaç durumda olmayan ailelerin başvurularının reddedilmesi içten bile değil. Peki belediye asker asker yardımı olarak neler vermektedir.
Bildiğimiz kadarıyla belediye asker çantası adı altında bir yardım paketi sunmaktadır. Tabi belediye asker çantası içerisinde neler bulunuyor emin değiliz. Ama yine de haberiniz olsun istedik.
Asker ailelerine para yardımı yapan başka özel kuruluşlar ve derneklerde bulunmaktadır. Asker ailelerine para yardımı yapan bu dernek ve kuruluşların bir takım özel şartlar aradığını da yine ekleyelim.
Asker yardım parası konusunda anlatacaklarımız bu kadar. Asker ailesi olmak zor. Asker eşine 2 ayda bir 1000 TL yardım ödemesi elbette ki ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecektir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi asker eşine yapılan yardım sosyal yardımlaşma vakıfları ile sınırlı değil. Asker eşine kira yardımı yapan bu özel kuruluşlara da yardım başvurusu yapmalısınız.
Asker ailesi sağlık sigortası yine devlet tarafından karşılanmaktadır. Asker ailesine ödenen maaş kahraman Mehmetçiklerimizin yükünü hafifletmek adına veriliyor. Asker annesine verilen maaş anaların maddi yükünü almak adına veriliyor.
Şimdi bu sosyal desteklerden bahsederken konu askerliğe kadar geldi. Ancak geçen seneden beri verilen aile destek bileşenini de unutmamak lazım. Burada da çocuklu ailelere destek sağlanmaktadır.
8- Çocuk Destek Bileşeni Nedir?
Yoksul ailelerin çocuklarının korunması kapsamı altında şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, SED yardımı, burs ve eğitim yardımı verilmektedir. Muhtaçlık sınırı altında kalan aileler çocuk destek bileşeninden faydalanabiliyor. Bu yardım kapsamında çocukların eğitim, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını karşılamak mümkündür. Yardım paraları her ay ebeveynlerin PTT hesaplarına yatırılacak.
Çocuk Destek Bileşeni Yardım Parası Ne Kadar?
Çocuk destek bileşeni yardım parası kişilerin durumuna göre 350 TL ile 650 TL arasında yatırılmaktadır. 1-2 çocuklu ailelere 350 TL, 3 çocuklu ailelere 450 TL, 4 çocuklu ailelere 450 TL, 5 ve daha fazla çocuğu olanlara 650 TL verilmektedir.
Çocuk Destek Bileşeni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Çocuk destek bileşeni başvurusu yalnızca geliri asgari ücretin 1/3’ü altında kalan kişiler tarafından yapılabilmektedir. Başvurular e-devlet üzerinden yapılabilir. Bunun için buraya tıklayabilirsiniz. Ön başvurular ise ALO 183 ya da ALO 144 üzerinden gerçekleşebilir. Yukarıda verdiğimiz link üzerinden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen diğer yardımlara da başvuru yapabilirsiniz. Eğer e-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek kolayca başvuru yapabilirsiniz.
Çocuk Destek Bileşeni Başvuru Şartları
- T.C vatandaşı olmak
- Muhtaçlık sınırının altında kalmak
- Kendi üzerine ya da hane bireylerinin üzerine kayıtlı mal beyanının bulunmaması
- Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından ayni ya da nakdi yardım alıyor olmak
Yukarıda belirtilen şartları taşıyan ebeveynler çocuk destek bileşeni başvurusu yapabilir.
Çocuk Destek Bileşeni Başvuru Formu
Çocuk destek bileşeni için e-devletten de başvuru yapsanız sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından da yapsanız mutlaka başvuru formu doldurmanız gerekir. Başvuru formunda kişilerin mesleğine, hanede yaşayan kişi sayısı, muhtaçlıklarını tespit edebilecek diğer sorular sorulmaktadır. Bu soruların kesinlikle doğru cevaplandırılması gerekir. Aksi taktirde başvurular kesinlikle iptal edilecektir.
Teslim etmeniz gereken belgeler bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma derneğine göre farklılık gösterir.
Şimdi de engelli çocuklarımız için verilen sosyal desteklerden bahsedelim. 18 yaş altı engelli çocuklara verilen sosyal yardımları aşağıdaki gibi detaylandırabiliriz.

9- 18 Yaş Altı Engelli Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır
Engelli aylıklarında olduğu gibi 18 yaş altı engelli maaşı içinde bağlı olduğunuz ilçedeki Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmalısınız. Başvuru sırasında hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu Raporu istenecektir. Ayrıca başvuran kişi ,engellinin anne veya babası değilse velayet belgesi istenecektir. 18 yaş altı engelli kişinin anne ve babası boşanmışsa velayet kimdeyse o kişi başvuru yapabilir. Yada anne-babanın vefat etmesi durumunda velayeti alan kişi başvuru yapabilmektedir.
Engelli yakını aylığı alan kişiyle engelli aynı hanede yaşaması gerekmektedir. Yani ikametgahları aynı evde olmalıdır. Aksi durumda yardım başvurunuz kabul edilmeyecektir. Engelli çocukla aynı hanede ikamet etmediği halde 18 yaş altı engelli yakın aylığı aldığı tespit edilen kişilerinde engelli aylıkları kesilme yoluna gidilebilir. Ayrıca 18 yaş altı engelli çocuğun bakımını üstlenen kişi eğer engelli çocukla aynı hanede oturuyor görünmesine rağmen fiili olarak adreste oturmuyorsa maaştan faydalanamaz. Ayrıca engelli çocuğun ihtiyaçları bakıcısı tarafından giderilmiyor ve alınan maaş başka alanlara harcanıyorsa engelli aylığı yine iptal edilebilir. Engelli maaşı neden kesilir adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca kendisi için engelli aylığı alan kişi ,aynı zamanda çocuğu için engelli yakını aylığı alabilmesi için %40-69 arası engelli aylığı alıyor olmalıdır. %70 ve üzeri engelli aylığı olan kişi engelli yakını aylığı alamaz. Sebebini az çok tahmin edebiliyorsunuzdur.%70 ve üstü engel oranı bakıcı aylığına hak edenlerden sonra en yüksek rapor sınırıdır.%70 engeli olan bir insanın bir başka engelliye bakması elbette ki zor olacaktır. Bu yüzden %70 ve üstü raporu bulunanlar engelli çocuk alığı alamaz.
Engelli yakın aylığını alacak olan anne-babanın SGK kaydı bulunmamalı. Ancak aynı adreste ikamet eden kardeş yada akrabaların SGK kaydının bulunması yardıma engel değildir. Engelli Yakın Aylığı bağlanabilmesi için hanede bulunan gelir ve mal varlığının kişi başına düşen muhtaçlık sınırını geçmemesi gerekir. 2023 yılı için muhtaçlık sınırı kişi başı 3.800 TL‘dir. Eğer hanede kişi sayısına düşen gelir 3800 TL den fazla ise Engelli Yakın Aylığı ret edilmektedir.
18 Yaş Altı Engelli Aylığı Ne Kadar ?
18 yaş altı engelli aylığı 2023 itibari ile 1874 TL TL’dir.
Şimdi de en çok merak edilen sosyal yardımlardan bir tanesine sıra geldi. Sosyal Ve Ekonomik Destek nedir? Kimler bu desteği alabilir ? Hemen detaylara bakalım! Bu arada eşiniz çalışabilecek durumdaysa bu başlığı direk geçebilirsiniz!
10- Sed Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır ? SED Yardımı Nedir ?
Sed yardımı başvurusu anlatmadan önce SED yardımı ne demek SED yardımı kimlere verilir ona bakalım. Sosyal Ekonomik Destek (SED) Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bağlamış olduğu bir yardımdır. Bu yardım yoksulluk içinde bulunup temel ihtiyaçlarını dahil karşılamakta zorluk çeken ailelerin çocuklarını belli bir süre zarfında korumak adına çocuklara yapılan maddi ve Psiko-Sosyal desteğin adıdır. SED ne demek? SED yardımı nedir? Baktıktan sonra şimdi de kimler SED yardımı alır beraber bakalım.
SED Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yoksul ve ihtiyaç sahibi bireyler ikamet ettikleri şehirden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapabilirler. Ön başvuruları da e-devlet üzerinden yapılabilir. E devlet üzerinden başvuru yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru üzerinden deneyebilirsiniz.
Kimler SED Yardımı Alabilir ?
- Bakım evlerinde bulunan çocuklardan maddi destek ile ailelerine dönebilecek durumda olan çocuklara
- Maddi olarak korunmazsa müşkül duruma düşecek durumdaki çocuklara
- Yaşanan afet, sel ve yangın gibi durumlardan dolayı çocuğuna bakamayacak duruma gelen ailelerin çocuklarına
- Eşi vefat eden dul bayanlar
- Eşi cezaevinde olan kişiler
- Eşi olduğu halde engelli olduğu için çalışamayacak durumda olan kişiler
- Eşinden ayrılmış olan ve aynı zamanda herhangi bir işte çalışamayan kişiler
SED yardımı başvurusu yapılabilir.
SED Yardımı Başvurusu Yapanlara Kaç Ayda Bir Ödeme Yapılır ?
SED yardımı alanlar bu yardımı 2 şekilde almaktadır.
1-Süreli: Onayda belirtilen süre zarfı boyunca her ay ödeme almaktadırlar.
2-Geçici: Yılda en fazla 2 kez ödeme yapılır.
SED Yardımı Başvurusu Nereye Yapılır?
SED yardımı başvuru 2 farklı şekilde yapılabilir;
- Sosyal Hizmetler Müdürlüğü; İkamet ettiğiniz ilçedeki Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne giderek başvuru formunu doldurup SED yardım başvuru gerçekleştirebilirsiniz.
- E-devlet; E-devlet giriş bilgileriniz ile sisteme giriş sağlayarak SED yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
SED Yardımı Ne Kadar ?
SED yardımına başvuru yapanların merak ettiği bir diğer soru ise SED yardımı ne kadar sorusudur. SED yardımı 2023’de ne kadar olacak sorusu cevap buldu. SED yardımı ödeme miktarı aşağıdaki gibidir.
Sosyal yardımlara zam yapıldıktan sonra sed maaşları ise zamdan sonra şu şekilde şekillenmiştir:
- Okul öncesi Çocukların maaşları 2060 TL’den 2421 TL’ye
- 1-8 Sınıf öğrenci maaşları 3090 TL’den 3632 TL’ye
- 9-12 Sınıf Öğrenci maaşları 2.535 TL’den 3.296 TL’ye
- Ortaokul seviyesinde olup da okula gitmeyen 2011 TL’den 3874 TL’ye
- Yüksek Okul Öğrenci maaşları ise 3708 TL’den 4358 TL’ye çıkarılmıştır.
- Kuruluş bakımından ayrılan gençler 1937 TL ye yükseltilmiştir.
Peki SED yardımı ödemeleri nereden alınır ? SED yardımı ödemeleri kişilerin adına açılan banka hesaplarına aktarılmaktadır. Sosyal hizmet merkezleri genellikle devlet bankaları ile çalışmaktadır. Bu durumda çoğu kişi Ziraat Bankasından bu maaşı almaktadır.-
SED yardımı kayıt bulunamadı ne demek ?
Bu hatayı almanız durumunda başvuru yaptığınız Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüğünü arayabilirsiniz.
SED yardımı kayıt bulunamadı hatası vatandaşların sık karşılaştığı hatalardan. SED yardımı kayıt bulunamadi hatası yardımınızın kesildiğinin yada başvurunuzun kabul edilmediğinin habercisi olabilir.
3 tane küçük cocuklarim var eşim tek çalışıyor gelirimiz yetmiyor kiraciyim ihtiyaç sahibiyim çocuklarım yeni okula basladi yetmiyor tane cocuk okula gidiyor lutfen yardim edin
eşim ceza evinde sed başvuru yaptım okul öncesi yardımı alıyorum 2421 lira aile yardımıda alıyorum 1600 3 çocugum var 16 yaş 12 yaş 10 aylık okula gidenler içinde verilir mi başvuru yapsam