Almanya’da Sosyal Yardımlar Nelerdir?
Almanya’da Sosyal Yardımlar konusunda gerekli bilgiler burada. Almanya'da eğitim yardımı, işsizlik parası ve aile yardımı gibi merak edilen detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Almanya’da sosyal yardımlar pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Almanya’da sosyal yardım Hartz IV olarak bilinir ve bu yardım kişilere verilen maddi desteği kapsar. Bu yardım yalnızca geçimini sağlayamayan bireylere verilir. Çalışabilir durumda olan kişilere ve onların yakınlarına bu yardım verilemez. Almanya’da verilen sosyal yardımlar hakkında bilinmesi gereken kriterler şu şekildedir;
- Verilen sosyal hizmetler kişilerin ihtiyaçlarına göre gerçekleşmektedir. Kişinin günlük yaşamı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yardım verilir.
- Sosyal yardımlar öncelikli bir yardım değildir. Kişinin tüm mal varlığı tükendiğinde ve geliri yetersiz olduğu durumlarda sosyal yardım kullanılır.
- Sosyal yardım almak için başvuru yapmak mecburi değildir. Çünkü yetkili çalışanlar kişinin ihtiyaç sahibi olduğunu anladıklarında derhal gerekeni yaparlar.
- Ağırlıklı olarak maddi yardım yapılır.
- Isınma, elektrik, su, kira ve sağlık sigortası şeklinde çeşitli gruplarda yardımlar yapılır.
Almanya’da İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
Almanya’da işsizlik maaşı, ülkede işsiz kalan kişilere sunulan bir destektir. Almanya’da son 2 yılda 12 ay boyunca bir işte çalıştıysanız ve ardından işsiz kaldıysanız işsizlik maaşı almaya hak hazandınız demektir. Ancak kendiniz istifa ettiyseniz işsizlik maaşı alamazsınız. Alacağınız işsizlik maaşı da en son aldığınız maaşın %70’i kadar olacaktır. örnek vermek gerekirse son aldığınız maaş 1000 Euro ise alacağınız işsizlik maaşı da 650 Euro düzeyinde olacaktır.
Almanya’da ne kadar süre işsizlik maaşı alacağınız da aşağıdaki kriterlere göre değişecektir;
- 12 ay çalışmış, 50 yaşına kadar; 6 ay
- 16 ay çalışmış, 50 yaşına kadar; 8 ay
- 20 ay çalışmış, 50 yaşına kadar; 10 ay işsizlik maaşı alıyorlar.
Almanya’da Sosyal Yardımlar Eğitim Bursu

Almanya’da sosyal yardımlar kapsamında eğitim bursu da verilir. Ülke, sizlere iş bulma konusunda yardımcı olurken profilinizi inceleyerek doğru alanda mı iş arıyorsunuz, aradığınız iş kriterleri sizlere uygun mu gibi detayları değerlendirerek gerekli durumda size eğitim bursu veriyor.
Almanya’da Çocuk Yardımı
Almanya’da çocuk yardımı Kindergeld ve Kinderzuschalg olmak üzere 2 grupta incelenir. Kindergeld 18 yaş altı çocuklara verilen yardımdır. Almanya’da çocuk yardım tutarları şu şekildedir;
- İlk 2 çocuk için kişi başı 204 Euro
- çocuk için 310 Euro
- çocuktan itibaren kişi başı 235 Euro
Kinderzuschalg ise aile geliri 900 Euro ve daha altı olan ailelerin çocuklarına verilen sosyal destektir. Burada desteğe etki eden pek çok faktör bulunmaktadır. Çocuğun ailesi ile birlikte yaşıyor olması, 25 yaş altı olması ve bekar olması gerekiyor.
Almanya’da Aile Yardımı
Almanya’da aile yardımı da Kinderzuschalg gibi çeşitli kriterlere bakılarak veriliyor. Maddi yardıma muhtaç aileler için sunulan bir yardım diyebiliriz. Olması gerektiği gibi gerçekten ihtiyaç sahibi ailelere aile yardımı verilmektedir. Almanya’da aile yardımları farklı başlıklar altında toplanır. Genel olarak sunulan aile yardımları aşağıdaki şekildedir;
- Çocuğunuzun okul sonrası eğitimleri ve okul boyunca yemek masrafları karşılanır.
- Doğum izni döneminde ebeveynlere annelik parası ve babalık parası verilir. Almanya’da doğum yaptıktan sonra anne ya da baba 3 sene izin kullanabilir. Bu sürenin 14 ayı boyunca net maaşınızın %65’ini alabiliyorsunuz. Ayrıca 3 sene sonunda işe dönmek isterseniz işveren sizi işe almak zorundadır.
- Kita yani anaokulu yardımı da 3 yaş üzeri çocuklarınızın faydalanabileceği yardımlardan bir tanesidir. Aylık alacağınız kreş desteği de maddi durumunuza göre değişiyor.
- Kira yardımı da verilen diğer yardımlardan bir tanesi. Kira beledinin %60’ına kadar destek sunuluyor.
- Ölüm aylığı da, ailenin geçimini sağlaması için sunulan bir diğer yardımdır.
Almanya’da sosyal yardımlar hakkında vereceğimiz bilgiler bu şekilde. Aklınıza takılan diğer konular hakkında bilgi almak için içeriğimizin sonuna yorum yazabilir ve YouTube kanalımızı takip edebilirsiniz;