Bina Sağlamlık Tespiti Nasıl Yapılır?
Bina Sağlamlık Tespiti hakkında her şey bu yazımızda mevcut. Sizler de depremden zarar görmemek için binanızı mutlaka kontrol ettirin.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra binalarının güvenliğinden endişelenen kişilerin sayısı gün geçtikçe daha çok artıyor. Özellikle İstanbul şehrinde yapı testi için rekor başvuru bulunuyor. Binaların yıkılıp yeniden yaptırılmasındansa güçlendirilmesi en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Peki herkes bina sağlamlık tespiti yaptırabiliyor mu? Mahkeme bu aşamada devreye giriyor mu?
Bina Sağlamlık Testi
Bina sağlamlık tespiti için tek bir kat malikinin başvurusu yeterli olur mu? Eğer ücretsiz bir şekilde İBB’ye başvurulacaksa bir kişinin başvurusu yeterli. Ancak, ücretli bir test istenecekse bunun maliyetini karşılamak adına en azından kat malikleriyle görüşmekte ve duruma göre karar almakta fayda olacaktır.
Kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak için başvuruluyorsa eğer, binanın riskli yapı olup olmadığını anlamak için bir tek malik başvurabilir. Bina riskli çıkarsa başvuru sonucu kentsel dönüşüm yasası uyarınca önce 60 gün sonra 30 gün süre verilir. Bu süre içerisinde binanın yıkılması ya da tahliye edilmesi istenir. Eğer binayı yıkmazsanız kamu kurumları gelir ve yıkar.
Kentsel dönüşüm yasasına başvurduğunuzda binanız riskliyse geri dönüşü hiçbir şekilde olmayacaktır. Özel bir test sonucunda binanızın çürük olduğu ve bu nedenden dolayı da güçlendirme ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Özel yaptırıldığından dolayı kentsel dönüşüm yasasına başvurmadığınız sürece aynı süreç işlemiyor ancak, binanız çok ağır hasarlıysa kamu kurumları gelip yıkabilir.
Başvurular Nasıl Yapılıyor?
Binasının riskli bir yapıda olduğunu düşünen ya da depreme karşı dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca belirlenen kurum ve kuruluşlara başvurarak bu testi gerçekleştirebiliyor!
Bakanlığın internet sitesinde başvurulabilecek meslek odaları, belediyeler, kamu kurumları, üniversiteler ile özel kuruluşlar ve firmalar bulunuyor. Yalnızca betondan numune alınarak gerçekleştirilen tarama işleminin ardından risk tespit raporu kısa bir süre içerisinde çıkabiliyor. Binanın farklı yerlerinden karotların alınmış olduğu, farklı işlemlerin gerçekleştirildiği ve aynı zamanda numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama için daha uzun süreye gereksinim duyuluyor.
Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri karşılıyor. Testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Bina sağlamlık tespiti için lisanslı firmalar her kattan karot alıyor. Alınmış olunan bu numuneler inşaat mühendisleri tarafından basınç testine sokuluyor. Binada kullanılmış olan betonun taşıma kapasitesine bakılıyor. Korozyon oluşup oluşmadığı dikkatli bir şekilde kontrol ediliyor. Kullanılan demirin projeye uygunluğu ve de zemin kontrol ediliyor. Daha detaylı bilgiler için YouTube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz;