Aile Hekimi Değiştir – Hemen Değiştirme Yöntemi !
Aile hekimi değiştirmek isteyen ailelerin aklında onlarca soru var. E-nabız aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır ? E devletten aile hekimi değiştirme yapılabilir mi ? Bebek aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır ? Çocuğun aile hekimi nasıl değiştirilir ? Telefon numarası ile değiştire yapılabilir mi ?

Aile Hekimi Değiştirme
Aile hekimi değiştir demesi kolay. Anlat ki bizde değiştirelim diyenler için buradayız. Aile hekimi değiştirme işlemi nasıl yapılır? Kimler ne zaman aile hekimi değiştirebilir? Aile hekimi değiştirmek için ne yapmak gerekir? Bütün soruların cevapları bizde. Hazırsak başlayalım.
Aile Hekimliği Nedir?
Aile hekimliği, genel olarak genç, çocuk, yaşlı ve yetişkin kişilere koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti sunulan tıp dalına verilen isimdir. Aile hekimi de kişilerin fiziki, ruhsal, zihinsel ve sosyal durumunu yakından takip ederek ön analizi yapan, basit tedavileri yerine getiren ve ileri düzey tedavilerde hastayı yönlendiren uzman hekimlerdir.
Aile Hekimliği Görevleri Nelerdir?
Aile hekimliği görevleri aşağıdaki gibi gösterilebilir;
- Sevk kâğıdı, reçete ve sağlık raporlarını düzenlemek
- Düzenli aralıklar ile bölgesindeki kişilerin muayenesini ve tedavisini gerçekleştirmek
- Gereken durumlarda hastaya yatış yaparak gereken kontrolleri ve tetkikleri sağlar.
- Yılda en az 1 kere kendisine bağlı bulunan hastaların bilgilerini günceller.
- Çalışma ekibinin denetlemesini sağlar.
- Hizmet içi eğitimlerin takibini gerçekleştirir.
- Görev yapmış olduğu Aile Sağlığı Merkezi denetimini yapar.
- Rehabilite edici tedavileri sunar.
- Hastalara sağlık konularında rehberlik yapar.
Aile hekimlerinizden bu hizmetleri alamıyorsanız değişiklik yapma hakkına sahipsinizdir.

Aile Hekimi Değiştirme Yöntemleri Nelerdir?
Aile hekimi değiştirmek için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri E-nabız aile hekimi değiştirme bir diğeri ise e-devletten aile hekimi değiştirme. Eğer e devlet şifreniz yok ise e nabız ile de kolay bir şekilde aile hekimi değiştirme işlemi yapabilirsiniz.
E-Devlet Aile Hekimi Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Günümüzde hayatımızı oldukça kolaylaştıran e devlet burada da imdadımıza yetişmektedir. Birçok alan da oluğu gibi e-devletten aile hekimi değiştirme işlemi de yapılabilmektedir. Peki nasıl yapılıyor bu işlem maddeler halinde anlatalım.
- Öncelikle e-devlet şifremiz yoksa PTT şubelerinden e devlet şifresi ediniyoruz.
- Daha sonra https://www.turkiye.gov.tr/saglik-aile-hekimi-degistirme linkine tıklıyoruz.
- Açılan sayfadan ” Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğini tıklıyoruz.
- Daha sonra C. kimlik numaramızıve e devlet şifremizi yazarak sisteme giriş yap diyoruz.
- Sayfanın en altında bulunan ” Uygulamaya Git“seçeneğine tıklıyoruz.
- Açılan sayfadan aile hekimimizi taşıyacağımız ili, ilçeyi, değişiklik sebebimizi ve hangi sağlık ocağını terci ettiğimizi seçiyoruz.
- Daha sonra ekranın alt kısmında ki ” Aile Hekimini Değiştir“kutucuğunu tıklayarak aile hekimimizi değiştiriyoruz.
Aile hekimini değiştirme işlemleri e devlet için bu kadar. Şimdi gelin isterseniz e-nabız için bu işlemler nasıl yapılıyor bakalım.
E-Nabız Aile Hekimi Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?
E nabız aile hekimi değiştirme işlemlerinde dikkat etmeniz ve yapmanız gerekenler maddeler halinde şöyle:
Mobil Uygulama ile E-nabız üzerinden aile hekimi değiştirme
- Öncelikle e-nabız uygulamasını telefonumuza indiriyoruz.
- Ardından şifremizi belirledikten sonra e-nabıza giriş yapıyoruz.
- Profilimsayfasına tıklıyoruz
- İsmimizin ve resmimizin hemen altında aile hekimi bilgileri yazar. Onun hemen altında bulunan Değiştirseçeneğine tıklıyoruz.
- Açılan sayfada sizlereDeğişiklik gerekçesini, İl, İlçe, Aile sağlık merkezinizi ve tercih ettiğiniz aile hekimini sormaktadır.
- Bu seçenekleri doldurduktan sonra ” Değiştir” diyerek aile hekiminizi değiştirebilirsiniz.

E-Nabız internet sitesi üzerinden Aile hekimi değiştirme işlemi yapmak
- Öncelikle https://enabiz.gov.tr/AileHekimiSecim linkine tıklıyoruz.
- Açılan pencereden e-nabız bilgilerimizi giriyoruz.
- Ardından ekranda bulunan açılır pencerelerdenil, İlçe, değişiklik sebebi ve tercih ettiğiniz aile sağlık merkezi-Doktor seçiminizi yapıyorsunuz.
- Daha sonra da ekranın altında bulunan Aile hekimi değiştir seçeneğini tıklamayı unutmayınız.
Bebek Aile Hekimi Değiştirme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Bebek aile hekimi değiştirme işlemleri de Çocuğun aile hekimini değiştirme işlemleri de annenin bulunduğu aile hekime ile beraber değişmektedir. Yani annenin aile hekimi neredeyse 0-18 yaş grubu çocuklarda anne-babasıyla aynı aile hekimine bağlıdırlar. Fakat eğer çocuk anne babasından ayrı ise zaten sağlık ocakları ücretsiz bir şekilde çocuğa yine bakacaktır.
Bu nokta da ailelerin akıllarına acaba aile hekimini değiştirme telefon numarası var mı diye gelmektedir. Maalesef aile hekiminizi telefon ile değiştirememektesiniz.
RESİM EKLE
Aile Hekimi Değiştirme Şartları Nelerdir?
Aile hekimi değiştirmek isteyen ailelerin birtakım şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar şöyle
- Kayıtlı vatandaş sayısı 4.000’den fazla olan hekime geçiş yapamazsınız.
- 2,3 ay içerisinde en fazla 1 defa geçiş yapabilirsiniz.
- Geçiş tarihleri her ayın 5′ i ile 21 arasında yapılan değişiklikler aynı gün gece 23:59’da gerçekleşir. Ayın 21′ inden sonraki ayın 5′ ine kadar olan değişiklik talepleri sonraki ayın 5′ inde gece 23:59′ da gerçekleşir.
- İstemeniz durumunda değişiklik taleplerini gerçekleşme zamanına kadar iptal edebilirsiniz. Değişiklik gerçekleştikten sonra iptal işlemi yapılamaz..
- Aile hekimi listesinde 3.500 altı nüfusu olan aile hekimleri yeşil renk, 3500-4.000 arası nüfusu olan aile hekimleri sarı renk, 4.000 üzeri nüfusu olan aile hekimleri kırmızı renk ile gösterilmektedir. Aile hekimi seçiminde 4.000 üzeri nüfusu olan aile hekimi seçimine izin verilmez. (Kaynak)
Aile hekimini değiştirme süresi özellikle önem arz etmektedir. Mağduriyet yaşamamanız adına dikkat etmelisiniz.
Aile Hekimi Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Aile hekimi sorgulama işleminin birden çok yöntemi vardır. E-nabız, e-devlet, Sağlık Bakanlığı telefon numarası ve ikamet ettiğiniz Aile Sağlığı Merkezi tarafından sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Aile Hekimi Nereye Şikâyet Edilir?
Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen aile hekimlerinin vermiş olduğu hizmetlerden memnun kalmayan vatandaşlar, aile hekimini şikayet etme hakkına sahiptir. Bunun için bir iletişim merkezi bulunmaktadır ve bu iletişim merkezine SABİM ismi verilir. Sağlık Bakanlığı hattı olan 184 numaralı hattı arayarak da şikayetinizi dile getirebilirsiniz.
RESİM EKLE
Bakanlık posta yolu ile yapılan başvuruları kabul etmemektedir. Bu nedenle SABİM ya da Alo 184 hattından şikayetlerinizi gerçekleştirmelisiniz.
Peki sizler aile hekimi değiştirme işlemlerinin bu şekilde kolaylıkla yapılabildiğini biliyor muydunuz? Değerli düşüncelerinizi ve sorularınızı mutlaka yorum kısmına yazın. Sorularınız mutlaka cevaplanacaktır.
Merhabalar adres değişikliğinden dolayı eyüp ilçesinden esenyurt ilçesine taşındık. Aile hekimini değiştirmek istiyorum ama evime yakin sağlık ocağındaki tüm hekimler dolu. E nabız üzerinde tüm doktorların ismi kırmızı yanıyor. Annem bastonla zor yürüdügünden başka sağlık ocağı da secemiyorum. Ne yapmam lazim bilmiyorum.
Merhabalar kaydını başka bir sağlık ocağına aldım adres değişikliğinden dolayı fakat 1 aylık bebeğimim kaydı eski yerde görünüyor. Nasıl kaydını kendi kayıtlı bulunduğum sağlık ocağıma alabilirim.sistemden bebeğimin kaydını almaya çalıştım şu tarihten önce değişiklik yapamazsınız uyarısı çıkıyor. Yardımcı olun lutfen
Benim kızım anneden babadan ayrı annannede yaşıyor aile hekimini değiştirmek istiyorum değişmiyor dedesinin aile hekimine geçmesini istiyorum lütfen yardımcı olun okulunda kayıt işlemlerinde hep sorun çıkıyor sağlık raporu istiyorlar fakat aile hekiminde kayıtlı olmadığı için vermiyorlar kaldıki anne baba ayrı çocuklara öncelik var diye biliyorum kaç defa kendim ordayken aldırdım yine olmadı hep sıkıntı oluyor ne olur dönüş yapın
Aile hekimimi değiştirme düşüncemiz var fakat 1. Sorum Yanlız ben değişiklik yapsam bütün ailem de değişiyormu çocuklarım ve eşim için ayrı ayrı mı değişiklik yapmak gerekiyor.?
2. Sorum ise değişiklik talebi yaptıktan sonra ayın 5 inde değişiklik olur diye okudum o süre zarfında eski aile hekiminde mi kalıyoruz? Teşekkürler şimdiden
Merhaba ben eşimden ayrildim suan bosanma davasi suruyor bebegim 1yaşina girecek ve aşilarini yaptirmam lazim aile hekimimi degistirdim ama cocugumunki degismiyor ne yapmam lazim
BEN AİLE HEKİMLİĞİ DEGİŞTIRDİM AMA EŞİM VE COUKLARKİ OTOMATİK OLARAK DEGİŞİR Mİ
Eşinizin otomatik gelmeyecektir. Çocuklarınki ise otomatik gelir.
Aile hekimi değiştirme işlemi için e devlete girdim ama sürekli hata veriyor.
Merhaba. Yoğunluktan kaynaklanıyor olabilir.