Güncel Konular

Avukat Maaşları Ne Kadar Oldu ?

Avukat maaşları avukatlık mesleğini tercih edecekler için merak konusu diyebiliriz. Yeni avukat olmuş yada bu bölümü tercih edecekler için detaylı bilgi haberimizde.

Avukat maaşları ne kadar anlatmadan önce kısaca avukatlıktan bahsedelim. Avukat, 4 yıllık hukuk fakültesini bitirmiş, avukat olmak için gerekli olan staj işlemini tamamlamış ve belli bir kuruma bağlı olarak çalışan kişilere denilmektedir. Belli bir yere bağlı diyoruz çünkü avukatlar ya özel sektör de yada kamu sektöründe çalışmaktadır. Kamu sektöründe çalışan avukatlar barolara bağlı olarak çalışırken Holdinglerde, şirketler de ve bankalarda çalışan avukatlar ise bir baroya bağlı olmak zorunda değildirler.

Avukat Nasıl Olunur ?

Avukatlık mesleği her ne kadar modern zamanın bir mesleği olarak görülse de aslında öyle değil. Avukatlık mesleği binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İnsanların ve toplumların belli bir kurallar çerçevesinde yaşamak ve bu kurallar içerisinde haksızlıklara uğramamak için kendilerini savunacak, kendi hak ve özgürlüklerini tam olarak bilemese de bilen biri tarafından müdafaa edilme ihtiyacı çok eskilere dayanmaktadır.

İşte bu ihtiyaçlar hukuk fakültelerinin doğuşunu hazırlamış ve dünyanın dört bir yanında hukuk fakülteleri açılmıştır. Bu fakültelerden nitelikli ve yasaları çok iyi bilen mezunlar verilmiştir. Ülkemizde bu gelişmelerden nasibini almış ve ülkemizde de bir çok hukuk fakültesi açılmıştır.

Ülkemizde ki hukuk fakülteleri 4 yıllık lisans programlarıdır. Ancak bazı üniversitelerde 1 yıllık hazırlık sınıfı da bulunmaktadır. Bu 4 yıllık zaman zarfından öğrencilere hukukun bütün incelikleri öğretilir ve mezun edilir. Mezun olan öğrenciler bir yıl boyunca barolara bağlı olarak staj yaparlar. Baroya bağlı olmadan staj yapmaları mümkün değildir.

Stajını da tamamlayan avukatlar mezun olduktan sonra eğer bir baroya bağlı çalışmak isterlerse yani kamuda çalışmak isterlerse KPSS sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir. KPSS sınavında başarılı olan kişiler baroya bağlı olarak çeşitli görevlere verilirler.

Eğer kendi büronuzu açmak yada özel bir şirkette çalışmak isterseniz KPSS sınavına girmenize gerek kalmayacaktır. Burada aldığı avukatlık maaşı ile mesleğini icra eder.

Avukat maaslari
Avukat maaşları

Kamuda Avukat Nasıl Olunur ?

Eğer devlet kadrosunda avukat olmayı planlıyorsanız bir takım şartları yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu şartlar şöyle:

  • T.C. Vatandaşı olmak
  • Hukuk Fakültesi mezunu olmak
  • Avukatlık yapmaya engel herhangi bir sağlık durumunun bulunmaması
  • Avukatlık stajını yapmış olmak
  • Kayıtlı olan baronun sınırlarında ikamet etmek

Bu şartları taşıyan bireyler KPSS sınavına girerek P3 puan türünden en az 70 puan alması beklenir. Bu puanı alan avukat adayları mülakata tabi tutulur. Mülakatı olumlu geçen kişiler kamuda çalışmaya başlarlar. Ancak ülkemizde devlet avukatlarının yoğun bir şekilde çalıştığını bilmemiz gerekir. Kamu kurumuna atanan avukatlar ise çalıştıkları kamu kurumun adına açılan davalara bakar savunmasını yapar.

Serbest Avukat Nasıl Olunur ?

Kendi hukuk bürosunu açan avukatlar serbest avukatlar olarak adlandırılır. Bu avukatlar genellikle kendilerine ait ofislerde bu işlemleri yürütürler. Ancak yeni mezun olan avukatlar için pekte tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü bir şirkete bağlı olarak avukatlık yapan bireyleri mesai saatleri kamuda alışan avukatlara göre daha kısıtlı olabiliyor. Ayrıca çalıştığınız şirkette hangi tür davalarla karşı karşıya kalacağınızı bilemeyebilirsiniz.

Bu durumda tecrübe edecek vaktiniz olmayabilir. Kaybedilen her dava sizin için eksi puan olabilir. Bu durumda tecrübeniz artana kadar baroya bağlı çalışmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

Şimdi gelelim esas soruya. Avukat maaşları ne kadar ?

Avukat Maaşları Ne Kadar ?

Avukat maaşları avukat adaylarının en çok merak ettiği konulardan. Ancak hukuk maaşları konusunda net bir cevap vermek çok zor. Çünkü avukat maaşları özel sektörde ve kamu sektöründe farklılık göstermektedir. Bu yüzden burada özel avukat maaşları ile devlet avukat maaşları arasında ki fark gözetilerek rakamlar verilecektir.

Ozel kurumda avukat ucretleri
Özel kurumda avukat ücretleri

A) Özel Avukat Maaşları

Özel avukat maaşları konusunda cömert olsa da yoğun çalışma temposundan dolayı verdikleri maaşların fazlasıyla yerinde olduğu söylenebilir.  Bu maaşlar haftanın 6 günü çalışma durumu olan avukatlar için pekte fazla sayılmaz. Şimdi de bu başlıklara bakalım.

a) Holding Avukat Maaşı

Holding avukat maaşları konusunda cömert olan iş yerlerinden. Ancak holdingde çalışan avukatların işinin epey zor olduğu söylenebilir. Çünkü holdingde  bir çok konuda savunma yapmak yada dava açmak zorunda kalabiliyorlar. Buda mesleğe hakim olmayı gerektiren bir durumdur.

Holding avukat maaşları ortalama 5500 TL  ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Elbette ki verilen bu rakamlar yaklaşık rakamlar olup sizin iş tecrübenize ve çalıştığınız holdingin büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Serbest avukat maaşlarının bu denli yüksek olabildiği durumlarda iş yükü de artmaktadır. Şirket avukat maaşı ne kadar sorusunun cevabı bölgeden bölgeye değişmektedir. Büyük şehirlerde yol yardımı da bu maaşa eklenebilmektedir.

b) Banka Avukat Maaşı

Bankada çalışan avukatları da özel ve kamu olarak ikiye ayırmalıyız Kamu bankalarında çalışan avukatlar üç ayda bir bir maaş ikramiye, yılda 6 maaş üst limitli vekalet ücreti, yılda üç maaşa kadar temettü alabilmektedir. Ortalama aylık 8-10 bin TL civarı bir tutar elde edebilmektedirler. Bunun yanında özel sağlık sigortası imkanı da vardır. 

Özel bankalarda alışan avukatlar ise ortalama 4000 TL ile 7000 TL arasında maaş almaktadır. Bu rakam bankadan bankaya değişebilmektedir. Banka avukat maaşları özel yada kamu bankalar arasında farklılaşmaktadır. Özellikle yeni başlayan avukat maaşı bir miktar daha düşük olabilmektedir. Yeni başlayan hukuk maaşı kısa zamanda artabilmektedir.

c) Stajyer Avukat Maaşı 

Stajyer avukatlık maaşı ise 4.250 TL ile 4.750 TL arasında değişmektedir. Tabi bu rakamlar değişebilmektedir. Stajyer avukat maaşı her yıl zamlanmaktadır.

Serbest avukat maaşları bu şekilde. Bir de devlet avukat maaşları nasıl ona bakalım.

Kamuda avukat maasi
Kamuda avukat maaşı

B) Devlet Avukat Maaşları

Devlet avukat maaşları konusunda özel sektöre oranla daha iyi diyebiliriz. Serbest avukat maaşları sadece iyi ve büyük bir şirkette çalışırsanız sizi tatmin edici bir maaş verirken devlet avukat aylıkları bu konuda biraz daha cömert diyebiliriz.

Hizmette birinci yılı olan bir avukat ortalama 5.457 TL alırken hizmette 12 yılı dolan bir avukat ise 5.860 TL maaş almaktadır.12 yılla 25 yıl arasında görev yapmış bir avukat ise ortalama 8.311 TL ile 10.845 TL maaş alabilmektedir. Bu rakamlar yaklaşık rakamlardır. Bu maaşları etkileyen bir çok faktör bulunmaktadır.

Psikolog maaşları ile ilgili yazdığımız yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Bizim avukatlık maaşları konusunda anlatacaklarımız bu kadar. Verdiğimiz rakamlar ortalama avukat maaşlarıdır. Sizlerde değerli düşüncelerinizi ve sorularınızı mutlaka yorum kısmında bizlerle paylaşın.

SubSystem Admin

Toplumsal bir gerçekliğimiz olan muhtaçlık durumu insanlarımızı Sosyal Yardımlara yönlendirmiş ve bu konuda insanları gerçek manada kaynak eksikliği bizi bu siteyi kurmaya teşvik etmiştir. Amacımız insanlarımıza Sosyal yardımlar konusunda en gerçekçi ve en güncel bilgileri sunmaktır. Resmi yada özel kurumlarla hiç bir ilgimiz yoktur. Amacımız, sizleri sosyal yardımlar konusunda bilgilendirmektir. Bize ulaşın sayfasından her türlü konuda ulaşabilirsiniz. Ayrıca yorum kısmından aklınıza takılan soruları bize muhakkak iletin.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu